Έφυγαν οι «αρκούδες» από τον S&P 500;
Shutterstock
Shutterstock

Έφυγαν οι «αρκούδες» από τον S&P 500;

Η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο πρακτικά ξεκινάει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα ωστόσο στις ΗΠΑ οδεύει προς το τέλος της.

Η χθεσινή ανάπαυλα της Wall Street έδωσε την ευκαιρία για μια πιο αναλυτική ανασκόπηση των μεγεθών που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα. Με βάση το 82% των εταιριών του S&P-500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή και τις προβλέψεις για τις εταιρίες που αναμένονται για το υπόλοιπο 18% εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν κατά 4,7%, ενώ τα έσοδα θα εμφανίσουν αύξηση 5,4%. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος Ενέργειας η εικόνα των κερδών θα εμφάνιζε επιβράδυνση 9,4% και τα έσοδα αύξηση 4,4%. 

Είναι προφανές ότι η επίδραση του ενεργειακού κόστους αλλά και των υψηλότερων επιτοκίων έπαιξε το ρόλο της στην εμφάνιση μεγάλων διακυμάνσεων μεταξύ της κλαδικής κατανομής των κερδών. Η μεγαλύτερη μείωση στην κερδοφορία καταγράφεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των υλικών κατασκευής, ενώ στον αντίποδα η Ενέργεια και ο Βιομηχανικός κλάδος κινούνται με ισχυρή δυναμική αύξησης κερδών (+62,7% και +38,2% αντίστοιχα) και εσόδων (+14,1% και 9,9% αντίστοιχα).

Αν η εικόνα αυτή παραμείνει ως την ολοκλήρωση της δημοσίευσης θα είναι η πρώτη φορά μετά από 8 τρίμηνα (Q3:2020 -5,7%) που θα καταγραφεί επιβράδυνση στην εταιρική κερδοφορία στις εταιρίες του S&P-500.

Κοιτώντας λίγο μακρύτερα, από τις τηλεδιασκέψεις και τις ανακοινώσεις των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων προκύπτει ότι και το α’ εξάμηνο του 2023 θα κινηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί κατά 8,3% στο α’ τρίμηνο, το β’ τρίμηνο τα κέρδη θα μειωθούν κατά 6,1% πριν σταθεροποιηθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2023 (+1%). Για το σύνολο δε του 2023 τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθούν στα $215,97 παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2022. 

Με αυτά τα δεδομένα το ΡΕ του S&P-500 για το 2023 διαμορφώνεται στις 18 φορές. Βρίσκεται χαμηλότερα από τις 18,5 φορές που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών αλλά ψηλότερα από τις 17,2 φορές που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας. Εκ πρώτης όψεως σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων η αποτίμηση της αγοράς μοιάζει απαιτητική.

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα premium αναμονής αφού σταδιακά στους τελευταίους τέσσερις μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δημιουργώντας προσδοκίες για παύση της ανόδου των επιτοκίων και πιθανή αντιστροφή τους στο τέλος της χρονιάς.

Αν και η χρονιά δεν έχει ξεκινήσει άσχημα χρηματιστηριακά στην Αμερική, οι προσδοκίες που ενσωματώνονται επιβάλλουν αυξημένο βαθμό εγρήγορσης καθώς τα επόμενα τρίμηνα σε επίπεδο εκτιμήσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για την διατήρηση της αισιοδοξίας στην αγορά. Εκτός και αν ο πληθωρισμός μας εκπλήξει θετικά βάζοντας τέλος στην αύξηση του κόστους χρήματος. 

Η κλαδική εικόνα των κερδών ανά κλάδο (31/12 εκτίμηση)

Πηγή: Factset