Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρέθηκε όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών, καθώς η ραγδαία κλιμακωτή κρίση στην τουρκική οικονομία προξενεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ – την ίδια ώρα – μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου που αποφασίζει νέους δασμούς και νέες περιχαρακώσεις.
Τα τεκταινόμενα στη χώρα της Τουρκίας με τα ιστορικά χαμηλά του τοπικού νομίσματος και την πρωτοφανή οικονομική κρίση που φέρνει τη γείτονα στο κατώφλι του ΔΝΤ, αλλά και στο ενδεχόμενο να μπουν capital controls, είναι εξελίξεις που επηρεάζουν ευρύτερα τις γύρω οικονομίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία έχει αντικαταστήσει πλέον την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα, ενώ οι φόβοι για ευρύτερο «τοξικό» ντόμινο, είναι υπαρκτοί.
Οι πιο ευάλωτες είναι οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες που έχουν τα δικά τους νομίσματα, που σε τέτοιους καιρούς... πολέμου, αποδεικνύονται αδύναμα να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Έτσι, τόσο τα νομίσματα όσο και τα ομόλογα αυτών των χωρών δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες και στρέφονται σε... δολαριακά assets.
Παράλληλα, ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται και η ρωσική οικονομία ξυπνώντας τις προ δυόμισι ετών μνήμες, με το ρούβλι να κατρακυλά επίσης σε χαμηλά τελευταίων ετών, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Μόσχα.
Τα τεκταινόμενα στην Τουρκία επηρεάζουν ευρύτερα εκατοντάδες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ισχυρή παρουσία στη γείτονα, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος για τον ίδιο λόγο. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες, λόγω μνημονίου να ρευστοποίησαν τις κύριες επενδύσεις τους στην Τουρκία, όμως οι άλλες χώρες, διατηρούν σημαντική – τραπεζική – παρουσία εκεί.
Η ισπανική BBVA, η ιταλική UnCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ισχυρή έκθεση στην τουρκική οικονομία και νομοτελειακά επηρεάζονται. Όλο αυτό το σκηνικό έφερε μεγάλη πτώση σ'' όλες τις διεθνείς αγορές, ενώ με πτώση άνω των 200 μονάδων «απαντά» σήμερα ο Dow Jones έως τώρα.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί κοντά στο 2%, ο CAC 40 χάνει 1,70%, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,68% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 1,71%!
Έχασε τις 750 μονάδες το Χ.Α.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. μάλλον καλύτερη εικόνα είχε κάτι που ασφαλώς οφείλεται στην εν γένει ρηχότητα της αγοράς αλλά και στο γεγονός ότι – λόγω των ενδογενών θεμάτων της ελληνικής οικονομίας – το χρηματιστήριο έχει χάσει την «πιστή» σύνδεσή του με τα διεθνή τεκταινόμενα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 743,73 μονάδες με πτώση 1,45%, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 753,68 μονάδες. Έτσι, ο Γ.Δ. έχασε σε κλείσιμο τη ζώνη των 750 μονάδων για πρώτη φορά από τις 11 Ιουλίου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.966,12 μονάδες με πτώση 1,62%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.191,71 μονάδες με πτώση 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε και τις 800 μονάδες κλείνοντας στις 798,53 μονάδες με νέα πτώση 2,03%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 27,25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,15 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15% του συνόλου ήταν πακέτα, όλα στον ΟΤΕ. Στον όμιλο υπάρχει τρομερή κινητικότητα όλες τις τελευταίες ημέρες, καθώς την Τρίτη διακινήθηκαν 3,25 εκατ. τεμάχια μέσω τριών μεγάλων πακέτων, ενώ χθες Πέμπτη άλλαξαν χέρια νέα πακέτα και συνολικά 3,87 εκατ. μετοχές.
Γενικώς ο ΟΤΕ δέσποσε όλη την εβδομάδα σε όγκους και τζίρους, ενώ η αξία των συναλλαγών του το 5ήμερο πλησίασε τα 90 εκατ. ευρώ!
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο χώρο του Large Cap ήταν ότι μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε θετικά (+0,53%), ενώ ανθεκτικότητα έδειξαν τίτλοι όπως ΟΤΕ (πτώση μόλις 0,27%), Grivalia Properties -0,35%, ΟΛΠ -0,36% και Τιτάν -0,74%.
Στην κορυφή των πιέσεων βρέθηκαν μετοχές όπως Πειραιώς -3,74%, ΑΔΜΗΕ -3,33%, Fourlis -2,97% (έχει έκθεση στην Τουρκία), ΔΕΗ -2,63%, Coca Cola HBC -2,55%, ΕΥΔΑΠ -2,50%, Eurobank -2,33%, Viohalco -2,25%, EXAE -2,17%, Jumbo -2,06% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν καλύτερη, με μεικτά πρόσημα, όμως οι όγκοι δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί. Ανοδικά έκλεισαν οι Attic Bank, MIG, Νηρέας, Κρι Κρι, Τεχνική Ολυμπιακή και J&P Άβαξ, ενώ υποχώρησαν οι Intralot -2,89%, Intracom Holdings -1,22%, Ικτίνος -1,70%, Υγεία -1,63% και Πλαίσιο Computers -1,75%.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέστηκαν τίτλοι όπως Δομική Κρήτης, Μπήτρος, Αλουμύλ (έχει έκθεση στην Τουρκία), Μαθιός Πυρίμαχα, Quality & Reliability, ΙΑΣΩ, Κέκροπας, Centric και ΕλβαλΧαλκόρ. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 63 που υποχώρησαν.