Από την «τράπεζα των startups» στις ΗΠΑ, σε μία «too big to fail» τράπεζα της Ευρώπης, η ταχύτητα με την οποία έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες η τραπεζική κρίση στις αγορές είναι ιλιγγιώδης.
Μπορεί η Credit Suisse να μην συνδέεται άμεσα με την Silicon Valley Bank, την Signature Bank και την First Republic, όμως ο συνδετικός κρίκος των υποθέσεων είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν να χάνουν οι επενδυτές απέναντι στον τραπεζικό κλάδο. Όχι γιατί υπάρχουν προβλήματα παρόμοια με του 2008 αλλά επειδή έχουν δει τόσους μαύρους κύκνους και κρίσεις τα τελευταία χρόνια, που με το παραμικρό αντιδρούν υπερβολικά.
Η συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα είναι μία καλή ευκαιρία να στραφεί η προσοχή των επενδυτών ξανά στον πληθωρισμό και στα επιτόκια. Μόνο που δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή αν ο Τζερόμ Πάουελ έχει στο μυαλό του να καθησυχάσει τις αγορές ή να συνεχίσει στην πορεία που έχει διαγράψει εδώ και περίπου ένα χρόνο, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Είδαμε τι συνέβη με την Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη. Η αλλαγμένη ρητορική που δεν έκανε πουθενά λόγο για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θεωρήθηκε dovish από τις αγορές οι οποίες πλέον προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν χαμηλότερα απ’ ότι μέχρι πρότινος αναμενόταν.
Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα. Στην πραγματικότητα, αν τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών ξεπεραστούν και βρεθεί γρήγορα λύση με την Credit Suisse – και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιος νέος μαύρος κύκνος – οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο, με τον ίδιο στόχο που είχαν πριν τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις. Επομένως, η στάση του Τζέι Πάουελ την ερχόμενη Τετάρτη είναι καθοριστική για την τάση των επόμενων εβδομάδων.
Οι αγορές προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων στις 22 Μαρτίου, δίνοντας 70% πιθανότητες για αύξηση 25 μονάδων βάσης, με το επιτόκιο της Fed να ανέρχεται στο 4,75%-5%. Τι θα συμβεί, όμως, αν ο Πάουελ πατήσει φρένο; Θα εκλάβουν αυτή την απόφαση οι αγορές ως κίνηση πανικού ή θα την καλωσορίσουν καθώς θα εκτιμήσουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων φτάνουν στο τέλος τους;
Καθοριστική είναι και η εξέλιξη του δράματος της Credit Suisse. Είναι τελικά «πολύ μεγάλη για να διασωθεί», όπως υποστηρίζει ο «κύριος Καταστροφή», Νουριέλ Ρουμπίνι ή ένα καλό deal με την UBS αρκεί για να ηρεμήσουν τα πράγματα στις αγορές; Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι θέμα ωρών, όμως και σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν θέματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.
Στην Αμερική, οι αρχές πήραν τον έλεγχο των SVB και Signature Bank, με την αρχή εγγύησης καταθέσεων FDIC να διατηρεί στην κατοχή της ομόλογα που είχαν αγοράσει οι δύο τράπεζες συνολικής αξίας έως και 170 δισ. δολαρίων, με στόχο να διευκολύνει την πώλησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές ανησυχούν. Το έδειξαν την Παρασκευή με τους δείκτες της Wall να υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 1%, το δείχνουν και με το γεγονός ότι η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων έχει μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα οι αμερικανικές τράπεζες να υποστούν μη πραγματοποιηθείσες ζημιές της τάξης των 620 δισ. δολαρίων καθώς τα ομόλογα με χαμηλά κουπόνια χάνουν την αξία τους όσο οι αποδόσεις ανεβαίνουν. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις μεταφέρουν τα χρήματά τους σε 2ετή αμερικανικά ομόλογα που πλέον δίνουν καλύτερες αποδόσεις.