Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς η επιφυλακτικότητα γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, αντιστάθμισαν τη στήριξη από τη μείωση των προμηθειών από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.
Ειδικότερα το brent κερδίζει 0,45% στα 75,92 δολάρια και το WTI 0,43% στα 71,86 δολάρια.
Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αργότερα τη Δευτέρα, θα παραμείνει βασικός παράγοντας για το αργό και το κλίμα κινδύνου αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο αναλυτής της IG στο Σίδνεϊ. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο.
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραπαίει μετά τις αδύναμες εκθέσεις οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περίπου 2%, το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος τους σε πέντε εβδομάδες, αφού οι πυρκαγιές απέκλεισαν μεγάλες ποσότητες προσφοράς αργού στην Αλμπέρτα του Καναδά.
Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, γίνεται επίσης αισθητός αφού τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan.
Οι συνολικές εξαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου από τον όμιλο έπεσαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τις 16 Μαΐου, δήλωσε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν πιθανότατα έως τα τέλη Μαΐου.
Το Σάββατο, η G7 δεσμεύτηκε στην ετήσια συνάντηση των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την παράκαμψη της Ρωσίας από τα ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων «αποφεύγοντας παράλληλα τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει πτώση 4,27% στα 28,8 ευρώ.