Πριν περίπου πενήντα πέντε μέρες, εγκρίθηκε από τις αμερικανικές αρχές η εξαγορά της εταιρείας IHS Markit (INFO NYSE) από τη S&P Global (SPGI NYSE), η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Για τον περισσότερο κόσμο αυτό δεν λέει πολλά, όμως ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2020. Η χρηματική αξία της εξαγοράς, η οποία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών, είναι τώρα κοντά στα 60 δις δολάρια (υπολογίζοντας και τον δανεισμό της HIS Markit). Το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουν αυτές οι εταιρείες για να αξίζουν τόσα χρήματα;
Και οι δύο ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων στις χρηματιστηριακές αγορές, χρηματιστών, επενδυτών, αναλυτών, δημοσιογράφων κ.α. Παρέχουν σε αυτούς έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών διαφόρων ειδών. Πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία όλων των εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, ή έχουν εκδώσει ομόλογα. Στατιστικά στοιχεία γύρω από τις χρηματιστηριακές κινήσεις όλων των μετοχών και ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων, ETF και οποιουδήποτε χρηματιστηριακού προϊόντος, όλων των παραγώγων και των εμπορευμάτων.
Σχεδιάζουν χρηματιστηριακούς δείκτες για τα παγκόσμια χρηματιστήρια και παρακολουθούν την είσοδο και έξοδο των εταιρειών από αυτούς, ανάλογα με τα κριτήρια που οι ίδιες έχουν ορίσει. Εκπονούν αναλύσεις σχετικά με το αξιόχρεο χιλιάδων εταιρειών, αλλά και των περισσότερων κρατών ανά τον κόσμο (η γνωστή μας S&P). Ετοιμάζουν οικονομικές και στατιστικές αναλύσεις με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κάθε χώρας για την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την απασχόληση. Και, τώρα τελευταία, αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης (Artificial Intelligence, Machine Learning).
Η S&P Global και η HIS Markit δεν είναι οι μόνες που ασχολούνται με αυτά τα αντικείμενα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου είναι η Bloomberg, που ανήκει στον ιδρυτή της και δεν είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο και η Refinitiv, η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μέλος του ομίλου Thomson Reuters αλλά πέρασε στα χέρια του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSEG LONDON). Και δεν είναι μόνο αυτές. Όλες οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση, επεξεργασία και διανομή των διαφόρων στατιστικών που έχουν σχέση με τις δραστηριότητές τους, ενώ υπάρχουν και πολλές μικρότερες εξειδικευμένες που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά δημιουργώντας νέα προϊόντα.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν συντελείται ενός είδους «κοσμογονία», καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την εμφάνιση όλο και περισσότερων προϊόντων που διαπραγματεύονται σε κάποιο είδος χρηματιστηρίου (φανερό ή κρυφό) αλλάζουν συνεχώς το τοπίο, ο όγκος πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων αυξάνεται συνεχώς και οι πελάτες αυτών των επιχειρήσεων απαιτούν όλο και περισσότερα νέα και ευέλικτα προϊόντα.
Η απόφαση των δύο μεγάλων εταιρειών να ενωθούν έχει άμεση σχέση με αυτή την κατάσταση, καθώς οι διοικήσεις τους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να δώσουν μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη των νέων προϊόντων, όπως αυτά που έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση, πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι υπέθεσαν πως δεν θα περνούσε πολύς καιρός μέχρι να ακούσουμε για μία παρόμοια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμα.
Η λογικότερη εξήγηση γι’ αυτό είναι πως οι υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου ήθελαν να δουν πρώτα αν η συμφωνία θα εγκρινόταν από τις εποπτικές αρχές και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτό ξεκαθάρισε φέτος το φθινόπωρο, αφού πρώτα οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά αυτές των ΗΠΑ, έδωσαν την έγκρισή τους αλλά πρώτα ζήτησαν από τις δύο εταιρείες να πουλήσουν κάποια κομμάτια τους στον ανταγωνισμό. Ήδη, από τον Αύγουστο και μετά, έχουμε ακούσει τρεις ανακοινώσεις πώλησης. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, μάθαμε πως η FactSet Research Systems (FDS NYSE) θα αγοράσει, έναντι 1,93 δις δολαρίων σε μετρητά, τη Cusip Global Services από τη S&P Global.
Η FactSet είναι ένας πάροχος ολοκληρωμένων οικονομικών πληροφοριών και η Cusip διαχειρίζεται έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, όπως την υπηρεσία που δίνει σε κάθε διαπραγματευόμενο τίτλο τη «ταυτότητά» του. Σύμφωνα με το Barron’s, πάνω από 50 εκατομμύρια κινητές αξίες παγκοσμίως παίρνουν από τη Cusip τις «ταυτότητες» τους, στις ΗΠΑ το ISIN και παγκοσμίως τα CUSIP και CINS.
Την ίδια μέρα μάθαμε πως η News Corp (NWS NASDAQ), μητρική εταιρεία της Wall Street Journal και του Barron’s συμφώνησε να πληρώσει 285 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το τμήμα της IHS Markit που παρέχει πληροφορίες σχετικά με χημικά προϊόντα, ενώ το καλοκαίρι είχε συμφωνήσει να αγοράσει, για 1,15 δις δολάρια σε μετρητά, την OPIS, πάλι από την IHS Markit. Η OPIS παρέχει πληροφορίες γύρω από τις τιμές του πετρελαίου και παρεμφερών προϊόντων.
Υποθέτουμε πως οι αναγκαστικές πωλήσεις ενόψει της ολοκλήρωσης της ένωσης των δύο μεγάλων εταιρειών πλησιάζουν στο τέλος τους, αν δεν έχουν φθάσει ήδη εκεί. Όποιος ήθελε να ενισχύσει ή να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του αποκτώντας ένα ενδιαφέρον τμήμα κάποιας από τις δύο είχε την ευκαιρία να το κάνει, οπότε λογικά έρχεται η ώρα να δούμε και άλλες μεγάλες κινήσεις. Η σχετική φιλολογία έχει ανάψει από τότε που μαθεύτηκε η ένωση της SPGI με την INFO και αναφέρει ως έναν από τους υποψήφιους κυνηγούς την Intercontinental Exchange (ICE NYSE), ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του μεγάλου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και παραγώγων του Λονδίνου. Βέβαια, αν η ICE θέλει να κυνηγήσει, πιθανότατα θα θέλουν και οι άλλες διαχειρίστριες χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο.
Σαν πιθανά «θηράματα» αναφέρονται η FactSet για την οποία μιλήσαμε παραπάνω, αλλά και άλλες όπως η Morningstar (MORN NASDAQ), και η Dun & Bradstreet (DNB NYSE), ενώ η γνωστή μας από τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες MSCI (MSCI NYSE) εικάζεται πως θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάποιου είδους συμφωνία και ως κυνηγός και ως θήραμα. Προφανώς, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που θα δοκιμάσουν να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά είμαστε βέβαιοι πως οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν και θα έχουν και μεγάλο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.