Με τους διεθνείς δείκτες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη σε νέα πτώση, καθώς ο φόβος του περαιτέρω «κλειδώματος» της διεθνούς οικονομίας επικρέμεται λόγω της εξάπλωσης του Covid-19, το ελληνικό χρηματιστήριο – μετά και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα – υποχωρεί χαμηλότερα με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα τις 610 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 611 μονάδες με απώλειες 1,34%, ενώ πρωτύτερα έφτασε έως το χαμηλό των 610,72 μονάδων (-1,49%), επίπεδα που έχει να δει από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, που σημαίνει ότι κινείται σε χαμηλά πέντε μηνών. Θυμίζουμε πως στις 31 Ιουλίου 2020 ο Γενικός Δείκτης έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 612,31 μονάδες, όμως τα επίπεδα των 610 μονάδων δεν τα είχε δει τους τελευταίους μήνες.
Βεβαίως, αυτού του είδους τα στατιστικά, στη μεγάλη εικόνα της αγοράς μικρή σημασία έχουν, καθώς μιλάμε για μια αγορά που βρίσκεται απολύτως εγκλωβισμένη στους δύο κεντρικούς αρνητικούς καταλύτες, όπως είναι η επικίνδυνη εξάπλωση του Covid-19 αλλά και οι κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η αγορά δεν μπορεί να διαμορφώσει το στοιχειώδες momentum αξιοσημείωτης αλλαγής επιπέδου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι – έτσι κι αλλιώς – έχασε το ράλι αντίδρασης των διεθνών δεικτών από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Κεντρικός καταλύτης για την αδυναμία που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο τραπεζικός κλάδος, που αποτελεί το κυρίαρχο βαρίδι της αγοράς, πλησιάζοντας σήμερα περαιτέρω στα ιστορικά χαμηλά του! Ο φόβος για νέο «φόρτωμα» προβληματικών δανείων λόγω της παρατεταμένης επιδημιολογικής κρίσης και όλων των συνεπακόλουθων όπως η καταστροφή του τουρισμού, της εστίασης και πολλών άλλων πέριξ κλάδων, είναι ο κυρίαρχος λόγος της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σήμερα για 9η συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες, έχοντας κατέλθει στις 277 μονάδες με νέες απώλειες 2,23%, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14 Μαΐου 2020.
Και όλα αυτά, μολονότι έχουν γίνει πολλαπλά reverse split στον τραπεζικό δείκτη για να μη μηδενίσει, άρα τα πραγματικά του νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα, ενώ πολλαπλά reverse split έχουν γίνει και στις τραπεζικές μετοχές! Θυμίζουμε πως πέρυσι τέτοια εποχή ο τραπεζικός δείκτης ήταν στην περιοχή των 840 μονάδων, για να βρεθεί στις 19 Νοεμβρίου 2019 στις 923,67 μονάδες ενδοσυνεδριακά, που είναι υψηλό 5ετίας, επίπεδα που ουδέποτε πλησίασε έκτοτε.
Όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση στον τραπεζικό δείκτη, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο momentum και να ελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο σύστημα. Και όλα αυτά, ενώ δε λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις από την ελληνική αγορά με επίκεντρο τους ομίλους ενέργειας και υποδομών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να φέρουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο ταμπλό.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap έχουν καλύτερη συμπεριφορά, αρκετές έχουν σημαντικές αποδόσεις όλους τους τελευταίους μήνες, ενώ άλλες έχουν μειώσει σημαντικά τις απώλειες από την αρχή του 2020. Μάλιστα, αρκετοί τίτλοι καταγράφουν άνοδο από 50% έως και 100% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, όμως το ακραία τραπεζοκεντρικό προφίλ του Χ.Α. «σκεπάζει» κατά κάποιο τρόπο αυτές τις αποδόσεις.
Σήμερα στο χώρο του FTSE 25 που επίσης διαπραγματεύεται σε χαμηλό 5μήνου και στις 1.441 μονάδες με πτώση 1,43%, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, κινείται χαμηλότερα. Μόνο η Σαράντης (+0,34%) βρίσκεται σε θετικό έδαφος, ενώ αμετάβλητη είναι η Τέρνα Ενεργειακή που με κέρδη 56% το 2020, αποτελεί το κορυφαίο «χαρτί» του Large Cap (και) φέτος.
Πτώση άνω του 3% καταγράφει η Viohalco, άνω του 2% υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Fourlis, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνουν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.
Στον Mid Cap, απώλειες άνω του 5% έχει η AVAX που διορθώνει μετά το πρόσφατο ράλι +54% από 25 Σεπτέμβρη, ενώ πιέζονται και οι Intracom Holdings, MIG, Cenergy Holdings, Autohellas, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Profile και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 17 μετοχές ενισχύονται έναντι 69 που υποχωρούν. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ.