Σε σταυροδρόμι οι τιμές του πετρελαίου - Τι θα αποφασίσουν οι Σαουδάραβες

Σε σταυροδρόμι οι τιμές του πετρελαίου - Τι θα αποφασίσουν οι Σαουδάραβες

Μετά το επιτυχές τεστάρισμα του μέσου κινητού των 200 ημερών, το brent όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα επαναπροσέγγισε τον 55άρη και συσσωρεύει ελαφρώς κάτω από την επόμενη αντίσταση των 73,50 δολαρίων/βαρέλι, διάσπαση της οποίας θα «ανοίξει» το διάγραμμα για το οχυρό των 75-76 δολαρίων/βαρέλι. Πανομοιότυπη είναι η τεχνική εικόνα για το αμερικανικό αργό με το στοίχημα του 55αρη να τοποθετείται στα 70 δολάρια/βαρέλι.

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου δέχονται αμφίρροπες επιρροές  τις τελευταίες εβδομάδες. Στο αρνητικό αντίβαρο έχουμε τη μείωση των τιμών από  τη   Σαουδική Αραβία για τους πελάτες της στην Ασία και φυσικά τις  ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου η  κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης του Οκτωβρίου (OSP) για όλες τις ποιότητες που παραδίδονται στην Ασία, διατηρώντας τις τιμές αμετάβλητες για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα,  το αργό πετρέλαιο Arab Light για παράδοση στην Ασία από 1η Οκτωβρίου θα πωλείται 1,70 δολάρια/βαρέλι από 3 δολάρια /βαρέλι τον Σεπτέμβριο.

Οι ασιατικές μειώσεις τιμών ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο και δεδομένου ότι ο OPEC+ πρόσφατα αύξησε την παραγωγή παρά τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, υπήρξαν φόβοι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα δεχτούν πιέσεις.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όμως χάρη στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ η προσφορά παρέμεινε περιορισμένη λόγω του περάσματος του τυφώνα Ida.

Υπενθυμίζουμε ότι  περίπου τα 3/4 της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού – ήτοι 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως-  παραμένει εκτός λειτουργίας από τα τέλη Αυγούστου.

Την περιορισμένη προσφορά στις ΗΠΑ ανέδειξαν και τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επιπλέον η  τηλεφωνική συνομιλία των Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ  μετά από πέντε ολόκληρους μήνες όσον αφορά  το πλαίσιο του εμπορικού ανταγωνισμού,  έδωσε ώθηση στις προσδοκίες για εξομάλυνση ενός μέρους της ζήτησης πετρελαίου λόγω της αναθέρμανσης του παγκόσμιου εμπορίου.


Οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι όμως «πονάνε» καταναλωτές, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καθώς δεν αντιμετωπίζουν την αύξηση τιμών μόνο στο πετρέλαιο, αλλά σε ένα πλήθος εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ανακοίνωσε η  Κίνα την προηγούμενη Πέμπτη πώς η χώρα προχώρησε για πρώτη φορά σε χρήση των μέχρι τώρα ανέγγιχτων στρατηγικών της αποθεμάτων, με προφανή στόχο να μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα  οι αναθεωρήσεις των προοπτικών ζήτησης πετρελαίου για το 2022 από τον OPEC και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Πόσο μάλλον κάτω από το βάρος της  εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του OPEC+.

Βλέπετε,  σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, τα μέλη του OPEC+ κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι «δεν βρίσκουν κανένα λόγο για επιπλέον αύξηση στην παραγωγή διαθεσίμων βαρελιών πετρελαίου  πέραν αυτής του Αυγούστου, που προβλέπει αύξηση  400.000 βαρελιών την ημέρα».

Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα έχουμε εκπλήξεις κατά την επόμενη συνεδρίαση του OPEC+ στις 4 Οκτωμβρίου και ότι τα περισσότερα μέλη συγκλίνουν υπέρ του σεναρίου του απόλυτου ελέγχου των τιμών της αγοράς.

Βάση των παραπάνω και αν δεν προκύψουν νέες συνισταμένες,  οι πετρελαϊκές τιμές πολύ δύσκολα θα έχουν μια ισχυρή πτώση,  ακόμα και αν η ζήτηση μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Έχουμε αναλύσει άλλωστε τη σημασία των δυνατών τιμών στο πετρέλαιο  για τη Σαουδική Αραβία. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Η ενεργειακή μετάβαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στηρίζεται στο παράθυρο ευκαιρίας που τους δίνουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλίσουν τους πόρους για τις επενδύσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Θυμηθείτε για παράδειγμα τις δηλώσεις του Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ σε event της Bank of America:«Θα είμαστε η τελευταία χώρα που θα αντλεί πετρέλαιο. Θα αντλήσουμε κάθε μόριο του μαύρου χρυσού».

Θυμηθείτε όμως και την  πρόσφατη συνέντευξή του  στο Bloomberg TV κατά την οποία  ανέφερε πως «εάν θα ήθελα να έχω έναν τίτλο, ο τίτλος αυτός θα ήταν εχθρός της μεταβλητότητας».

Είναι εμφανές ότι ο  Αμπντουλαζίζ εκτός από την προστασία των πετρελαϊκών τιμών- για όσο θα είναι εφικτό- ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να κρατήσει το μερίδιο της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας σταθερό μέχρι να αξιοποιήσει και τα 265 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας 20 τρισ. δολαρίων με τις σημερινές τιμές, που κρύβει η έρημος της Σαουδικής Αραβίας.  

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς  ο αριθμός των πελατών που θα ζητούν πετρέλαιο θα έχει μειωθεί δραστικά, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα κονταροχτυπηθούν στην κυριολεξία  για το ποια θα καταφέρει να τους προσελκύσει.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.