Με υψηλά άνω των τεσσάρων ετών «φλερτάρει» η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, επιστρέφοντας στο επίπεδο της άνοιξης του 2014, στον απόηχο της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να ανεβάσει τον πήχη του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, αγνοώντας τις συστάσεις της Κομισιόν.
Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων εκτινάσσονται έως το 3,193% (9,86%), ενώ σοβαρές πιέσεις δέχεται και το χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να σημειώνει απώλειες άνω του 4,5% και τις τράπεζες να αποτελούν τους βασικούς αποδέκτες των επενδυτικών ανησυχιών. Στο -6% οι μετοχές των uniCredit και Intesa Sanpaolo.
Οι Κασσάνδρες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης είναι πιθανό να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ιταλίας από τους οίκους αξιολόγησης, όταν η αξιολόγηση του ιταλικού αξιόχρεου απέχει μόλις 2 βαθμίδες από την κατηγορία «junk».
Η αντίδραση των αγορών είναι αναμενόμενη δεδομένου ότι οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συμφωνούσε σε έναν προϋπολογισμό που θα συγκρατούσε το έλλειμμα στο 1,6%-1,9%, στη γραμμή δηλαδή που υποστήριζε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία.
Όμως η τελική επικράτηση των λαϊκιστών Ντι Μάιο και Σαλβίνι «τεντώνει» τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αύξηση του ιταλικού χρέους, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά το ελληνικό, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Πλέον αναμένεται η αντίδραση της Κομισιόν, η οποία καλείται να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που δείχνει ότι η Ιταλία δεν συμμορφώνεται με τους όρους του παιχνιδιού.
Την ίδια ώρα το κοινό νόμισμα καταγράφει ήπιες απώλειες 0,15% και διαμορφώνεται στα 1,1623 δολάρια.
Με το σίριαλ του ιταλικού προϋπολογισμού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να αναμένεται να έχει ακόμα πολλά επεισόδια, έντονες πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα.
Στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται στο 4,13%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και το 4,04%. Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο ιταλικό ζήτημα, καθώς από τον περασμένο Μάιο οι αποδόσεις κινούνται στο ρυθμό της Ιταλίας. Σημειώνεται πως αν συνεχιστούν οι ανησυχίες για την Ιταλία δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια.