Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς την Τετάρτη, καθώς παρά τα αρχικά κέρδη που προκάλεσε η αισιοδοξία των επενδυτών για άμεση οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, το κλίμα στη συνέχεια αντιστράφηκε με τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων.
Αναλυτικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξης του 2,01% και διαμορφώθηκε στις 12.961 μονάδες, με τους τίτλους των Apple, Facebook και Netflix να υποχωρούν άνω του 2%, ενώ «βουτιά» 4,8% σημείωσε η μετοχή της Tesla.
Χωρίς ουσιαστική μεταβολή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που έκλεισε στις 32.420 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 διαμορφώθηκε στις 3.889 μονάδες, με απώλειες 0,55%.
Στο ταμπλό, απώλειες κατέγραψαν οι εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα της οικονομίας και την επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις μετοχές των ταξιδιωτικών Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean και Carnival να υποχωρούν κατά 4,9%, 1,9% και 2,8% αντίστοιχα, στο άκουσμα της είδησης πως τα αμερικανικά CDC συνιστούν το άνοιγμα του κλάδου της κρουαζιέρας μετά τον Νοέμβριο του 2021.
Απώλειες και για τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ με τις Delta και United Airlines να υποχωρούν άνω του 1%.
Ο αναλυτής της Fundstrat Global Advisors, Τομ Λι επισημαίνει ότι οι πελάτες του ανησυχούσαν για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι χθεσινές μαζικές πωλήσεις τίτλων αφορούσαν περισσότερο την εξισορρόπηση χαρτοφυλακίων στο τέλος του τριμήνου, καθώς και την έξοδο κάποιων... δεισιδαιμόνων επενδυτών από την αγορά λόγω της συμπλήρωσης του ενός χρόνου από τα ιστορικά χαμηλά της.
«Σε μεταπολεμικές εποχές οι κυκλικές εταιρείες καθίστανται οι νέες μετοχές ανάπτυξης», ανέφερε ο Λι μιλώντας στο CNBC. «Αυτό συνέβη στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Συνέβη στην Ιαπωνία. Αυτό συνέβη στην Κορέα μετά τον πόλεμο της Κορέας. Συνέβη στις ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον πόλεμο της Κορέας. Και αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα μεταπολεμικό περιβάλλον», εξήγησε ο ίδιος.
Στην υπόλοιπη επικαιρότητα, συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Στην τοποθέτησή τους χθες, είχαν αναγνωρίσει τις αυξημένες τιμές περιουσιακών στοιχείων στις αγορές, ωστόσο και οι δύο επισήμαναν ότι δεν ανησυχούν για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Αναφορικά με την πανδημία, ο ΠΟΥ επισήμανε ότι πολλές περιοχές παγκοσμίως βλέπουν αυξανόμενα κρούσματα COVID-19, καθώς συνεχίζουν να εξαπλώνονται οι εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του, γεγονός που οδήγησε τη Γερμανία να επεκτείνει το lockdown ως τις 18 Απριλίου και τη Γαλλία να επιβάλει νέο lockdown διάρκειας ενός μήνα.