Η απουσία σοβαρών εγχώριων καταλυτών αλλά και η γενικότερη πτώση των διεθνών δεικτών σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η εξάπλωση του corona virus, έφερε εύλογα αμηχανία στο ελληνικό χρηματιστήριο οδηγώντας το σε πτώση, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και τις τράπεζες να πιέζονται έως και 3,51%.
Διεθνώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του ιού από την Κίνα σε όλη την «αλυσίδα» της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μεγαλώνει, οδηγώντας τους επενδυτές σε μείωση ρίσκου και κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας, με αποτέλεσμα ευάλωτες αγορές όπως το Χ.Α. να δέχονται πιο αυξημένες πιέσεις.
Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές σε πλήθος κλάδων, από τους πλέον νευραλγικούς και καθοριστικούς στην παγκόσμια οικονομία, αλλάζοντας τα δεδομένα για όλη την τρέχουσα χρονιά. Υπάρχει αλλαγή δεδομένων για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως και ανησυχία για επιμέρους οικονομίες, ενώ είναι σαφές ότι θα διαφοροποιηθεί και το επενδυτικό status quo παγκόσμια, παρ' ότι έως τώρα οι αγορές έχουν δείξει γενικά αξιοσημείωτες αντοχές.
Ήδη, ολόκληροι κλάδοι όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, εφοδιαστική αλυσίδα, κρουαζιέρα, αερομεταφορές και αυτοκινητοβιομηχανία πλήττονται λιγότερο ή περισσότερο, εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς ακυρώνονται, ενώ μεγάλοι όμιλοι προειδοποιούν για «χτύπημα» στα μεγέθη τους.
Η ζημιά λαμβάνει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις, διότι ποτέ στο παρελθόν – σε ανάλογες ή παρεμφερείς κρίσεις – η ανθρωπότητα και εν γένει η διεθνής οικονομία δεν ήταν τόσο παγκοσμιοποιημένη όσο σήμερα. Παράλληλα, ουδέποτε στο παρελθόν η Κίνα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα όπως σήμερα, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με momentum περαιτέρω αύξησης.
Όλες αυτές οι συνθήκες ασφαλώς δεν ευνοούν την αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια, παρ' ότι – επαναλαμβάνουμε – πως οι αγορές έως τώρα έχουν δείξει τρομερή ανθεκτικότητα, όπως και σε κάθε άλλο αρνητικό νέο τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, αφορμή για τη διόρθωση με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν η προειδοποίηση του αμερικανικού κολοσσού Apple για πλήγμα στις πωλήσεις λόγω του ιού.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο με περιορισμένο και σήμερα τζίρο «κρέμασε» χαμηλότερα κλείνοντας για 2η συνεχή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, πλησιάζοντας επικίνδυνα πλέον στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητικό έδαφος έκλεισε στις 911,82 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,86%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 917,57 μονάδες (-0,24%).
Η αξία συναλλαγών μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 32 εκατ. ευρώ λόγω και της αργίας στη Wall Street, σήμερα διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ κάτω από τους μέσους όρους της αγοράς, αρκεί να τονιστεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ήταν στα 77,7 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή αρκετών πακέτων βεβαίως.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.291,80 μονάδες με πτώση 0,95% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 2,55% με κλείσιμο στις 802,62 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με ορατό τον κίνδυνο πλέον απώλειας των 800 μονάδων με επόμενη «στάση» στις 780 μονάδες. O Mid Cap έκλεισε στις 1.265,07 μονάδες με πτώση 0,30%.
Στις τράπεζες, στην κορυφή των πιέσεων έκλεισε η Εθνική που υποχώρησε κατά 3,51%, η Eurobank στο -2,85%, η Alpha Bank -2,35% και η Πειραιώς -0,78%. Στον υπόλοιπο Large Cap, η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 2,44%, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Σαράντης. Θετικά έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap η Intrakat υποχώρησε κατά 4%, η Κέκροπας -3,49%, Ικτίνος -3,46%, AVAX -2,75%, Cenergy Holdings -2,26%, Πλαστικά Θράκης -2,02% και Πλαίσιο 1,61%. Στον αντίποδα, με κέρδη 3,14% έκλεισε η MIG, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Έλτον, ΟΛΘ και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 27 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 82 που υποχώρησαν.