Γενικευμένο sell off πλήττει τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς λόγω του πανικού που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού και στην Ευρώπη, κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο καταγράφει πτώση άνω του 9%, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 820 μονάδες, πέφτοντας σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Οκτώβρη 2019.
Ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σύσσωμος ο FTSE 25 δέχεται τεράστιες πιέσεις που φτάνουν έως και 10,69%, παραπέμποντας σε μια κατάσταση πανικού και άκριτων ρευστοποιήσεων χωρίς αύριο.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 825 μονάδες καταγράφοντας πτώση 7,56%, ενώ η αξία συναλλαγών ήδη ξεπερνά τα 142 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καταιγιστικούς ρυθμούς, μαρτυρώντας ότι «σηκώνονται» τεράστια κεφάλαια από την αγορά.
Καταποντίζεται πλήρως ο τραπεζικός δείκτης που χάνει και τις 700 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 8,80% έχοντας κατέλθει στις 698 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 6% καταγράφει και ο FTSE 25.
H Πειραιώς υποχωρεί άνω του 11%, οι Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα χάνουν άνω του 10%, ενώ απώλειες από 7% έως 9,30% έχουν μετοχές όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, Jumbo, Τιτάν, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.
Παρόμοια κατάσταση και στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου πτώση άνω του 14% καταγράφει η Intralot (έχασε συμβόλαια και στη Βουλγαρία), η MIG υποχωρεί άνω του 12%, η Profile -11%, ενώ άνω του 10% υποχωρούν οι Attica Bank και Intracom Holdings.
Το σύνολο της αγοράς βυθίζεται χαμηλότερα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόλις 5 μετοχές είναι σε θετικό έδαφος έναντι 116 που υποχωρούν, συσχετισμός που έχει πάρα πολύ καιρό να καταγραφεί στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για μια… ασύμμετρη κατάσταση πανικού καθώς το πλήγμα από τον ιό δεν έχει προηγούμενο, ούτε μπορεί να «μετρηθεί» με τεχνοκρατικούς όρους στο σύνολο της ζημιάς που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, με τους επενδυτές τώρα να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της συγκυρίας, προβαίνοντας σε άτακτες ρευστοποιήσεις.
Πλέον το πλήγμα είναι ορατό σε ολόκληρους κλάδους – από τους πιο κομβικούς για την παγκόσμια οικονομία, όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία και αερομεταφορές, με τη ζημιά να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και να «μεταγγίζεται» ταχύτατα.
Αιτία για την απότομη αλλαγή του σκηνικού ήταν όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στη γειτονική Ιταλία, όπου τα θύματα έφτασαν στα τέσσερα από τον ιό, ενώ πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 200, προξενώντας πανικό στη χώρα, με τους πολίτες να σχηματίζουν τεράστιες ουρές και να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από είδη πρώτης ανάγκης.
Βροντερό ξεπούλημα στο ΧΑ με 60 μετοχές σε πτώση άνω του 10%
Αρκετά χρόνια έχει να παρουσιάσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τη σημερινή εικόνα, μια εικόνα που μόνο πανικό και «τυφλές» ρευστοποιήσεις περιλαμβάνει, με τους χρηματιστές να δηλώνουν ότι «όταν κυβερνάει ο πανικός τότε οι επενδυτές πουλούν και κατόπιν... ζυγίζουν τη πράξη τους.
Αυτό λοιπόν που λαμβάνει χώρα σήμερα, έχει να παρουσιαστεί πολύ καιρό, καθώς περίπου 60 μετοχές καταγράφουν πτώση από 10% έως 23,05%. Μάλιστα, 14 μετοχές από τις 25 του FTSE 25 καταγράφουν πτώση από 10% έως 15,65%! Παράλληλα, στο σύνολο του Χ.Α., τέσσερις μετοχές υποχωρούν άνω του 20%, 15 μετοχές χάνουν άνω του 16%, ενώ 23 μετοχές υποχωρούν από 15% έως 23,05%!
Μια κατάσταση που παραπέμπει στις «μαύρες» συνεδριάσεις παρελθόντων ετών, όταν φαινόμενα ξεπουλήματος «κυβερνούσαν» την αγορά πολύ συχνά. Στο χώρο του FTSΕ 25, Ελλάκτωρ και Πειραιώς υποχωρούν άνω του 15%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -14,06%, ΔΕΗ -13,94%, Jumbo -13,03%, ενώ άνω του 10% υποχωρούν και οι Eurobank, Εθνική, Viohalco, ΟΛΠ, Aegean Airlines, Lamda Development, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap, στην κορυφή των απωλειών είναι οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, με την Intralot (έχασε συμβόλαια στη Βουλγαρία) να υποχωρεί 19,77%, Intrakat -17,58% και Intracom Holdings -16,67%. Πτώση 16,25% έχει και η MIG, η AVAX υποχωρεί 15,16%, ενώ άνω του 10% χάνουν οι Cenergy Holdings, Κέκροπας, Attica Bank, Ολυμπιακή Τεχνική, Profile και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις τέσσερις μετοχές ενισχύονται έναντι 133 που υποχωρούν.
«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση άνω του 4% στην Ιταλία
Με ισχυρές απώλειες, τις μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο του 2018, διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ στην Ιταλία εξελίσσεται το μεγαλύτερο ξέσπασμα εκτός Ασίας. Πτώση 4% στον ιταλικό FTSE MIB, με το Μιλάνο να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από το 2016.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,3%, ενώ όλοι οι κλάδοι είναι στο «κόκκινο» με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις είναι οι αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, ο δείκτης των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2016, με την Air France-KLM να υποχωρεί έως και 9,5% και την EasyJet Plc 13%.
Ο γερμανικός DAX χάνει 3,5%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 3,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 3,3%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 4,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 3,3%.
Η ανησυχία για τον ιό συνεχίζει να κυριαρχεί, καθώς οι νεκροί στη βόρεια Ιταλία αυξήθηκαν στους 5. Απότομη αύξηση κρουσμάτων εμφανίζεται και σε Ιράν και Νότια Κορέα, με τον ΠΟΥ να ανησυχεί για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 2.619.
Στη βόρεια Ιταλία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα αρκετές περιοχές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αποτελούν το 30% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας. Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια έκλεισαν, ενώ πολλές δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών, το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί την Τρίτη, αναγκάστηκε να διακοπεί την Κυριακή, λόγω των έκτακτων μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα επηρεάζουν περίπου 50.000 κατοίκους.
Διαβάστε ακόμα:
- Τεράστιος ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ
- Κάτω από τις 700 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, νέο χαμηλό 6μήνου