Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έντονα πτωτικά για 5η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των διεθνών αγορών, στις οποίες λαμβάνει χώρα ιστορικό ξεπούλημα, γκρεμίζοντας δείκτες και μετοχές.
Συγκριτικά το Χ.Α. έχει – ποσοστιαία - πολύ μικρότερο «ρήγμα» απ' ότι έχει λάβει χώρα στις μεγάλες διεθνείς αγορές και αυτό βεβαίως οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι μια αγορά… παρακλάδι του συστήματος, μια περιφερειακή αναπτυσσόμενη αγορά, που εν πολλοίς μένει στο περιθώριο του «μεγάλου πολέμου».
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. δεν είχε ακολουθήσει επ' ουδενί το παγκόσμιο ράλι αυτή την 9ετίας, εγκλωβισμένο στην εγχώρια δημοσιονομική… καραντίνα της χώρας, ενώ ακριβώς προ δύο ετών, στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 είχε κυλήσει στις 420 μονάδες και σε νέα χαμηλά από το 1990!
Φυσικά, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε – και έχει – προοπτικές για καλές αποδόσεις και το 2018, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση περισσότερης εξωστρέφειας και βελτίωσης, όμως, αν αλλάξει – οριστικά – η παγκόσμια τάση στις αγορές, καμιά αγορά δεν μπορεί να πάει κόντρα.
Πάντως, αυτό που λαμβάνει χώρα διεθνώς είναι ένα ιστορικών διαστάσεων ξεπούλημα, το οποίο βεβαίως έρχεται να διαδεχτεί μια μακρά περίοδο… νιρβάνας και ένα ακάθεκτο 9ετές bull market. Και όλα αυτά, χωρίς να έχει υπάρξει διόρθωση πάνω από 5%, κάτι που γίνονταν για πρώτη φορά από το 1929, όπως πρόσφατα επισήμαναν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Πλέον το σκηνικό «αγριεύει» για τα καλά, καθώς χθες ο δείκτης Dow Jones είχε το τρίτο sell off στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ενώ «πέτυχε» τη 2η μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του (μετά από αυτήν της Δευτέρας που έχασε 1.175 μονάδες) υποχωρώντας κατά 1.033 μονάδες!
Πλέον, ο Dow Jones από το ιστορικό υψηλό των 26.616 προ δύο εβδομάδων, απέχει 2.756 μονάδες, και μάλιστα μέσα σε ελάχιστες ημέρες! Παράλληλα, το σημαντικότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ο Xetra DAX από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 13.559 μονάδων καταγράφει πτώση περίπου 1.330 μονάδων μέσα σε πολύ λίγες συνεδριάσεις!
Παρά την αιχμηρότητα της πτώσης – διόρθωσης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι άλλαξε η μακροπρόθεσμη τάση ή ότι ξεκίνησε το… ξήλωμα του bull market των αγορών.
Όμως, η βιαιότητα της πτώσης, ασφαλώς και δείχνει πολλά. Το επόμενο διάστημα να πιστοποιήσει πολλά, όμως οι πολιτικές των γενναίων ποσοτικών χαλαρώσεων από τις κεντρικές τράπεζες, μάλλον λογικά σταματάνε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Εγκλωβισμένο το Χ.Α., καθολική πτώση στον FTSE 25
Μέσα στις συνθήκες που περιγράφουμε παραπάνω, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται εκ νέου σημαντικά, με το Γενικό Δείκτη να έχει κατέλθει στις 823 μονάδες με απώλειες 2,1%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ελαφρώς αυξημένο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος μειώθηκε στα 64,02 εκατ. ευρώ, ένας από τους μικρότερους των τελευταίων εβδομάδων.
Καθολικά πτωτικά κινείται σύσσωμος ο Large Cap ενώ και οι τράπεζες πιέζονται. Απώλειες άνω του 3% σημειώνει ο τίτλος των Folli-Follie, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Lamda Development.
Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap επίσης κυριαρχούν οι short, οδηγώντας σε πτώση άνω του 1% τίτλους όπως Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, MIG, Υγεία, J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Intracom, Fourlis, Intralot, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 20 μετοχές ενισχύονται έναντι 63 που καταγράφουν απώλειες.