To 70% των εισηγμένων εταιρειών του S&P500, δημοσίευσε αποτελέσματα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές ήταν χαμηλότερες κατά 6,6% έναντι των αρχικών. Και αυτό είναι φυσικό, καθώς οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών ακολούθησαν την πορεία των ευρύτερων μακροοικονομικών δεδομένων που είχαν οδηγήσει την αγορά σε ένα bear market.
Tα έσοδα των εταιρειών του S&P500 για το Q3 του 2022, ήταν αυξημένα κατά 11,5%, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τα έσοδα που κατέγραψαν οι ενεργειακές εταιρείες κατά 48,4%. Αν δεν συμπεριλαμβάνονταν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, τότε η αύξηση θα ήταν της τάξης τους 8,1%. Το 70% των εταιρειών του S&P500 πέτυχε επιδόσεις υψηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι αναλυτές και το 30% χαμηλότερες, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα που βασίζεται σε δεδομένα της Refinitiv.
Όσον αφορά στα κέρδη, οι εταιρείες του δείκτη S&P500 παρουσίασαν αύξηση κατά 4,1%. Στην αύξηση των κερδών πρωτοστάτησαν και εδώ οι ενεργειακές εταιρείες με αύξηση της τάξεως του 140,5%. Αν δεν ληφθεί υπ’ όψιν η κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών, τότε δεν θα υπήρχε αύξηση της κερδοφορίας για τον δείκτη S&P500, αλλά μείωση η οποία θα ανερχόταν στο -3,6% σε σχέση με το Q3 του 2021.
Με βάση τα αποτελέσματα του Q3 του 2022, το Ρ/Ε του Τεχνολογικού κλάδου ανέρχεται στο 31,2, του Βιομηχανικού κλάδου στο 26,5, του Ενεργειακού κλάδου στο 9,4 και του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών στο 20,2.
Επειδή όμως οι αγορές κοιτούν και προεξοφλούν το αύριο και ειδικότερα το Q4 το οποίο διανύουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως και εδώ οι αναλυτές έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις στις προβλέψεις τους. Τον περασμένο Ιούνιο εκτιμούσαν πως τα αποτελέσματα του Q4 θα ήταν αυξημένα κατά 9,1% σε δωδεκάμηνη βάση, το Σεπτέμβριο οι εκτιμήσεις είχαν υποχωρήσεις στο 3,9%, ενώ τώρα πλέον οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναμένουν μείωση κατά -1,0%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Refinitiv, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα, oι εταιρείες του S&P500 θα επανέλθουν σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το 2023 όσο και το 2024.
Αλλά και αυτές οι προβλέψεις «δεν έχουν γραφεί στην πέτρα», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Είναι και αυτές μεταβαλλόμενες και εξαρτώνται από τα δεδομένα για την πορεία των επιτοκίων, την πιθανότητα ύφεσης, τη διατήρηση του πληθωρισμού, αλλά και για δεδομένα κλαδικά ή και στενά εταιρικά. Έτσι στον ακόλουθο πίνακα για την αναμενόμενη πορεία των ΕΡS, δηλαδή των κερδών ανά μετοχή, από τη βάση δεδομένων της Yardeni, βλέπουμε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σημειώνεται μια αισθητή μείωση των εκτιμήσεων για το 2023 και το 2024.
Κλείνοντας τη σύντομη ανάλυση μας παρουσιάζουμε με συνοπτικό τρόπο τους κλάδους των εισηγμένων εταιρειών, τα τρέχοντα Ρ/Ε, καθώς και αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για το επόμενο δωδεκάμηνο. Διότι είναι καλές οι αναλύσεις για το χθες, όμως είναι πολυτιμότερες οι εκτιμήσεις για το αύριο.