Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και τη 10η στις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις του Αυγούστου πραγματοποίησε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση εντός του 2019 και την πρώτη ουσιαστική αποφόρτιση μετά το ράλι που έφερε τα υψηλά 4,5 ετών.
Η κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης, με τον πόλεμο των δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες, διαταράσσοντας το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και αλλάζοντας το status quo στην κερδοφορία κορυφαίων ομίλων, έχει φέρει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές.
Παράλληλα, ευρύτερα καταγράφεται αναταραχή, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τα αχαρτογράφητα νερά που θα φέρει ένα άτακτο Brexit, αλλά και τους φόβους για ύφεση στη γερμανική οικονομία.
Έτσι κι αλλιώς οι αγορές προέρχονται από υπερ-δεκαετές bull market, ήτοι από την πιο ανθεκτική και πλουραλιστική χρηματιστηριακή «κούρσα» από καταβολής, οπότε υπήρχαν τεράστια περιθώρια διόρθωσης, με τους επενδυτές να «σηκώνουν» την κερδισμένη ρευστότητα από τις μετοχές και να στρέφονται σε άλλες πιο ασφαλείς επιλογές.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο, εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επηρεαστεί τα μέγιστα, καθ' ότι προέρχονταν και από το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου 7μήνου, οπότε η αγορά ήταν «φορτωμένη» έτσι κι αλλιώς με τρομερά κέρδη. Θυμίζουμε ότι το πρώτο 7μηνο ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύθηκε άνω του 46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κερδίσει άνω του 88%, κάτι που έφερε την ελληνική αγορά στην κορυφή των παγκοσμίων χρηματιστηριακών αποδόσεων.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το μήνα Αύγουστο το Χ.Α. καταγράφει πτώση – διόρθωση άνω του 11% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον τραπεζικό να υποχωρεί περί το 25%, χάνοντας σχεδόν το σύνολο των κερδών που προήλθαν από τις ευρωεκλογές και μετά.
Παράλληλα, καθολικά πτωτική ήταν και η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, που σε τέσσερις συνεδριάσεις ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 5,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 12,1% της αξίας του.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρ' ότι έγινε μια προσπάθεια να βγουν στηρίξεις και αναχώματα, εντούτοις με την ψυχολογία των επενδυτών στο ναδίρ, υπήρξε αδυναμία πειστικής υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.
Δεδομένου ότι το Χ.Α. «έχασε» τη συνεδρίαση της Πέμπτης, σήμερα υπήρξε «ουρά» πωλήσεων από την έντονα πτωτική (-2,40%) συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να κλείνει εκ νέου χαμηλότερα και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 792,06 μονάδες με πτώση 0,85%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 801,81 μονάδες και χαμηλό στις 791,34 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά ο Γ.Δ. είχε να βρεθεί από τα τέλη Μαΐου, που σημαίνει ότι το Χ.Α. βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 2,5 περίπου μηνών. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,21 εκατ. ευρώ, επίδοση κάθε άλλο παρά μικρή για ημέρες Αυγούστου, ενώ μόλις 1,89 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.948,91 μονάδες με πτώση 0,78%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.263,41 μονάδες με οριακή πτώση 0,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 616,24 μονάδες με απώλειες 0,21%.
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, με την Εθνική στο +1,58% και την Alpha Bank στο +0,83%, ενώ πτώση 1,99% και 1,70% είχαν οι Eurobank και Πειραιώς αντίστοιχα. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips του Large Cap, θετικά έκλεισαν μόνο οιegean Airlines, Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 5% δέχτηκε η Fourlis, άνω του 4% έχασε η Jumbo, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψαν και οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΟΛΠ και Cenergy Holdings.
Στον Mid Cap, η εικόνα ήταν μεικτή. Κέρδη κατέγραψαν οι Attica Bank, AVAX, Intralot, Κρι Κρι, Παπουτσάνης και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Intracom Holdings, Έλτον, Κέκροπας, MIG, Πλαίσιο Computers, Intrakat και AS Company.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως ΕλβάλΧαλκορ, Frigoglass, Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Προοδευτική και Lavipharm, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Byte Computers, Κυριακούλης, Αλουμύλ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Reds, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Βιοτέρ, Χαϊδεμένος, Σελόντα, Unibios, Κορδέλλου και Inform Λύκος. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 69 που υποχώρησαν.
Φωτογραφία intime news