Πτώση έως 9% στις τράπεζες, κάτω από τις 600 μονάδες το ΧΑ

Πτώση έως 9% στις τράπεζες, κάτω από τις 600 μονάδες το ΧΑ

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν έως 2,72% και τις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου σε σημαντική επιδείνωση, αντανακλώντας τη γενικότερη κατάσταση ανησυχίας με φόντο όλες τις τελευταίες εξελίξεις, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε τις 600 μονάδες με κλιμάκωση πιέσεων στις τράπεζες.

Οι οικονομίες βρίσκονται μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης μετά το lockdown πολλών εβδομάδων, που ακύρωσε κάθε παραγωγική διαδικασία, «έσβησε» τις μηχανές των εργοστασίων και σταμάτησε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η επάνοδος και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς – τουλάχιστον έως ότου βρεθεί αποτελεσματική «άμυνα» για τον κορονοϊό – τίποτα δε θα είναι το ίδιο στις κοινωνίες, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση, στον τουρισμό, στα ταξίδια και στη λειτουργία όλου του συστήματος.

Χιλιάδες – πανευρωπαϊκά – μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν άμεσα το ενδεχόμενο πτώχευσης, καθώς πλήττεται διεθνώς η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού, των ταξιδιών και όλης της «αγοράς» πέριξ αυτών, με δεκάδες κλάδους να αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα.

Οι στηρίξεις των κρατών αρκούν μόνο για συντήρηση και μερική προσαρμογή, όμως το στοίχημα της επανόδου μέσα σε μια άγονη και καθόλου παραγωγική κατάσταση, θα είναι ζήτημα τεράστιο. Μοιραία και οι τράπεζες θα «φορτωθούν» με επιπλέον τοξικά και πληθώρα νέων ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων, από ιδιώτες και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Fitch υποβαθμίζει δέκα ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμώντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,9% το 2020, ενώ της ευρωζώνης θα κινηθεί 4,2% χαμηλότερα, πριν ανακάμψει το 2021. Παράλληλα, ο οίκος έχει δώσει στο 95% των τραπεζών που βρίσκονται στο περιφερειακό χαρτοφύλακιό του «αρνητικό» outlook, στην τελευταία έκθεσή του.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι κλυδωνισμοί στις αγορές και τα συμβόλαια πετρελαίου είναι εύλογο να προξενούν μεγάλη ανησυχία για την ευρύτερη ισορροπία του συστήματος, τόσο στις τράπεζες, όσο και στους μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς διεθνώς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Μοιραία, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου κινούνται σε υψηλά μηνός, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και εν μέσω επιφυλάξεων για το αν θα μπορέσουν να βρουν σημείο σύμπλευσης και εξομάλυνσης των διαφορών.

Η απόδοση του 10ετούς της Ελλάδας ανέρχεται στο 2,18 με άνοδο 3,11%, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό διαπραγματεύεται στο 1,997 με άνοδο 2,31%. Εύλογα επηρεάζεται σύσσωμο το επενδυτικό κλίμα αλλά και οι δείκτες των χρηματιστηρίων, καθώς η διεύρυνση της ανησυχίας των επενδυτών για την επόμενη ημέρα οδηγεί σε ρευστοποιήσεις.

Οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με πτώση έως 2,54%, ενώ πιέσεις έως 2,62% δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που όμως, θυμίζουμε την περασμένη Παρασκευή που το Χ.Α. είχε αργία είχαν καταγράψει ράλι άνω του 3%.

Εντός αυτών των συνθηκών, οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο κλιμακώθηκαν κυρίως λόγω των τραπεζών, ενώ πωλήσεις καταγράφονται και σε κάποια βιομηχανικά blue chips. O Γενικός Δείκτης έχει χάσεις τις 600 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 592 μονάδες με πτώση 2,32%, με την αξία συναλλαγών στα 39 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.422 μονάδες με πτώση 2,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 8,44% έχοντας κατέλθει στις 310 μονάδες. Πτώση άνω του 8% έχουν οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ η Eurobank χάνει 7,31%. Μεγάλες πιέσεις άνω του 6% δέχεται και η Motor Oil λόγω της κρίσης στην αγορά του πετρελαίου, ενώ έφτασε να χάνει έως 9,20% πρωτύτερα.

Πιέσεις δέχονται και μετοχές όπως Jumbo, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ θετικά κινούνται οι Aegean Airlines, Viohalco και ΟΠΑΠ. Στο χώρο του Mid Cap, πτώση καταγράφουν οι Intralot, Autohellas, Profile, MIG, Cenergy Holdings, Ικτίνος και Quest Συμμετοχών, ενώ κέρδη καταγράφουν οι Πλαστικά Θράκης (+10,79%), Ολυμπιακή Τεχνική, Κέκροπας, AVAX, Πλαίσιο και Intracom Holdings.

Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που υποχωρούν, συσχετισμός μάλλον καλύτερος απ’ ότι θα περίμενες κανείς από τη μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη.