Παρά τα αρχικά κέρδη που έφτασαν έως το +1,39%, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να δείχνει αδύναμο γυρνώντας πτωτικά εν μέσω κλιμάκωσης ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και FTSE 25, με το Γενικό Δείκτη πλέον κάτω από τις 630 μονάδες με απώλειες άνω του 1%, ενώ πιέζονται μετοχές όπως Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ κ.α.
Η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος στη χώρα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας, με τις επιπτώσεις να είναι αδύνατον να μετρηθούν πλήρως και αναμένεται να φανούν τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, έχει φέρει φόβους για νέα κατά τόπους lockdowns, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.
Ο Γενικός Δείκτης πλέον έχει κατέλθει στις 625 μονάδες με απώλειες 1,19%, μολονότι στο ξεκίνημα έφτασε έως το υψηλό των 641,60 μονάδων (+1,39%), όμως δυνάμεις να κρατηθούν τα επίπεδα δεν υπήρξαν. Ο FTSE 25 επίσης αρχικά έφτασε έως το +1,39% πιάνοντας τις 1.550 μονάδες, όμως πλέον έχει κατέλθει στις 1.504 μονάδες με απώλειες 1,62%.
Ο τραπεζικός δείκτης αρχικά έφτασε έως το +2,73% και στις 352 μονάδες, ενώ πλέον έχει κατέλθει στις 328 μονάδες με απώλειες 4,49%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ, με τα τρία εκατ. ευρώ να είναι πακέτο στον ΟΤΕ.
Η εικόνα πρωτίστως στις τράπεζες είναι εντελώς αλλαγμένη, με την Πειραιώς να υποχωρεί άνω του 9%, άνω του 5% χάνει η Εθνική, ενώ πιέσεις δέχονται και οι Alpha Bank αλλά και η Eurobank. Στον ευρύτερο Large Cap, η εικόνα είναι αλλαγμένη, όπου πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Lamda Development κ.α.
Η ανασφάλεια και η απουσία θετικού καταλύτη είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα, κάτι που επιτρέπει ακόμη και σε… μικρές φήμες να επιβαρύνουν δυσανάλογα το κλίμα. Στο σύνολο της αγοράς, 33 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν.