Σε μαύρο κύκνο για τις αγορές εξελίσσεται το πετρέλαιο

Σε μαύρο κύκνο για τις αγορές εξελίσσεται το πετρέλαιο

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο όλος ο πλανήτης αναζητούσε τρόπους αποθήκευσης του πετρελαίου καθώς τα αποθέματα είχαν εκτιναχτεί.

Δεκαπέντε μήνες μετά, τα αποθέματα ειδικά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γι’ αυτή την εποχή. Όμως και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 414 εκατ. βαρέλια.

Έχουμε αναλύσει τους λόγους -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ- της εκτίναξης τιμών και σήμερα θα διεισδύσουμε στην συσχέτιση της ανόδου των τιμών του πετρελαίου με εκείνες του φυσικού αερίου.

Η παρακάτω εικόνα είναι ενδεικτική της συσχέτισης.

Βλέπετε, η περιορισμένη προσφορά και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν ταυτόχρονα το πετρέλαιο και πάλι μια λύση για την παραγωγή ενέργειας ή τη θέρμανση. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το αέριο «εκπέμπει» περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται, πολλοί αρχίζουν αναγκαστικά να στρέφονται σε αυτό.

Ένα από τα ερωτήματα αιχμής είναι κατά πόσον περιμένουμε μια άμεση αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η απάντηση κρύβεται στην εξέλιξη των συνισταμένων που οδήγησαν εξαρχής στην εκτίναξη των τιμών.

Οι φετινές συνθήκες άπνοιας κατέστησαν ανεπαρκή τα αιολικά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν μέρος των αποθεμάτων του φυσικού αερίου πολύ πριν το χειμώνα. Στη συνθήκη αυτή «κούμπωσαν» οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, η υψηλή ζήτηση από την Ασία-σημειωτέον ότι οι Ασιάτες εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου πληρώνουν τιμές ρεκόρ για αυτήν την εποχή του χρόνου προκειμένου να εξασφαλίσουν προμήθειες- και φυσικά ένα μεγάλο μέρος του ράλι τιμών οφείλεται στις υψηλές τιμές άνθρακα, δηλαδή στις τιμές για πιστώσεις άνθρακα, τις οποίες χρειάζονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για την καύση ορυκτών καυσίμων.

Το κάδρο συμπληρώνεται με το γεγονός ότι η παραγωγή σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο δεν είναι εύκολο να ανεβεί γρήγορα ώστε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω της έλλειψης επενδύσεων τα τελευταία χρόνια μιας και τα περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι καθυστερήσεις συντήρησης λόγω της πανδημίας είναι ένας ακόμα λόγος που καθιστά αδύνατη μια δραματική και άμεση άνοδο της παραγωγής.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού ενέργειας του Κατάρ όσον αφορά την αδυναμία να εξυπηρετήσει σε όλο το μέγεθος της την τεράστια ζήτηση LNG που έχει από τους πελάτες του.

Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να έχουν αυξηθεί κατά 500% την περασμένη χρονιά και το πετρέλαιο να βρίσκεται στα υψηλά 3ετίας.

Όπως δήλωσε και πριν λίγες ημέρες ο κ.Μυτιληναίος, βρισκόμαστε μπροστά στην τέλεια καταιγίδα. Ήτοι οι λόγοι που προκάλεσαν την εκτίναξη τιμών, δεν αναμένεται να αναιρεθούν άμεσα, εκτός και αν ο φετινός χειμώνας εξελιχθεί σε ένα παρατεταμένο ήπιο φθινόπωρο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση φέτος τον χειμώνα θα πληρώσουμε όλοι ένα μέρος του κόστους του «πράσινου» ενεργειακού μετασχηματισμού, κάτι που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν είχαμε φροντίσει για τη δυνατότητα να μπορούν να λειτουργούν σε επίπεδο εφεδρίας οι παραδοσιακές ενεργειακές λύσεις, μέχρι να φτάσουμε σ’ένα ικανοποιητικό επίπεδο αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Το διακύβευμα τώρα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές ενέργειας και η επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και κατά πόσον θα ζήσουμε μπλακ άουτ, αναγκαστικό κλείσιμο εργοστασίων κ.ο.κ.

Δείτε για παράδειγμα τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το κλείσιμο των μικρότερων παρόχων ενέργειας ή με τους παραγωγούς λιπασμάτων στην Ευρώπη, οι οποίοι λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και τις τιμές των τροφίμων. Το πιο πιθανό είναι όσο προχωράει ο χειμώνας οι ειδήσεις αυτού του τύπου να πληθύνουν επικίνδυνα.

Η τεχνική εικόνα είναι αφοπλιστική

Η διάσπαση των 76 δολαρίων/βαρέλι για το brent είναι ένα σημαντικό τεχνικό ορόσημο. Αν επιβεβαιωθεί πλέον σαν σημαντική στήριξη και βάση τιμών, τότε το μηνιαίο διάγραμμα όπως βλέπετε παρακάτω «ανοίγει» για αρκετά πιο υψηλά επίπεδα, που ίσως ξεπεράσουν και τις χτεσινές προβλέψεις της Goldman Sachs.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.