Λίγους αφορά η παγκόσμια χρηματιστηριακή ευφορία που στέλνει σε ρεκόρ μετοχές και ομόλογα καθώς μόνο ένα κλαμπ 77 «εκλεκτών» επιχειρήσεων βλέπουν τις μετοχές του να «σηκώνουν» ένα ράλι που δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Την ώρα που η πλειονότητα των δεικτών περιγράφει μία εικόνα αποδυνάμωσης και επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στον πλανήτη καταγράφουν ιστορικά υψηλά, με τον Dow χθες να σημειώνει νέο ρεκόρ στις 26.966 μονάδες και τον S&P 500 στις 2.995 μονάδες.
Πως γίνεται λοιπόν οι «καθρέφτες» της παγκόσμιας οικονομίας να δείχνουν… καλπασμό όταν οι «αποδείξεις» κάνουν λόγο για απότομο φρενάρισμα σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ;
Σύμφωνα με το MarketWatch, ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης διαφοράς μεταξύ χρηματιστηριακών δεικτών και πραγματικότητας είναι ότι το ράλι πυροδοτείται από λίγους επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας και οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις αναταράξεις που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος και άλλες εστίες αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale, οι μετοχές που ανήκουν στο γκρουπ των επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων καλπάζουν ενώ όσες έχουν χρηματιστηριακή αξία κάτω από 5 δις. δολάρια προσπαθούν ακόμα να αντισταθμίσουν τις απώλειες του 2018.
Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο ωστόσο είναι ότι οι εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δις. δολαρίων είναι μόλις 77 στον αριθμό αλλά αντιπροσωπεύουν το 27% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αξίας. Στον αντίποδα, οι εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλότερη των 1 δισ. δολαρίων ξεπερνούν τις 11.000 και η μέση εταιρεία στο εν λόγω γκρουπ έχει χάσει 10% μέσα στο 2019.