Ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, νέα ισχυρή πτώση στο ΧΑ

Ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, νέα ισχυρή πτώση στο ΧΑ

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε πτώση έως και 3% και το φόβο νέων γενικευμένων lockdown να επισκιάζει το επενδυτικό κλίμα και να ακυρώνει κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκων, το ελληνικό χρηματιστήριο πιέζεται εκ νέου χαμηλότερα με το Γενικό Δείκτη πλησίον των 620 μονάδων, εν μέσω σχεδόν καθολικής πτώσης blue chips και τραπεζών. 

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ ήδη αρκετές περιοχές «κλειδώνουν» εκ νέου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία, την κατανάλωση και την ψυχολογία. Η Τσεχία εδώ και ημέρας έχει κλείσει εντελώς την εστίαση (μπαρ, εστιατόρια, καφέ), η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την Τετάρτη, εν μέσω αρνητικού ρεκόρ τεσσάρων μηνών στις νοσηλείες λόγω Covid -19, ενώ και στην Ισπανία, σε πόλεις όπως Βαρκελώνη και Μαδρίτη, ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο. 

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι κλείνουν σχολεία, αλλάζουν ωράρια καταστημάτων και ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Εντός αυτού του δυσμενούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται δυσμενώς και από την επάνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς καθημερινά οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς κλιμακώνονται, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Τελευταία πρόκληση είναι το περιστατικό με το αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια το οποίο κρατήθηκε για είκοσι λεπτά στον αέρα, επιστρέφοντας προς Αθήνα. 

Παράλληλα, τα νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά, τα έσοδα τον Οκτώβριο είναι λιγότερα κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ με πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ κινείται ο προϋπολογισμός στο 10μηνο, την ώρα που οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 5 δισ. ευρώ. 

Θυμίζουμε πως χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε δυσμενείς εκτιμήσεις τόσο για την εκτίναξη του χρέους, όσο και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέποντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα εκτοξευτεί σε… μνημονιακά επίπεδα και άνω του 6% φέτος. 

Με την πανδημία λοιπόν να έχει «αγκυλώσει» εκ νέου την οικονομία, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα σε κομβικούς κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, αλλά και με το γεωπολιτικό ρίσκο σε έξαρση και το φόβο θερμού επεισοδίου ξανά στο προσκήνιο, ασφαλώς η διάθεση για νέα ρίσκα στο Χρηματιστήριο μειώνεται. 

Μέσα σ’ αυτό το άκρως αφιλόξενο για επενδύσεις περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται ισχυρές πιέσεις, με το Γενικό Δείκτη στις 619 μονάδες με πτώση 2,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Πλέον το Χ.Α. μαζί με τις σημερινές απώλειες χάνει και με το παραπάνω ότι κέρδισε την περασμένη εβδομάδα (+4,12%), ενώ η μάχη πλέον θα δοθεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πτώση προς τη ζώνη των 610 – 600 μονάδων. 

O FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.463 μονάδες με απώλειες 2,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει στις 282 μονάδες με νέα πτώση 2,66%. Πλέον, ο τραπεζικός δείκτης δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά χαμηλά των 263,25 μονάδων που έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 15 Μαΐου 2020. 

Η κρίση του Covid-19 αλλά και η καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν, έχει πολύ ξεκάθαρη νέα δυσμενή αντανάκλαση στον τραπεζικό κλάδο, με «φόρτωμα» επιπλέον τοξικών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω την προσπάθεια εξυγίανσης. Στο ταμπλό των τραπεζών, απώλειες άνω του 3% έχουν οι Eurobank και Alpha Bank, στο -2,25% είναι η Εθνική, και στο -1,84% η Πειραιώς.

Στον ευρύτερο FTSE 25, μόνο η μετοχή της Σαράντης «παλεύει» ενίοτε για πέρασμα σε θετικό έδαφος, ενώ πτώση άνω του 6% έχει η Ελλάκτωρ, άνω του 4% η Μυτιληναίος, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχονται οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Fourlis, Τιτάν, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines κ.α. 

Στον Mid Cap, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Intrakat, Ολυμπιακή Τεχνική, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, AVAX, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς, 80 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 25 που ενισχύονται, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. 

Θυμίζουμε ότι σήμερα λαμβάνει χώρα το προγραμματισμένο 3ο road show της ΕΧΑΕ για την προβολή των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το οποίο φυσικά γίνεται διαδικτυακά. Θα παρουσιαστούν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, ElvalHalcor, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης.