Στήριξη στην υποχώρηση του αμερικάνικου δολαρίου βρήκε η τουρκική λίρα η οποία φλέρταρε με τα ιστορικά χαμηλά μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ειδικότερα, η λίρα πλέον βλέπει την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 8,3295 του δολαρίου με άνοδο 0,6%.
Νωρίτερα ωστόσο το τουρκικό νόμισμα είχα φτάσει να χάνει έως 1,3% στα 8,48 δολάρια αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό των 8,58 δολαρίων που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία της γείτονος χώρας παρείχαν επίσης στήριξη στη λίρα, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Απρίλιο.
Όπως επισημαίνει το Reuters, τα τουρκικά assets είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις εντάσεις Άγκυρας - Ουάσινγκτον, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά που έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια έπειτα από αμερικανικές κυρώσεις και οικονομικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης του 2018 με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που είχε προκαλέσει κρίση της τουρκικής λίρας και ύφεση στην τουρκική οικονομία.
Επιπλέον, η λίρα ακολουθεί έντονη πτωτική πορεία από τότε που ο Ερντογάν απέπεμψε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ στις 20 Μαρτίου, τοποθετώντας στη θέση τον Καβτσίογλου, ο οποίος όπως και ο τούρκος πρόεδρος είναι επικριτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής υποστηρίζοντας την «ανορθόδοξη» άποψη ότι προκαλεί εκτίναξη του πληθωρισμού.
Όπως αναφέρει άλλωστε ο επικεφαλής έρευνας Αναδυόμεων Αγορών της Danske Bank Τζέικομπ Γιάκομπσεν, «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία αυξάνει τον φόβο για περαιτέρω υποχώρηση των τουρκικών assets».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχουν επίσης παρατεταμένες ανησυχίες ότι ο νέος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική παρά τις αρνητικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, γεγονός που αναμένουμε ότι θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη λίρα στους επόμενους έξι μήνες».