Οι 20 πλουσιότεροι δισεκατομυριούχοι της Wall Street, μεγαλομέτοχοι των κολοσσών τεχνολογίας, χάνουν σχεδόν μισό τρισεκατομύριο δολάρια φέτος μετά το σφυροκόπημα της χρηματιστηριακής αγοράς. Η συνολική ζημιά στην περιουσία τους είναι μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή αξία όλων των εταιρειών του δείκτη S&P500 με εξαίρεση μόνο επτά.
Οι μεγιστάνες του κλάδου της τεχνολογίας, ανάμεσα τους οι Mark Zuckerberg, Bill Gates και Larry Ellison, είδαν πάνω από $480 δισ. κεφαλαιοποίησης να εξαφανίζεται φέτος. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας από τους κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας έχουν εντείνει τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, πιέζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα.
Η περιουσία του Zuckerberg έπεσε κατά $11,2 δισ. σε μία μονο ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η μετοχή της Meta Platforms που ελέγχει το Facebook απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας της μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Οι πωλήσεις της εταιρείας επιβραδύνθηκαν για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.
Μέχρι στιγμής φέτος η περιουσία του επικεφαλής της Meta έχει μειωθεί περισσότερο από $87 δισ., αφήνοντας τον με καθαρό πλούτο $37,7 δισ. που τον κατατάσσει πλέον στην 28η θέση των πλουσιότερων του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg. Nωρίτερα φέτος ο Zuckerberg βρισκόταν ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους του κόσμου.
Οι εταιρείες τεχνολογίας είδαν δυνατή ανάπτυξη στην αρχή της πανδημικής κρίσης, αλλά σήμερα πιέζονται από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και την επιβράδυνση στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. Πολλές εταιρείες προσπαθούν τώρα να συγκρατήσουν τα κόστη και απολύουν προσωπικό. Ο δείκτης Nasdaq έχει σημειώσει πτώση 29% τη φετινή χρονιά.
Για πολλούς από τους ιδρυτές και διευθύνοντες συμβούλους, η περιουσία τους είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις μετοχές που κατέχουν στις εταιρείες τους, που σημαίνει οτι οι αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών έχουν μεγάλη επίπτωση περιουσιακά.
Ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, και ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos έχουν χάσει περισσότερο από $58 δισ. έκαστος λόγω της απομείωσης της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών τους. Και οι δύο ανταγωνίζονταν για την πρωτιά πρόσφατα πριν ο Musk καταφέρει να ξεφύγει με διαφορά στην πρώτη θέση.
Ο Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, διευθύνει επίσης την εταιρεία πυραύλων SpaceX και πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Twitter. H περιουσία του σήμερα ανέρχεται στα $212 δις ενώ αυτή του Bezos στα $134 δισ. Η μετοχή της Amazon έχασε 7% την ημέρα που ανακοίνωσε αποτελέσματα, καθώς η πρόβλεψή της για τις πωλήσεις απογοήτευσε τη Wall Street και ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Oι Sergey Brin και Larry Page, συνιδρυτές της Alphabet που ελέγχει τη Google, που είναι μεταξύ των 10 πλουσιότερων στον κόσμο, έχασαν πάνω από $40 δισ. έκαστος φέτος. Η Alphabet είχε την πρώτη πτώση εσόδων από διαφημίσεις στο YouTube φέτος.
Οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κλάδο της τεχνολογίας είναι Αμερικανοί, αλλά όχι όλοι. Ο Jack Ma έχτισε τον γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου AliBaba Holding που σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας. Φέτος χάνει γύρω στα $9,3 δισ. και ο πλούτος του εκτιμάται στα $29,1 δισ.
Η μόνη γυναίκα ανάμεσα στους 20 πλουσιότερους στον κλάδο της τεχνολογίας είναι η MacKenzie Scott, πρώην σύζυγος του Bezos, που γιγάντωσε την Amazon μαζί του και ξοδεύει ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η περιουσία της δέχτηκε χτύπημα πάνω από $29 δισ. φέτος. Έχει υποσχεθεί οτι θα δωρήσει δισεκατομύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.
Από τους 20 πλουσιότερους δισεκατομυριούχους του κλάδου της τεχνολογίας μόνο δύο είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από τον Ιανουάριο. Ο Zhang Yiming, ιδρυτής του ByteDance που ελέγχει το TikTok, πρόσθεσε $10,4 δισ. και η περιουσία του σήμερα ανέρχεται στα $54,9 δισ. Ο Robert Pera, ιδρυτής της Ubiquiti, κατασκευάστριας ασύρματου τεχνολογικού εξοπλισμού, πρόσθεσε $1,3 δισ.
Οι ζημιές των πλουσιότερων δισεκατομυριούχων βέβαια είναι λογιστικές. Ακολουθούν τη μεγαλύτερη συλλογική αύξηση περιουσίας τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας COVID-19 που ξεπέρασε την αύξηση που καταγράφηκε την περίοδο 1987-2010, σύμφωνα με την Oxfam International. Σύμφωνα με την Oxfam, τους πρώτους μήνες της πανδημίας δημιουργείτο ένας νέος δισεκατομυριούχος κάθε 30 ώρες.