Η εβδομάδα ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στην πρώτη της συνεδρίαση, στη συνέχεια των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Παρά τον συνήθη χαμηλό όγκο συναλλαγών, που κυμάνθηκε στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 880 μονάδες, σημαντική αντίσταση, που όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ημέρες.
Η εβδομάδα σηματοδοτείται από τα αποτελέσματα των τραπεζών (Αlpha Bank σήμερα, Eurobank και Εθνική την Πέμπτη και Πειραιώς την Παρασκευή) αλλά και των δεικτοβαρών ΕΕΕ –TITC –EΛΠΕ –ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΟΤΕ, με την Παρασκευή να είναι η ημέρα ανακοίνωσης της αναθεώρησης των δεικτών MSCI.
Σημαντική και υποστηρικτή της κίνησης της αγοράς, η χθεσινή έκθεση της UBS, όπου η Τράπεζα αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την Ελλάδα το 2022 στο 6,4% από 5,7%, υποβαθμίζοντας πάντως την πρόβλεψή της για το 2023. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα «βλέπει» 2,5% ανάπτυξη για το 2023, από 4% προηγουμένως και 3,2% για το 2024.
Για το 2023, η πρόβλεψη οφείλεται στις γενικότερες αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Πράγματι, η UBS εκτιμά ότι 13 από τις 32 οικονομίες που καλύπτει θα έχουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα για το 2023. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, στον επίμονο πληθωρισμό και στην αβεβαιότητα που προκαλεί το ενεργειακό ιδίως στην Ευρώπη.
Μια ακόμα σημαντική είδηση είναι το ιστορικό ρεκόρ που σημείωσαν οι Ελληνικές εξαγωγές, σπάζοντας το φράγμα των 40 δισ. στο εννεάμηνο, υψηλότερα από το συνολικό ποσό εξαγωγών όλου του 2021, με αύξηση κατά 41,1% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρόλα αυτά, η επίδοση αυτή επισκιάζεται από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών και των εισαγόμενων πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με πέρυσι.
Στη χρηματιστηριακή αγορά, εβδομάδα τραπεζών και όπως είχαμε επισημάνει και στο άρθρο μας, η πυροδότηση της κίνησης έγινε με τον Τραπεζικό δείκτη να προηγείται στην ταχύτητα ανόδου.
Χθες βράδυ, η Moody΄s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Alpha από Β2 σε Β1, όπως και της Πειραιώς στο Β2 από Β3 , επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις αξιολογήσεις στο Β1 για Εurobank και Εθνική. Ο Οίκος βασίστηκε στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, τις σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και τη βελτίωση των βασικών κερδών.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της κίνησης των 100 μονάδων από τα χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον τραπεζικό να οδηγεί την κούρσα, η αγορά σε επίπεδο Γενικού δείκτη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς προσέγγισε σχετικά γρήγορα επίπεδα πολλαπλών αντιστάσεων.
Για αυτό το λόγο απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά, κυρίως σε επενδυτές που έχουν μείνει εκτός, καθώς η κατοχύρωση των επιπέδων μπροστά μας απαιτεί ενδεχομένως την είσοδο περαιτέρω κεφαλαίων. Η αγορά, θα μπορούσε να δώσει αποθέρμανση σε ορισμένους τίτλους, κάτι που για κάποιους μπορεί να αποτελέσει θέμα εγκλωβισμού στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά για άλλους να αποτελέσει καινούργιο εφαλτήριο προς υψηλότερα επίπεδα.
ΓΔ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Κλασική double bottom κίνηση, ο δείκτης διασπά την αντίσταση των 880 μονάδων. Συνέχιση της κίνησης, οδηγεί στο επίπεδο πολλαπλών αντιστάσεων στις 902 του Αυγούστου και στη ζώνη 905-912,που μας επιστρέφει στον Μάϊο του 2022. Ο Rsi 14 στις 67 μονάδες, πλησιάζει την υπεραγορασμένη ζώνη, αλλά έχει περιθώρια ανόδου.
Κατοχύρωση του επιπέδου, θα δώσει κατ΄ελάχιστον τις 930 μονάδες. Τις 867 μονάδες διατρέχει ο απλός κινητός μέσος 200 ημερών, που θα μπορούσε να αποτελέσει στήριξη στο ενδεχόμενο αποθέρμανσης. Πιο ισχυρή πλέον η στήριξη των 854 μονάδων.
ΔΤΡ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Η υπέρβαση των 605 μονάδων, ενίσχυσε τη δυναμική του δείκτη, που κατευθύνεται προς τις 640 μονάδες. Εδώ ο RSI 14 έχει εισέλθει στην υπεραγορασμένη ζώνη, αλλά και εδώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, ανάλογα και το περιβάλλον της γενικότερης αγοράς.
Οι 605 μονάδες έχουν μετατραπεί σε στήριξη, στο ενδεχόμενο διόρθωσης, με τον 200άρη να τρέχει στις 584 μονάδες. Οι 575 μονάδες, παρέχουν σημαντική στήριξη στην παρούσα φάση.