Στα Χρηματιστήρια θέλουμε να βγάζουμε κέρδη ή να έχουμε δίκιο;

Στα Χρηματιστήρια θέλουμε να βγάζουμε κέρδη ή να έχουμε δίκιο;

Οι αντιδράσεις των επενδυτών σε κάθε ανοδική, καθοδική ή και στάσιμη φάση των χρηματιστηρίων ποικίλουν, ανάλογα με την έκθεση που έχουν οι ίδιοι στις αγορές κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων περιόδων. Δηλαδή, οι αντιδράσεις τους, εξαρτώνται από το αν έχουν ή δεν έχουν στην κατοχή τους μετοχές, είτε κατά την άνοδο, είτε κατά την πτώση των αγορών. Και δυστυχώς, για τη πλειοψηφία των επενδυτών σημασία έχει, να έχουν δίκιο και όχι να αποκομίζουν κέρδη.

Να μην πιστεύεις αυτό που βλέπεις και να αρνείσαι την πραγματικότητα που ξετυλίγεται μπροστά σου, είναι από τα βασικά συμπτώματα αυτής της νοοτροπίας. Έτσι για παράδειγμα, αν ο επενδυτής έχει στην κατοχή του μετοχές και βλέπει το χρηματιστήριο να πέφτει, αντί να τις ρευστοποιήσει άμεσα, επικεντρώνεται στο γιατί η αγορά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει στο μυαλό του.  

Δηλαδή, αντί να δράσει άμεσα μπροστά σε αυτό που βλέπει, που στο παράδειγμα μας είναι η πτώση, αναζητά δικαιολογίες για να πείσει τον εαυτό του, ότι δικαιολογημένα διακρατά τις μετοχές του και ανέχεται τις ζημίες που αυξάνονται καθημερινά. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει εκφράσεις, όπως «ρίχνουν την αγορά, για να μας πάρουν τα χαρτιά», «υποτιμητική κερδοσκοπία», «είναι θέμα χρόνου οι αγορές να ανακάμψουν», «σιγά μην ξεπουλήσω τις μετοχές μου» και άλλες πολλές, λιγότερο ή περισσότερο γλαφυρές.

Σήμερα βιώνουμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Βλέπουμε την αγορά να ανεβαίνει και όσοι δεν πρόλαβαν να αγοράσουν μετοχές κοντά τις 600 με 650 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ομιλούν για μια άνοδο φούσκα, για μια άνοδο που είναι στημένο παιχνίδι, για την αντίφαση ανάμεσα στην άνοδο του χρηματιστηρίου και την πτώση του ΑΕΠ, για κάποιους που κερδοσκοπούν και άλλα παρόμοια.

Όμως το ταμπλό, ουδόλως ασχολήθηκε με τις ενστάσεις και τους ενδοιασμούς όσων «έμειναν απ’ έξω», και συνέχισε την πορεία του, που εξακολουθεί να το φέρνει στην πρώτη θέση παγκοσμίως για το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα ημερών. Ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε την περασμένη Παρασκευή τις 784,95 μονάδες, με απόδοση της τάξης του +33,01%, ακολουθούμενο από το Ισπανικό Χρηματιστήριο με +20,20%, από το Χρηματιστήριο της Σεούλ με +13,16, από το Ιταλικό Χρηματιστήριο με +12,29% και από το Χρηματιστήριο των Παρισίων με +12,54%.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ

Η αγορά έχει τη δική της δυναμική, ερμηνεύοντας τις καταστάσεις και τα δεδομένα, με τον δικό της τρόπο. Και ως εκ του αποτελέσματος,  δεν είναι σίγουρο ότι η ευθυκρισία και ο ορθολογισμός είναι τα κυρίαρχα συστατικά των αγορών, αλλά αντίθετα είναι η προσδοκία και η δίψα για το αύριο. 

Και ενώ ακόμα, οι περισσότεροι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν συμμετέχουν, αλλά απλά παρακολουθούν κρίνοντας, υπολογίζοντας, εκφράζοντας δυσθυμία και αμφιβάλλοντας για την εικόνα που έχουν μπροστά τους, υπάρχουν και οι επενδυτές, οι λεγόμενοι και αντιθετικοί (contrarians), που όχι μόνο δεν εμφανίζονται σαν αγοραστές, αλλά διατηρούν ή και επαυξάνουν τις short θέσεις τους, αναμένοντας την μεγάλη και πτωτική αναστροφή. Και οι short θέσεις, κάποια στιγμή θα πρέπει να κλείσουν, πυροδοτώντας ένα νέο ανοδικό κύμα.

Την πτωτική αναστροφή την περίμεναν  την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως κι εδώ διαψεύσθηκαν. Διότι αφού πέτυχε το 11 x 11, σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών φιγουράρει και πάλι πρώτος σε απόδοση με +6,56% ακολουθούμενο από το Χρηματιστήριο της Σεούλ με +3,72%, το Χρηματιστήριο της Ινδίας με +2,23%, το Nasdaq με +2,20% και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου με +2,19%

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Μα καλά, δεν βλέπετε την πτώση στο ΑΕΠ; Δεν βλέπετε, ότι θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε με τον covid-19; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, θα πάρει μήνες; Δεν διαβάζετε ότι οι τράπεζες θα έχουν και νέα κόκκινα δάνεια; Δεν διαβάζετε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις είναι πιθανό να βάλουν λουκέτο; Δεν βλέπετε ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών έχουν φτάσεις στην στρατόσφαιρα; Δεν σας έχει πιάσει η οσμή της φούσκας;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις και ενστάσεις που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά. Η απάντηση είναι απλή, σύντομη και είναι η ακόλουθη: «Αν νομίζετε ότι είναι φούσκα, βγείτε να σορτάρετε, ουδείς το απαγορεύει».

Με τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη, να του δίνουν παγκόσμια πρωτιά ακόμα και σε επίπεδο τριμήνου, με +22,78%, με τον Ισπανικό IBEX στο +19,07%, τον Ινδικό Nifty 50 στο +16,68%, με τον Κορεατικό KOSPI στο 15,34% και με τον Ιαπωνικό Nikkei 225 στο +15,28%, καλό θα είναι να ξανασκεφτούμε την θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα. 


 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ


 

Υπάρχουν αρκετές χρηματιστηριακές ρήσεις, που πολλές φορές είναι πιο σημαντικές και πιο χρήσιμες, ακόμα και από τις χρυσοπληρωμένες αναλύσεις εταιρειών και μετοχών και από τις συστάσεις των επενδυτικών οίκων για την πραγματοποίηση συναλλαγών.  

Η ρήση “the trend is your friend”, μας λέει ότι η τάση είναι η φίλη του επενδυτή. Και είναι ίσως, η πιο πολύτιμη. Διότι αν ο επενδυτής δεν εκμεταλλευτεί την τασική κίνηση της αγοράς, ή ακόμα χειρότερα πάει κόντρα σε αυτήν, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Η ρήση “trade what you see, not what you believe”, είναι και αυτή ακριβής. Διότι μας παροτρύνει να κάνουμε αυτό που βλέπουμε και όχι αυτό το οποίο έχουμε στο μυαλό μας, πολλές φορές και ως στερεότυπο. 

Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι στις χρηματιστηριακές αγορές, είμαστε για να βγάζουμε κέρδη και όχι για να αποδεικνύουμε ότι έχουμε τις σωστές εκτιμήσεις και ότι έχουμε δίκιο.   





Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.