Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας και του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συνδυασμό με την νέα πρωτοβουλία της Fed, οδήγησαν τους δείκτες σε θετικό έδαφος.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 2,9% και διαμορφώθηκε στις 363,33 μονάδες, με όλους τους επιμέρους τομείς να κλείνουν με κέρδη, ενώ άνοδο 4% κατέγραψε ο τομέας των κατασκευών.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 3,39% και διαμορφώθηκε στις 12.315 μονάδες, ενώ άνοδο 2,84% σημείωσε και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε στις 4.952 μονάδες.
Κέρδη 2,94% για τον βρετανικό FTSE 100, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.242 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 19.625 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,46%, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.495 μονάδες, με άνοδο 3,25%.
Ώθηση στους επενδυτές έδωσαν οι ανακοινώσεις από ερευνητές σχετικά με την χορήγηση του στεροειδούς σκευάσματος δεθαμεξαδόνη σε ασθενείς με κορονοϊό και έδειξαν μείωση των θανάτων κατά 1/3 μεταξύ των ασθενών με τα πιο βαριά συμπτώματα, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι προχωρεί πλέον και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει.
Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs που ήδη αγοράζει η Fed.
Στην Ευρώπη και στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ πτώσης στην αγορά εργασίας τον Απρίλιο, με τον αριθμό όσων βρέθηκαν προσωρινά εκτός απασχόλησης αυξήθηκε κατά 6 εκατομμύρια. Αυτο οδήγησε σε πρωτοφανή μείωση των ωρών απασχόλησης, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει τους πολίτες πληρώνοντας μέρος των μισθών προκειμένου να αποφύγει μαζική ανεργία.
Η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,9% τον Απρίλιο, αμετάβλητη έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης αύξησης όταν σταματήσουν τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση.
Παράλληλα στην Ελβετία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,2% το 2020, καταγράφοντας τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστεί δεύτερο κύμα της πανδημίας μαζί με σοβαρούς περιορισμούς.
Σημειώνεται πάντως πως η προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για ύφεση 6,7%, ενώ το 2021 η ελβετική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,9%.