Πτωτικά για 5η διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας και κόπωσης, με τους επενδυτές να παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί σε νέες αγοραστικές πρωτοβουλίες οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 640 μονάδες, ενώ πιέζεται ο ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος.
Ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 647 μονάδες με πτώση 0,62%, μολονότι στην αρχή της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 646,53 μονάδων (+0,85%), ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ.
Βαρίδι σήμερα για την αγορά είναι ο τίτλος του ΟΤΕ που υποχωρεί 3,04% λόγω αποκοπής του μερίσματος, ενώ πλέον μεικτή είναι η εικόνα στο σύνολο του Large Cap, καθώς η ανασφάλεια και η επιφυλακτικότητα κυριαρχούν. Πλην του ΟΤΕ, πιέσεις δέχονται και αρκετά άλλα blue chips με επιρροή στο Γ.Δ. όπως Jumbo (-2,71), ΕΛΠΕ, Motor Oi, Coca Cola HBC, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.
Στον αντίποδα, στήριξη δίνουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΔΕΗ και ΟΛΠ.
Θυμίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει 4ήμερο σερί πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 3,16%, ο FTSE 25 χάνει 3,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 7,14%.
Στην ευρύτερη αγορά 55 μετοχές υποχωρούν έναντι 43 που ενισχύονται, ενώ ξεχωρίζει το «άδειασμα» σε ποσοστό 19,85% της Intralot με όγκο 146 χιλ. τεμάχια, με αφορμή την υπαγωγή της μετοχής από σήμερα στην κατηγορία της επιτήρησης, λόγω αρνητικών ίδιων κεφαλαίων.
Ευρύτερος προβληματισμός
Η ελληνική αγορά παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης όλο το τελευταίο διάστημα καθώς η διαθέσιμη ρευστότητα έχει περιοριστεί λόγω και των δύο μεγάλων ομολόγων, ενώ τα μηνύματα από την πορεία του τουρισμού δεν είναι ενθαρρυντικά.
Παράλληλα, πέραν της φετινής χαμένης χρονιάς, η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας και τα νέα lockdowns κατά τόπους, ασφαλώς βάζουν στο… κάδρο των επενδυτών και όλης της αγοράς - που άλλωστε προεξοφλεί τα μελλούμενα 8-10 μήνες μπροστά - και την επόμενη σεζόν.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει, μεταβάλλοντας καταναλωτικές συνήθειες, συνήθειες διασκέδασης και αναψυχής αλλά και σ’ έναν κόσμο που θα ταξιδεύει (πολύ) λιγότερο, το πλήγμα της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού θα είναι ιστορικών διαστάσεων.
Χώρες όπως η Ελλάδα, χωρίς εναλλακτικές λύσεις στο οικονομικό μοντέλο, έχοντας υποστεί και ιστορική αποβιομηχάνιση τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αν λοιπόν η πορεία του κορονοϊού συνεχιστεί (διεθνώς) σ’ αυτό το μοτίβο, τίποτα δε μαρτυρά ότι η επόμενη σεζόν θα αλλάξει θεαματικά την κατάσταση και στο χώρο του ελληνικού τουρισμού.
Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους, όμως είναι ένα ζήτημα που θα καθορίσει κατά πολύ την πορεία ολόκληρων οικονομιών τα επόμενα χρόνια.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι αγορές «έτρεξαν» υπερβολικά γρήγορα μετά την άρση των lockdowns, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών λόγω του Covid-19, παίρνοντας «καύσιμα» από τις στηρίξεις των κεντρικών τραπεζών.
Το Χ.Α. δεν ακολούθησε πλήρως το ράλι αντίδρασης, καθώς παραμένει 300 μονάδες κάτω από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ σε επίπεδο 1ου εξαμήνου είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις περισσότερες διεθνείς αγορές.
Η τεράστια εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη βιομηχανία του τουρισμού – που με τη σειρά της επηρεάζει δεκάδες άλλες επιμέρους «αγορές» και κλάδους – είναι ένας από τους λόγους που το χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο κάτω από τις 700 μονάδες.
Το πλήγμα σε εμπόριο, κατανάλωση, εστίαση, διασκέδαση, μεταφορές, φιλοξενία και πλήθος άλλων κλάδων είναι τεράστιο και τα απόνερα θα γίνουν πιο αισθητά από το φθινόπωρο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι θα χτυπηθεί όλη η οικονομική «αλυσίδα», ενώ ο κίνδυνος για ένα νέο κύκλο αύξησης κόκκινων δανείων στις τράπεζες και νέων επισφαλειών είναι υπαρκτός.
Μοιραία, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο όλο το τελευταίο διάστημα σε ένα εύρος 50 μονάδων, μεταξύ των 630 και 680 μονάδων, χωρίς να έχει δυνάμεις για την υπέρβαση, μολονότι οι διεθνείς αγορές έχουν σαφώς καλύτερη εικόνα.