Το μεγάλο ξεπούλημα που έλαβε χώρα χθες στις παγκόσμιες αγορές έχει αρνητική αντανάκλαση και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που όμως δεν παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να κρατά προς το παρόν την περιοχή των 650 μονάδων, σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρό τζίρο.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 653 μονάδες με πτώση 1,69%, έχοντας κίνηση μόνιμα σε αρνητικό έδαφος με διακύμανση 9,59 μονάδων, ενώ προς το παρόν δείχνει να κρατά το όριο ψυχολογίας των 650 μονάδων.
Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές, με το τζίρο μόλις στα 27 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της στάσης αναμονής των ισχυρών χαρτοφυλακίων, έως ότου ξεδιαλύνει περαιτέρω η κατάσταση με το διεθνές momentum. Θυμίζουμε πως στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, δηλαδή Τρίτη και Τετάρτη ο τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, η μείωση των συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις μαρτυρά ότι δεν ενισχύεται η πτωτική τάση, ούτε υπάρχει διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από το σύστημα. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν εικόνα εξισορρόπησης με μεικτά πρόσημα, ενώ το Χ.Α. θυμίζουμε ότι χθες είχε πολύ πιο ανθεκτική εικόνα έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, που οδηγήθηκαν σε πολύ μεγάλο ξεπούλημα.
O FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.577 μονάδες με πτώση 2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 375 μονάδες με πτώση 2,84%. Στον Large Cap υπάρχει σχεδόν καθολική πτώση, καθώς μόνο οι Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ κινούνται σε θετικό έδαφος. Στην κορυφή των απωλειών η Aegean Airlines που υποχωρεί άνω του 4% εν αναμονή των αποτελεσμάτων μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ απώλειες άνω του 2% έχουν και οι Πειραιώς, Coca Cola HBC, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Motor Oil και ΟΤΕ.
Στο χώρο του Mid Cap, θετικά διασώζονται μόνο οι ΙΑΣΩ, Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι MIG, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Attca Bank, Profile, Intrakat, Autohellas, Κρι Κρι, Πλαίσιο κ.α. Στην ευρύτερη αγορά, η μετοχή της Newsphone ενισχύεται σε ποσοστό 44,17% λόγω της δημόσιας πρότασης, ενώ στο σύνολο της αγοράς κυριαρχούν οι πωλητές με 72 μετοχές σε πτώση και μόλις 24 σε άνοδο.
Τα διεθνή δεδομένα
Διεθνώς, τα νέα κύματα κορονοϊού σε πολλές χώρες, ο κίνδυνος νέων lockdown ανά περιοχές, το τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού αλλά και οι νέες περιχαρακώσεις που πλέον μπαίνουν στην οικονομική «διασύνδεση» μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και Αμερικής, φέρνουν εκ νέου νευρικό κλονισμό σε όλο το επενδυτικό σύστημα.
Παράλληλα, η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Πιο αναλυτικά, το Ταμείο προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο.
Συνάμα, πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι οι αγορές είχαν «τρέξει» υπερβολικά γρήγορα το τελευταίο δίμηνο, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης λόγω κορονοϊού, εύλογα ο προβληματισμός για την ανθεκτικότητα αυτής της κίνησης, επανέρχεται.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές σε μια συγκυρία που πλήθαιναν οι «φωνές» ότι τα χρηματιστήρια κινούνταν εν πολλοίς ανεξάρτητα από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, εμφορούμενα από την τεράστια ρευστότητα που απελευθερώνουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο διεθνές κλίμα και αναλόγως θα ακολουθήσει, έστω και με λιγότερη ένταση.