Εν κινδύνω μπορεί να τεθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για την ελληνική οικονομία, καθώς η περίοδος του φθηνού πετρελαίου φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Χθες το αργό έπιασε για πρώτη φορά από το 2014 το ψυχολογικό όριο των 75 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η Morgan Stanley προβλέπει άνοδο στα 85 δολάρια.
Η άνοδος του μαύρου χρυσού οφείλεται σε μια σειρά, δυσοίωνων, παραγόντων: ανησυχία για την διακοπή παραγωγής στη Λιβύης, μείωση αποθεμάτων στη Βόρεια Αμερική και κυρίως οι απειλές του Ντ. Τραμπ ότι έως τον Νοέμβριο θα έχει επιβάλλει ολοκληρωτικό αποκλεισμό στις εξαγωγές αργού από το Ιράν.
Σε αυτό το πλαίσιο η Morgan Stanley εκτιμά ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του η ιρανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τη στιγμή που υπάρχει ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο. Στη σχετική έκθεσή της η τράπεζα προβλέπει επίσης ότι η παραγωγή σε Λιβύη και Αγκόλα θα μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό, απ'' ό,τι αρχικά προέβλεπε δημιουργώντας «τρύπα» στην παγκόσμια αγορά κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να εκτινάξει την τιμή του αργού στα 85 δολάρια, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλεί νευρικότητα ακόμα και προς τους συμμάχους του στον αγώνα απέναντι στο Ιράν. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας και του OPEC για το υψηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν αυξάνει όσο θα έπρεπε την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές των καυσίμων, σε αντάλλαγμα για την πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στο Ιράν. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον OPEC ότι χειραγωγεί την αγορά πετρελαίου.
Πάντως στις σημερινές ηλεκτρονικές συναλλαγές το WTI υποχωρεί ελαφρά κατά 0,74% και βρίσκεται στα 73,61 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent ενισχύεται 0,17% στα 77,91 δολάρια.