Το Χρηματιστήριο αποφάσισε να διορθώσει βαθύτερα, στον απόηχο μιας 15ημερης στάσης αναμονής μετά από ένα πολύ ισχυρό ανοδικό δίμηνο. Έτσι, η επιλεκτική ρευστοποίηση τίτλων που ταλαιπωρούσε πολλές συνεδριάσεις χαμηλών όγκων, πήρε μορφή μαζικότερης - βραχυπρόθεσμης - πτωτικής κίνησης, ενώ και έως τώρα έχει παρατηρηθεί και αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί έως και 2,91% στις 756,28 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον κλαδικό τους δείκτη να υποχωρεί άνω του 5% περίπου στις 450 μονάδες.
Συνολικά η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αρνητική, καθώς στο επίκεντρο των πωλητών βρίσκονται μεταξύ άλλων βρίσκονται μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Βιοχάλκο, η Mytilineos, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ Τέρνα κ.α., που υποχωρούν άνω του 3%.
Πρωταγωνιστές σε αυτό το μοτίβο είναι - όπως συνηθίζεται - οι τράπεζες, στις οποίες παρεμπιπτόντως παρατηρείται και το 50% του τζίρου. Ειδικότερα οι Πειραιώς και Alpha Bank, έχοντας πιο τεχνική συμπεριφορά, έχασαν τα επίπεδα των 1,03 και 0,85 ευρώ αντίστοιχα και υπεραπέδωσαν αρνητικά έναντι των υπολοίπων του κλάδου αλλά και των περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων.
Δυστυχώς, η σημερινή άτσαλη ρευστοποίηση δεν συσχετίζεται με τις υπόλοιπες χρηματαγορές, καθώς είτε οι ανοιχτές ευρωαγορές είτε και οι ΗΠΑ ούτε έντονα πτωτικές είναι ούτε - και το κυριότερο - δεν έχουν χάσει τα επίπεδα συσσώρευσης.
Το τελευταίο μάς οδηγεί σε ένα συμπέρασμα με δύο σκέλη: πρώτον, εφόσον εκείνες αποφανθούν για περαιτέρω διόρθωση, η ελληνική αγορά θα λυγίσει, βρίσκοντας την αφορμή που ζητούσε να διορθώσει δυνατά από τα έντονα κέρδη Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεύτερον, εφόσον εκείνες παραμείνουν να κοιτούν αδιάφορα, πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το αίτιο που κρύβεται πίσω από μια αδικαιολόγητη -κατά τα άλλα- πτωτική κίνηση, άρα και να τοποθετήσουμε τους στόχους μας σε αντίστοιχα επίπεδα.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να εκφύγουν του πρίσματος της μεσοπρόθεσμης ανόδου. Δεν αμελείται το γεγονός ότι είμαστε ανοδικοί, με στόχους πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αυτό εδράζει είτε σε μακροοικονομική προσέγγιση (σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο) είτε σε χρηματοοικονομική ανάλυση επιμέρους εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Και πάλι, η διόρθωση αυτή, όσο βαθιά κι αν είναι, δίνει ακόμα ευκαιρία για τοποθετήσεις. Εξάλλου, όταν ήμασταν στις 850 μέσα σε κυκεώνα αγορών, ακούγονταν ευχές για μια διόρθωση για «καλύτερο» σημείο (επανα)τοποθέτησης.
Κι όσο δεν αλλάζει κάποιο σοβαρό δεδομένο, οι τιμές θα κατευθυνθούν υψηλότερα. Το στοίχημα είναι να επιλεγούν οι κατάλληλες εταιρείες, ανάλογα την επιθετικότητα του καθενός και τον ζητούμενο χρόνο διακράτησης.