Τα καλά νέα με τις χρηματιστηριακές κρίσεις είναι ότι δίνουν εξαιρετικές τιμές για μακροχρόνιες τοποθετήσεις. Τα κακά νέα είναι ότι κανείς δεν ειδοποιεί για το πού βρίσκεται ο πάτος, το τέλος της πτώσης ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος συγχρονισμός τοποθετήσεων και τιμής κτήσης. Ο πάτος είθισται να βρίσκεται στην υπερβολή ωστόσο και εδώ χωράει πολύ νερό στο τι σημαίνει «υπερβολή»: Μια μετοχή με μερισματική απόδοση 40% είναι θεωρητικά ευκαιρία, ήταν όμως ευκαιρία και όταν η απόδοση ήταν 20% με τις αποδόσεις που επικρατούν σε άλλες κατηγορίες χρεογράφων. Αν νομίζετε ότι παράδειγμα είναι θεωρητικό κάντε ένα πέρασμα στην οθόνη από τη μετοχή της Gazprom.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο μέσος επενδυτής δεν μπορεί να έχει θέση στην Gazprom, υπό τις παρούσες συνθήκες πολλά μπορούν να πάνε στραβά, να εγκλωβιστεί κεφάλαιο χωρίς τη δυνατότητα ρευστοποίησης και ο χρόνος παραμονής μέχρι την έξοδο να υπερβεί το προσδόκιμο ζωής του επενδυτή. Υπάρχουν ακόμα εταιρίες που είναι εξαρτημένες είτε σε επίπεδο παραγωγής είτε σε επίπεδο κατανάλωσης με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου πρακτικά ισοδυναμεί με το να ρίχνει κανείς ένα νόμισμα. Και ναι μεν η λήξη του πολέμου μπορεί να δώσει λόγους για την επανάληψη της δραστηριότητας τους που συνεπάγεται μια ταχεία χρηματιστηριακή ανάκαμψη ο κίνδυνος όμως μιας ανεπανόρθωτης βλάβης ή η διάρκεια της κρίσης μπορεί να βάλει τέλος στην επιχειρηματική ζωή μιας επένδυσης.
Στο κοντινό χρηματιστηριακό σύμπαν δεν είναι πλέον λίγες οι μετοχές που συγκεντρώνουν κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και δεν κινούνται στις πιθανότητες του «κορώνα ή γράμματα»: Το αλουμίνιο γράφει ιστορικά υψηλά ενώ η Αλουμίνα είναι πλέον πάνω από τα 430 δολάρια ο τόνος με προφανή ωφελημένο τον όμιλο Μυτιληναίου. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπαίνουν ξανά στο επενδυτικό προσκήνιο στην Ε.Ε ενώ οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έσπασαν τα κοντέρ ανεβαίνοντας στις 15-20 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών βάζοντας στο κάδρο Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Intrakat. Η Λάμδα διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 20% σε σχέση με την εσωτερική της αξία. Η μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ είναι τουλάχιστον 8% σε μια δραστηριότητα που δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις εξελίξεις. Τα περιθώρια διύλισης έσπασαν τα 10 δολάρια ανά βαρέλι με τη Motor oil να αναμένει αύξηση της δυναμικότητας της με την ολοκλήρωση της επένδυσης της ενισχυμένης βενζίνης μέσα στη χρονιά.
Σε μικρότερα χαρτιά ο τζίρος του ΧΑ τρέχει για την ΕΧΑΕ με 21% από την αρχή του έτους σε σχέση με πέρυσι. Ο ΟΛΠ ετοιμάζεται για ρεκόρ αφίξεων στην κρουαζιέρα φέτος ενώ ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 6,4% στην κίνηση των δύο Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων Η Cenergy ανακοινώνει σχεδόν κάθε εβδομάδα από τότε που μπήκε το 2022 και ένα καινούργιο έργο σε κάποια γωνιά του πλανήτη είτε αυτό αφορά καλώδια, είτε σωλήνες. Οι κατασκευαστικές εταιρίες μοιράστηκαν έργα άνω του 1 δις ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Και φυσικά το πακέτο ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα πάει στην πληροφορική, την ψηφιοποίηση και τις υποδομές.
Ευκαιρίες και επιλογές επομένως υπάρχουν χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποιος χρήστης Malox ή να μάθει Ρωσικά για να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ζητούμενο βέβαια παραμένει ο χρονισμός των αγορών. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να προσχωρήσω στη λογική των παλαιών «καγκελιτών» χρηματιστών της οδού Σοφοκλέους: «Σταδιακές τοποθετήσεις σε διαφορετικά επίπεδα τιμών».