Quo vadis, Χρηματιστήριο Αθηνών;
Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου
Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου

Quo vadis, Χρηματιστήριο Αθηνών;

Όταν στα τέλη Μαρτίου έγιναν λίγο - πολύ γνωστές οι ημερομηνίες των εκλογών ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρισκόταν κοντά στις 1020 μονάδες. Σήμερα ξεκινάει από τις 1268 μονάδες. Προς τα που θα κινηθεί; Τι να περιμένουμε;

Η αποφόρτιση από τις φαντασιώσεις και τα οράματα της αντιπολίτευσης, επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη να παρουσιάσει μια άνοδο της τάξης του +24%. Και αυτό συνέβη, όχι μόνο λόγω της πρωτοφανούς ήττας των κομμάτων του κρατισμού, που ευαγγελίζονταν κρατικοποιήσεις και φορολογήσεις. Αλλά και διότι αποδείχθηκε πως οι πολίτες επικρότησαν με ικανή πλειοψηφία την φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική ατζέντα της κυβέρνησης. Επομένως, οι επενδύσεις στην Ελλάδα αποκτούν μια νέα δυναμική, με την κοινή γνώμη να βρίσκεται στο πλευρό τους και όχι απέναντι, όπως είχαμε συνηθίσει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. 

Για τη σημασία της επενδυτικής βαθμίδας τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές. Δεκάδες φορές έχουμε γράψει για το «άνοιγμα της μπάρας» που θα επακολουθήσει και για την εισροή κεφαλαίων που ούτε ονειρευόμασταν, αφού το αγκάθι της απουσίας της σφραγίδας του «αξιόχρεου» της Ελλάδας, θα εξαφανιστεί σύντομα. Με αποτέλεσμα να ανάψει το πράσινο φως για επενδύσεις από τα σημαντικότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια του πλανήτη.

Ας δούμε που βρισκόμαστε. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε φέτος από τις 936,15 μονάδες και όπως προαναφέραμε βρίσκεται σήμερα στις 1268,71 μονάδες έχοντας καταγράψει ένα υψηλό κλείσιμο στις 1277,56 μονάδες. Δηλαδή βρίσκεται πάνω από τα χαμηλά του κατά +35,5% και υπολείπεται μόλις 9 μονάδων από τα υψηλά της. Αυτές οι 9 μονάδες ήταν μάλιστα το αποτέλεσμα της αναμενόμενης λογικής διόρθωσης και συσσώρευσης ή όπως λένε οι παλαιότεροι το σημείο που οι μετοχές «χωνεύουν» τις τιμές τους.

Με βάση την τεχνική ανάλυση τόσο οι βραχυπρόθεσμοι όσο και οι μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αγορασμένο (όχι υπεραγορασμένο) επίπεδο. Πάνω από τις 1268 μονάδες βρίσκεται ο στόχος των 1370 μονάδων, που δεν είναι τυχαίος. Διότι αποτελεί το προηγούμενο υψηλό της τελευταίας 9ετίας και ταυτόχρονα μια σημαντική μακροχρόνια αντίσταση. Τα επίπεδα στήριξης προσδιορίζονται χαμηλότερα πέριξ των 1210 μονάδων σε πρώτη φάση και πέριξ των 1180 σε ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση.

Ταυτόχρονα η αγορά έχει δώσει ένα +11% από την παραμονή των προηγούμενων εκλογών του Μαΐου. Επομένως, μέσα σε αυτό το +11% πιθανότατα να έχει προεξοφληθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα της κάλπης, που επισφραγίστηκε χθες το βράδυ. 

Επομένως, τα χθεσινά νέα είναι από μόνα τους αρκετά για ένα νέο ανοδικό ξέσπασμα, ή απλά θα εφαρμοστεί το κλασσικό αγγλοσαξονικό χρηματιστηριακό ρητό «buy the rumour, sell the fact», δηλαδή να αγοράζουμε τη φήμη και να πωλούμε την είδηση;

Μήπως η αγορά είναι πιο απαιτητική και θα περιμένει να δει ακόμα και τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο οικονομικό επιτελείο; Μήπως θα περιμένει να πάρει ανάσες εν αναμονή των εξαγγελιών, των νέων βημάτων και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας; Θα δώσει ανοδικό σάλπισμα ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά από τη σειρά των αναβαθμίσεων των τιμών – στόχων που θέτουν συνεχώς οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων από το εξωτερικό και το εσωτερικό; 

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν έχουν να φοβηθούν κάτι, εκτός από την εκδήλωση ενός εξωγενούς αρνητικού γεγονότος που θα ανατρέψει τις νόρμες των διεθνών αγορών. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και οι traders, θα πρέπει να εστιάζουν στα επίπεδα τιμών των 1280 και 1315 μονάδων προς τα πάνω και στα επίπεδα τιμών των 1260 και 1228 μονάδων προς τα κάτω, όπως τα έχει προσδιορίσει στην τελευταία έκθεση διαγραμματικής ανάλυσης, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. 

Τι έχουμε μπροστά μας;

Α) Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Οικονομία,

Β) το πέρασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην ομάδα των ανεπτυγμένων αγορών, από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα και

Γ) την πώληση των μετοχικών πακέτων των συστημικών τραπεζών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε στρατηγικούς ή θεσμικούς επενδυτές. 

Τι άλλο έχουμε μπροστά μας;

Τη λευκή πολιτική επιταγή από την πλευρά των πολιτών για την υλοποίηση των αλλαγών και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα πρότυπο επενδυτικό προορισμό.

Ούριος λοιπόν σε γενικές γραμμές ο άνεμος, που θα επιτρέψει μια αξιόλογη πορεία προς τα επάνω. Ωστόσο, δεν θα γίνουν όλα μονομιάς. Κάθε γεγονός θέλει το χρόνο του για να ωριμάσει και να ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.