Σε τροχιά απογείωσης οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης
Shutterstock
Shutterstock
ALSTOM

Σε τροχιά απογείωσης οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης

Αν έχουν ένα προτέρημα οι πλαγιοκαθοδικές αγορές είναι ότι δίνουν την ευκαιρία να χτίσει κανείς σταδιακά θέσεις σε αξιόλογες εταιρείες των κλάδων της επόμενης ημέρας, ήτοι σε εκείνους που αναμένεται σοβαρή αύξηση του κύκλου εργασιών, τέτοια, που να συνεπάγεται αλλαγή μεγέθους για τις εταιρείες που τους αντιπροσωπεύουν.

Σε εκτενή ανάλυση φέτος τον Μάιο -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- αναδείξαμε τον αναβρασμό της αγοράς μεταφορών μέσω των σιδηροδρομικών δικτύων. 

Ο σιδηρόδρομος είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος μεταφοράς. Καμία μορφή μαζικής μεταφοράς δεν έχει περισσότερες δυνατότητες να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον σιδηρόδρομο.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ένας από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους μεταφοράς, εντούτοις μόνο το 9%-10% των επιβατών παγκοσμίως μετακινούνται με τρένο, ενώ το ποσοστό αυτό στις εμπορευματικές μεταφορές πέφτει στο 7%-8%. 

Κι όμως, το τρένο χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ενέργεια από τα φορτηγά ανά τόνο μεταφερόμενου φορτίου και έχει πλεονέκτημα τέσσερα προς ένα έναντι των αυτοκινήτων όσον αφορά την ένταση των εκπομπών του. Για την ακρίβεια, οι σιδηρόδρομοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% έως 5% των παγκόσμιων εκπομπών του κλάδου των μεταφορών σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Παρά τον σημαντικό ρόλο τους στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι σιδηρόδρομοι έχουν εξαιρετικά μικρότερο μερίδιο από μέσα μεταφοράς που ρυπαίνουν πολύ περισσότερο. Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η αντιστροφή της απώλειας μεριδίου αγοράς των σιδηροδρόμων είναι μια πάρα πολύ σοβαρή περιβαλλοντική υπόθεση, η οποία ταυτόχρονα είναι μια ισχυρή επιχειρηματική υπόθεση.

Η αγορά αυτή λοιπόν πριν από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμενόταν να αυξηθεί από τα 509 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 στα 676,26 δισεκατομμύρια έως το 2026 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 7,5%-8%.

Ο πόλεμος όμως πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα. Βλέπετε, η ανάγκη δημιουργίας νέων εφοδιαστικών αλυσίδων για την μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και πολλών άλλων εμπορευμάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και νέες σιδηροδρομικές υποδομές. 

Άλλωστε οι σιδηρόδρομοι έχουν ξεχωριστή σημασία για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στις λεγόμενες «περίκλειστες» χώρες. Ως εκ τούτου αναμένουμε η παραπάνω εκτίμηση να αναθεωρηθεί ανοδικά, ενώ η εξέλιξη κάποια στιγμή της Covid-19 σε ενδημική νόσο μπορεί να εκτινάξει περαιτέρω τα νούμερα όσον αφορά τις επιβατικές μεταφορές. 

Ένας επίσης παράγοντας που κάνει εκ νέου τη διαφορά είναι ότι αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που προσδίδουν στον κλάδο ακόμα μεγαλύτερο «πράσινο» πρόσημο. 

Για παράδειγμα, μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία έχουν πρόσφατα εφαρμοστεί για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών για ντίζελ και ηλεκτρικά τρένα. Το Trip Optimizer της Wabtec για παράδειγμα, είναι ένα έξυπνο σύστημα που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση καυσίμου υπολογίζοντας την καλύτερη ταχύτητα, το γκάζι και το φρενάρισμα για κάθε διαδρομή. Μπορεί να μειώσει την ετήσια κατανάλωση καυσίμου μιας ατμομηχανής ντίζελ κατά 32.000 γαλόνια, τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερους από 365 τόνους και τις εκπομπές αζώτου κατά 3,7 τόνους.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζονται νέα συστήματα που συνδυάζουν μηχανολογία, ηλεκτρική και μηχανική υπολογιστών για να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση -κατασκευάζονται από την ABB, τη Siemens κ.α- ενώ η τεχνολογία του υδρογόνου έχει εκτοξεύσει τις προσδοκίες ανάπτυξης, καθώς η αξία της αγοράς των τρένων υδρογόνου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έως το 2050 θα διαμορφωθεί μεταξύ των 24 και 48 δισ. δολαρίων.

Η Ευρώπη από το 2021 είναι προσανατολισμένη στην έρευνα και την καινοτομία με στόχο τα χιλιόμετρα που διανύονται σήμερα με τρένο να αυξηθούν κάθετα και να είναι όσο πιο «καθαρά» γίνεται. Και όταν αναφερόμαστε σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα, δεν εννοούμε μόνο μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και χαμηλότερο κόστος σε όλες τις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Alstom και η Siemens αποτελούν σήμερα τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού στο συγκεκριμένο project, με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς να εκτιμάται ότι σύντομα θα εκτιναχθεί, καθώς οι κανονισμοί για τις εκπομπές αερίων αναμένεται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω. 

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5.000 επιβατικά ντιζελοκίνητα τρένα στην Ευρώπη θα πρέπει να αντικατασταθούν έως το 2035 περίπου. Τουτέστιν, ένας λαμπρός κύκλος εργασιών είναι μπροστά μας.

Η Γαλλίδα που ξεχωρίζει

Στις leaders του κλάδου οι βαθιές δομικές αλλαγές έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη τη διαφορά. 

Ένα παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του οικονομικού έτους 2022/23 της γαλλικής κατασκευάστριας τρένων, της Alstom, τα οποία χθες εντυπωσίασαν μιας και «άφησαν πίσω τους» τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή σε ισχυρό ράλι και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι προοπτικές της εταιρείας υποστηρίζονται από ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 8% και έφθασαν τα 8 δισ. ευρώ παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Το προσαρμοσμένο EBIT ήταν 397 εκατ. ευρώ, έναντι 335 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που ισοδυναμεί με περιθώριο 4,9% aEBIT. 

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 179 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν (45) εκατ. ευρώ για το εξάμηνο, σε σύγκριση με (1.461) εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση. (σ.σ: Όπως αναμενόταν, οι ελεύθερες ταμειακές ροές επηρεάστηκαν σημαντικά από τη δυσμενή μεταβολή του λειτουργικού κεφαλαίου κίνησης λόγω της συνεχιζόμενης βιομηχανικής αναβάθμισης).

Οι παραγγελίες την ίδια περίοδο αυξήθηκαν στα 10,07 δισ. ευρώ, έναντι 9,73 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία δημόσιων μεταφορών SFBW, για την προμήθεια και συντήρηση 130 ηλεκτρικών τρένων- πρόκειται για τρένα με τελική ταχύτητα 200 km/h- και το option για επιπλέον 100 τρένα, καθώς και μιας επιπλέον παραγγελίας στη Γαλλία για 15 νέα τρένα υψηλής ταχύτητας. 

Το ανεκτέλεστο της Alstom αυξήθηκε κατά 13% στα 85,93 δισ. ευρώ, παρέχοντας ισχυρή ορατότητα για μελλοντικές πωλήσεις. Οι δαπάνες Ε&Α έφτασαν τα 231 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2,9% των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022/23, αντανακλώντας τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου στην καινοτομία. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Όμιλος κατέγραψε καθαρή δανειακή θέση ύψους (2.306) ευρώ εκατομμυρίων και κατείχε 833 εκατ. ευρώ μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα. Επιπλέον, η Alstom επωφελείται από ισχυρή ρευστότητα με δύο Ανακυκλούμενες Πιστώσεις (RCF) συνολικού ύψους 4.250 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές παραμένουν οι προσδοκίες και για τη συνέχεια, με τη διοίκηση της γαλλικής εταιρείας να αναμένει το αναπροσαρμοσμένο περιθώριο EBIT να διαμορφωθεί μεταξύ 5,1% και 5,3%, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να κινηθούν μεταξύ 100 – 300 εκατ. ευρώ. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι: 

-Είναι ήδη σε λειτουργία τα πρώτα επιβατικά τρένα υδρογόνου της εταιρείας, γνωστά με το όνομα «Coradia iLint» –πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της Alstom και της εταιρείας βιομηχανικών αερίων Linde- στην τοπική γραμμή διαδρομών από την περιοχή Μπουξτεχούντε, έξω από το Αμβούργο μέχρι την Κουξχάβεν. 

Πρόκειται για την πλήρη εμπορική υπηρεσία της πρώτης παγκόσμιας γραμμής υδρογόνου με δυνατότητα 1.175 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό, κάτι που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα τρένα ντίζελ χρειάζονται ανεφοδιασμό ανά 600-800 χιλιόμετρα την ημέρα.

-Ολοκληρώθηκε η επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του IPCEI που ενισχύει την ανάπτυξη λύσεων υδρογόνου. Πρόκειται για περισσότερα από 5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ που αφορούν τέσσερα έργα της Alstom.

- Τον Οκτώβριο η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ με την Rete Ferroviaria Italiana (RFI) για το σχεδιασμό, την παράδοση και την ανάθεση του συστήματος ERTMS -το πιο προηγμένο σύστημα επιτήρησης και ελέγχου τρένων που διατίθεται σήμερα- σε μεγάλη κλίμακα στην Ιταλία.

(σ.σ: Η Alstom θα παρέχει το πιο πρόσφατο σύστημα σηματοδότησης ERTMS Baseline 3 Level 2 με GSM-R και ψηφιακή διασύνδεση ACCM σε 27 γραμμές που διαχειρίζεται η RFI).

-Τον Οκτώβριο υπέγραψε επίσης νέο συμβόλαιο με την Govia Thameslink Railway (GTR) – ένα από τα σημαντικότερα σιδηροδρομικά franchise του Ηνωμένου Βασιλείου – για σύμβαση υπηρεσιών αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Συμφωνία Προμήθειας Τεχνικής Υποστήριξης και Ανταλλακτικών (TSSSA) θα ισχύει από τον Οκτώβριο του 2022 για περίοδο πέντε ετών, πέντε μηνών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια της Εθνικής Σιδηροδρομικής Σύμβασης της GTR.

- Τον Σεπτέμβριο υπέγραψε με τη Ρουμανική Αρχή Σιδηροδρόμων (ARF) μια προσθήκη στην αρχική σύμβαση για την παράδοση πρόσθετων διαπεριφερειακών τρένων Coradia Stream και συναφών υπηρεσιών συντήρησης 15 ετών. Αυτά τα τρένα θα συμπληρώσουν τα πρώτα 20 τρένα, που παραγγέλθηκαν τον Μάρτιο του 2022, δημιουργώντας τον πρώτο επιβατικό σιδηροδρομικό στόλο που παρέχεται από την Alstom στη Ρουμανία.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.