Στήριξη από ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Στήριξη από ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Βελτιώθηκε μερικώς η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά το μεσημέρι, καθώς οι αγορές σε μετοχές όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Fourlis και ΟΤΕ οδήγησαν το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 640 μονάδων, σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρές ξανά συναλλαγές, ενώ μεικτά είναι τα πρόσημα στο σύνολο του ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 640 μονάδες με άνοδο 0,48%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 634,90 μονάδες (-0,42%) και υψηλό στις 645,86 μονάδες (+1,30%). Ο FTSE 25 έχει ανέλθει στις 1.547 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 331 μονάδες με εναλλαγές στα πρόσημα και διακύμανση έως τώρα 3,23%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ. 

Στον Large Cap, όπως προαναφέρθηκε ξεχωρίζει η ΔΕΗ που ενισχύεται άνω του 6% φτάνοντας στα 3,90 ευρώ με ενισχυμένο όγκο που φτάνει στα 948.000 τεμάχια. Σύμφωνα με σημερινό σχόλιο του διευθύνοντα συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, η μετοχή έχει ίσως το καλύτερο γράφημα στον FTSE 25, με πρώτη αντίσταση τα 3,79 ευρώ (τη διέσπασε) και επόμενη στα 3,96 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 3,64 ευρώ.

Κέρδη άνω του 2% έχουν και οι Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, με τη δεύτερη να φτάνει στα 10,74 ευρώ που είναι νέα υψηλά 13 ετών (στα 11 ευρώ η τιμή εισαγωγής στις 12 Νοεμβρίου 2007), όμως ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά υψηλά, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές.

Κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης μετοχές όπως Εθνική, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis και Τιτάν. Στον αντίποδα, αρνητικά κινούνται πλέον μόνο οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Jumbo.

Στον Mid Cap, ξεχωρίζει με αντίδραση 6,65% η MIG, ενώ θετικά κινούνται οι Cenergy Holdings, Autohellas, Quest Συμμετοχών, ΕΥΑΘ, AVAX και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, η ElvalHalcor, η θυγατρική του ομίλου Viohalco που πραγματοποίησε επένδυση παγκόσμιου βεληνεκούς στα Οινόφυτα, μετά το +10,14% χθες, ενισχύεται εκ νέου άνω του 3% σήμερα. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.

Όλα τα βλέμματα διεθνώς στη Σύνοδο Κορυφής

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς σήμερα όλα τα βλέμματα εστιάζονται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Την ώρα που ο εφιάλτης του κορονοϊού έχει επιστρέψει για τα καλά με την πανδημία θα καταγράφει θλιβερά ρεκόρ σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ανοίγοντας εκ νέου το ενδεχόμενο για δραστικά μέτρα και νέα lockdown, η Ευρώπη καλείται να βρει λύση αναφορικά με το πολλά υποσχόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που όταν ανακοινώθηκε πριν περίπου ενάμιση μήνα, έδωσε ισχυρή ώθηση σε όλες τις αγορές. 

Οι ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ο Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 586.754 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ περισσότερα από 13.660.780 κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού είναι σχεδόν κατεστραμμένη, κλάδοι όπως αερομεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανία, εστίαση, διασκέδαση, φιλοξενία και μεταφορές βιώνουν πρωτόγνωρη κρίση που πιθανότατα θα αλλάξει νόρμες και σταθερές δεκαετιών, ενώ η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το αύριο, λόγω και της αύξησης της ανεργίας, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. 

Εντός αυτού του περιβάλλοντος οι αγορές προσπαθούν να διαβλέψουν τις εξελίξεις και να «ζυγίσουν» τα δεδομένα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμένει εδώ και πολλές εβδομάδες εντός του στενού εύρους διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων. 

Θυμίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους το Χ.Α. είχε απώλειες 31% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, καταγράφοντας τη 2η χειρότερη επίδοση στον κόσμο μετά το χρηματιστήριο της Κολομβίας, καθώς δεν ακολούθησε ούτε κατά το ήμισυ την αντίδραση των διεθνών αγορών από τα χαμηλά του Μάρτη. 

Το Χ.Α. εξακολουθεί να βρίσκεται πλέον των 300 μονάδων χαμηλότερα από τα υψηλά των 949 μονάδων της 24ης Ιανουαρίου 2020, ήτοι περίπου 30%, όταν οι διεθνείς δείκτες πρόσφατα πλησίασαν πολύ περισσότερο τα ρεκόρ τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019 το Χ.Α. με την άνοδο 50% είχε πρωτεύσει παγκοσμίως στις αποδόσεις, ενώ λόγω και της ρηχότητας, έδειξε ευάλωτο στο «χτύπημα» του κορονοϊού. 

Άλλωστε, η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε οικονομίες όπως η ελληνική, που δυστυχώς είχε δομηθεί πάνω στην άνθιση της βιομηχανίας της φιλοξενίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει δεκάδες άλλες «αγορές» και κλάδους. 

Ξενοδοχεία, μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση, λιανικό εμπόριο, ήτοι κλάδοι – κυρίαρχοι της ελληνικής οικονομίας (μόνο στην ευρύτερη εστίαση απασχολούνται περί τους 700.000 εργαζόμενοι), έχουν δεχτεί ιστορικά μεγάλο πλήγμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επικείμενη κλιμάκωση της ανεργίας, αποτέλεσμα των λουκέτων που νομοτελειακά θα έρθουν. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απωλέσει το όποιο momentum απέκτησε στην αντίδραση Απριλίου και Μαΐου, καθώς τα μαντάτα από την πορεία του τουρισμού δεν είναι καλά. Έτσι, η αγορά παραμένει «κολλημένη» το τελευταίο διάστημα, αναμένοντας κάποιο ισχυρό καταλύτη που δύναται να αλλάξει τα δεδομένα, και αυτός μπορεί να είναι μόνο μια καλή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης.