Στην επίθεση τράπεζες, ενέργεια - Στην άμυνα υποδομές, εμπόριο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Χρηματιστήριο Αθηνών

Στην επίθεση τράπεζες, ενέργεια - Στην άμυνα υποδομές, εμπόριο

Τώρα που έτρεξαν κάποιες συνεδριάσεις στο 2023 και η αγορά έδειξε τις προτιμήσεις της είναι χρήσιμο να δούμε την συμπεριφορά των μετοχών σε σχέση με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο καλύτερος δείκτης για την μέτρηση της ευαισθησίας της συμπεριφοράς των μετοχών είναι ο δείκτης Beta. Η τακτική επίσκεψη στον δείκτη μας δίνει διαχρονικά καλές ενδείξεις για το βαθμό ευαισθησίας των πιο εμπορεύσιμων μετοχών στο ΧΑ. Από την τελευταία μέτρηση του καλοκαιριού δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα ωστόσο από πέρυσι ο πίνακας έχει ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. 

Κοιτώντας πιο μακριά αυτό που είναι προφανές είναι ότι οι διακυμάνσεις των μετοχών σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη έχουν κλείσει την ψαλίδα. Το 2016 η απόσταση από την επιθετικότερη στην αμυντικότερη μετοχή του FTSE ήταν 3,19. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μια συνεδρίαση του ΧΑ που ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε 1%, θεωρητικά μια μετοχή θα εμφάνιζε άνοδο 3,3% και μια άλλη του ίδιου γκρουπ άνοδο 0,12%. Η ψαλίδα μεταξύ υπεραποδόσεων και υποαποδόσεων είχε κλείσει σημαντικά το 2020 (1,15), το 2021 αυξήθηκε (1,99) και στην περίοδο 2022 - 2023 συρρικνώθηκε εκ νέου (1,28).

Η κίνηση της αγοράς αποκτά μεγαλύτερη συνοχή, οι διακυμάνσεις γίνονται πιο ομοιόμορφες το οποίο ίσως και να είναι ενδεικτικό μιας διαφορετικής ταυτότητας κεφαλαίων. Πλέον μετοχές με δείκτη beta πάνω από «2» δεν υπάρχουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ενώ και τα αμυντικά beta έχουν την εξήγηση τους. 

Όπως και στο παρελθόν οι πιο επιθετικές μετοχές του ΧΑ είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς με συντελεστή 1,738 έχει –αναμενόμενα μάλλον- την πιο επιθετική εικόνα μετοχής από τον FTSE-25. To οποίο σημαίνει ότι αν ο Γενικός Δείκτης κερδίσει 1% η μετοχή της Πειραιώς θα κλείσει με άνοδο τουλάχιστον 1,74%. Ακολουθεί η Alpha Bank (1,69) και η Eurobank (1,64) ενώ λίγο χαμηλότερα βρίσκουμε την Εθνική Τράπεζα (1,59).

Πρακτικά «το σφίξιμο» των συντελεστών Beta των τραπεζών δείχνει ότι οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη πλέον διαχέονται με ανάλογο τρόπο σε όλο το συστημικό γκρουπ με μικρές διαφοροποιήσεις, ωστόσο το προφανές αποδεικνύεται και στα νούμερα αφού η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε εύρος διακύμανσης εδώ και κάποιους μήνες. 

Υψηλούς δείκτες Beta βρίσκουμε στην Βιοχάλκο και στην Cenergy, μετοχές με μικρή σχετικά ελεύθερη διασπορά αλλά σε αυξημένη εγρήγορση καθώς διαχρονικά χτίζουν πιο επιθετική συμπεριφορά. ΔΕΗ και Μυτιληναίος ακολουθούν αντικατοπτρίζοντας την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στον ενεργειακό κλάδο, ενώ Lamda και Coca Cola μετά από αρκετό καρό έχουν αποκτήσει καλύτερο πάτημα στις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη μετά και την αύξηση της ελεύθερης διασποράς τους. Η Αεροπορία Αιγαίου και η Φουρλής είναι πλέον ότι πιο κοντά στην μονάδα, και μπορεί να θεωρηθεί ως η μετοχή που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κίνηση της αγοράς. 

Στον αντίποδα συναντάμε εταιρείες που είτε βρίσκονται εν αναμονή εταιρικών πράξεων, είτε είχαν μια μακρά περίοδο σταθεροποίησης λόγω δημοσίων προτάσεων. Τα καλά αποτελέσματα και τα μερίσματα των ΟΤΕ (Beta: 0,735) ΟΠΑΠ (Beta:0,68), Motor Oil (Beta 0,76), Jumbo (Beta: 0,71) δημιούργησαν ανάχωμα στην πτώση που καταγράφηκε από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε άλλες περιπτώσεις η εξήγηση του χαμηλού beta βρίσκεται πιθανόν στην εμπορευσιμότητα που παρουσιάζουν οι μετοχές στην καθημερινή τους διαπραγμάτευση.

Συμπερασματικά, η εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών με βάση τον δείκτη Beta δείχνει ότι συνεχίζεται η συντηρητική στάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Εκτός από τις επιδόσεις των εταιρειών η ωριμότερη κίνηση των περισσότερων μετοχών πιθανότατα να εκφράζει και αλλαγή στο προφίλ των συμμετεχόντων στις καθημερινές συναλλαγές τους στο ΧΑ.