Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια από τις καλύτερες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών πραγματοποίησε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα Δευτέρα, καθώς με αιχμή και οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, έσπασε το τεχνικό «φράγμα» της ζώνης των 660-663 μονάδων, αναβαθμίζοντας βραχυχρόνια την εικόνα της.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για 18η συνεδρίαση ανοδικά στις 22 τελευταίες, πετυχαίνοντας κλείσιμο όχι μόνο στο υψηλό ημέρας αλλά και σε νέο υψηλό σχεδόν τεσσεράμισι μηνών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 4 Οκτωβρίου του 2018. Μένει να δούμε πως θα επιβεβαιωθεί η σημερινή κίνηση και στις επόμενες συνεδριάσεις μέσα από το φίλτρο των τριών ημερών.
Πάντως γεγονός είναι ότι με τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλό εφτά και πλέον μηνών, ήταν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή το Χ.Α. θα έκλεινε την ψαλίδα, όταν θα έβρισκε την αφορμή. Αυτή η αφορμή ήρθε τώρα μέσω του τραπεζικού κλάδου που σήμερα έβγαλε εντυπωσιακό ξέσπασμα.
Στον κλάδο υπάρχει έντονη κινητικότητα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση – με πιο δυναμικό και δραστικό τρόπο – του βραχνά των κόκκινων δανείων και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. Παράλληλα, ώθηση στη μετοχή της Εθνικής που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο στον κλάδο έδωσαν οι εξελίξεις με το Titlos ύστερα από τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 667,46 μονάδες με άνοδο 1,89% σχεδόν στο υψηλό ημέρας (667,87), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 656,23 μονάδες. Φυσικά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η διάσπαση της ζώνης των 660 - 663 μονάδων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αύριο και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Όπως είχε επισημάνει στην εβδομαδιαία έκθεσή του την περασμένη Παρασκευή ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει ραντεβού με το Γενικό Δείκτη εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων. Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες, αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, έχει τονίζει πως αν υπάρξει διάσπαση της περιοχή των 660 – 663 μονάδων, αυτό θα απελευθέρωνε – τεχνικά – την αγορά και θα έδινε ώθηση για τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων. Μένει να δούμε πως – και αν – η αγορά θα επιβεβαιώσει αυτές τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Κατά τα λοιπά, η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι των πρόσφατων στάνταρ καθώς έφτασε στα 44,33 εκατ. ευρώ με μόλις 2,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι υπήρξε «καθαρός» τζίρος περί τα 42 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE έκλεισε στις 1.751,18 μονάδες με άνοδο 1,72%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.101,98 μονάδες με άνοδο 1,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 450,54 μονάδες με ράλι αντίδρασης +6,20%. Μάλιστα, με τη σημερινή του κίνηση, ο τραπεζικός δείκτης γύρισε θετικός στο 2019!
Η Εθνική ξεχώρισε με άνοδο 10,31%, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 8,79%, η Alpha Bank κέρδισε 5,77% και η Eurobank έκλεισε στο +3,71%. Στον ευρύτερο FTSE 25 μόνο οι Motor Oil και ο ΟΛΠ έκλεισαν αρνητικά, ενώ καλή εικόνα με άνοδο άνω του 2% είχαν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Σαράντης κ.ο.κ.
Στον Mid Cap ξεχώρισε ο όμιλος Κόκκαλη με την Intralot να κερδίζει 6,22%, την Intracom Holdings +4,34% και την Intrakat +2,08%, ενώ κέρδη άνω του 3% είχαν και οι MIG, Νηρέας, Cenergy Holdings και Attica Bank.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Forthnet, ΣΙΔΜΑ, Μινωικές Γραμμές, Βιοκαρπέτ, Unibios, Κορέλλου, Ίλυδα, Σελόντα, Δρομέας και Reds, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Προοδευτική, Ευρωσύμβουλοι, Κρέτα Φάρμ, Mevaco, Μινέρβα, Γενική Εμπορίου, AS Company, Intercontinental, ΙΑΣΩ, Κλ. Ναυπάκτου, Attica Συμμετοχών, Inform Λύκος και Frigoglass.
Στο σύνολο της αγοράς, 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 32 που υποχώρησαν.