Νέο υψηλό 14 μηνών, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας ήταν τα κύρια στοιχεία της πρώτης χθεσινής συνεδρίασης της εβδομάδας.
Η αγορά είχε ήδη επιδειξει ανοδικά αντανακλαστικά με την υπέρβαση των 827 μονάδων, κάτω από τις οποίες διενεργούνταν οι συναλλαγές επί ένα τρίμηνο. Το θετικό κλίμα και τα νέα ιστορικά υψηλά στους διεθνείς δείκτες, έδωσαν περαιτέρω «στήριξη» στην κίνηση του ΧΑ με αποτέλεσμα 27 μετοχές να καταγράφουν υψηλά 52 εβδομάδων οδηγώντας την αγορά με μπροστάρη την Alpha, που άντεξε από την αποκόμιση κερδών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παράλληλα, ο Απρίλιος είναι πλούσιος σε γεγονότα με επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου και εκείνη της Πειραιώς να κλέβει την παράσταση, ενώ ήδη η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι 9 επενδυτικά σχήματα περνούν στη δεύτερη φάση για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια ώρα, οι εκθέσεις των αναλυτών πληθαίνουν, στις 23 του μήνα η αγορά αναμένει την ετυμηγορία του S&P για το αξιόχρεο της χώρας, ενώ Τράπεζα Ελλάδος και ΔΝΤ στις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της χώρας το 2021 κυμαίνονται μεταξύ 3,8% και 4,2%.
Από τα τέλη Οκτωβρίου όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 570 μονάδες έχει διανύσει μέχρι σήμερα την απόσταση με κέρδη 51,9%, με πολλές μετοχές όλων των κλάδων να έχουν αρκετά μεγαλύτερες αποδόσεις.
Στα άρθρα μας εδώ στο liberal είχαμε επιστήσει την προσοχή των επενδυτών ότι κάτι αλλάζει, ότι ενεργοποιούνται κεφάλαια και ότι στρέφουν το βλέμμα τους στη μικρή μας αγορά διεθνείς παίκτες που με την παγκόσμια ρευστότητα που κυριαρχεί δεν θα διστάσουν να τοποθετήσουν σταδιακά ένα μέρος της, δεδομένων και των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στα χαμηλά μιας αγοράς όπου η μεταβλητότητα είναι αυξημένη, ο ιδιώτης επενδυτής διακατέχεται από φόβο και παρότι αντιλαμβάνεται την κίνηση δεν αποφασίζει εύκολα να συμμετάσχει. Στην πορεία ενώ μπορεί να τοποθετηθεί, εξέρχεται σχετικά γρήγορα αναμένοντας την πτώση για να επανέλθει, οπότε η αγορά σε τέτοιες δυναμικές εκκινήσεις τον τιμωρεί αφήνοντάς τον εκτός.
Ταυτόχρονα εμπεδώνονται οι αντιλήψεις ενός εκάστου όχι σε συνδυασμό με τα σημάδια της αγοράς, αλλά με τη θέση που έχει ο ίδιος. Αν δεν κατέχει τίτλους επιθυμεί σφόδρα ένα καλό πισωγύρισμα, αν κατέχει «βλέπει» την αγορά να ανεβαίνει… συνεχώς.
Το γεγονός ότι στις «νεογέννητες» bull αγορές οι διορθώσεις έχουν εκφοβιστικά χαρακτηριστικά επιδεινώνει τη σωστή λήψη απόφασης, καθώς εμφιλοχωρεί ο φόβος με συνέπεια στο επόμενο ανοδικό γύρισμα (συνέχιση τάσης) πολλοί επενδυτές να παραμένουν εκτός.
Συνέπεια αυτού, είναι ότι όσο οι πολλοί παραμένουν εκτός, τα ισχυρά χέρια δρομολογούν την κίνηση κατά το δοκούν κάνοντας επιλεκτικές κινήσεις σε αξιόλογες θεμελιωδώς εταιρείες, που μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο απλός επενδυτής θα «αναγκαστεί» να τοποθετηθεί αρκετά υψηλότερα περιορίζοντας τις πιθανότητες εύρεσης ανεκτά «χαμηλών» τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό και με απόσταση πέντε μηνών είναι καλό να δούμε την μεγάλη εικόνα στους δύο σημαντικότερους δείκτες. Τον Γενικό Δείκτη που είναι και πιο αντιπροσωπευτικός αλλά και τον FTSE-Large Cap καθώς οι μετοχές που τον απαρτίζουν ενδιαφέρουν και τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Στο μηνιαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη, επισημαίνεται ο σχηματισμός διπλού πυθμένα κατά τη διάρκεια του 2020, η λύση του οποίου δίνει στόχο κοντά στις 1.000 μονάδες. Η σημαντικότερη τεχνική παρατήρηση εδώ, είναι η περιοριστική κατερχόμενη F100 από τα υψηλά του 2014 και τις 1.380 μονάδες.
Ο δείκτης κινείται ήδη πάνω από τις 855 μονάδες έχοντας διασπάσει ανοδικά την κατερχόμενη, δίνοντας το έναυσμα για επιβεβαιωμένη λύση που θα μεταβάλλει δραστικά την διαγραμματική του εικόνα. Επόμενοι στόχοι οι 950 και 1015 μονάδες.
Σημειώνεται ότι είναι πιθανή μια διορθωτική κίνηση (retest) του δείκτη που θα ενισχύσει την ανοδική κίνηση, ενώ στο αρνητικό σενάριο οι 827 μονάδες παραμένουν αξιόλογο οχυρό χωρίς ο δείκτης να μεταβάλλει την μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση.
Ανάλογη εικόνα στο μηνιαίο γράφημα του Large Cap, με τον δείκτη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να κινείται ανοδικά πάνω από την κατερχόμενη από το 2014, έχοντας διαγραμματική θετική απόκλιση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του οποίου προηγείται.
Στόχος είναι τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 και κατόπιν οι 2.585 μονάδες. Οι 2.035 και 1.974 μονάδες, θα λειτουργήσουν ως στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης, χωρις να μεταβάλλεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.
Εν κατακλείδι, σε τεχνικό επίπεδο η ανοδική διάσπαση συγκεκριμένων επιπέδων σε μηνιαίο και άρα πιο αξιόπιστο γράφημα 7 ετών, μας δίνει μια θετική μεγάλη εικόνα, χωρίς να αποκλείονται οι «ενισχυτικές» διορθώσεις μιας υγιούς αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει για μεγάλο ταξίδι, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία γενικότερα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.