Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτικά για έκτη συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Αύγουστο έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι μπήκε σε φάση διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών και επανεξέτασης δεδομένων, ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου 7μήνου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς αναζητούσε αφορμές διόρθωσης, οπότε η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα με αφορμή την έξαρση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας, έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο οίκος Fitch δεν βελτίωσε τη βαθμολογία της Ελλάδος – όπως η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε - στην ετυμηγορία που ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν ένας ακόμη λόγος ώστε αυτή την εβδομάδα να «λυθούν» οι αναστολές των πωλητών, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,83% της αξίας του!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά έως τώρα κινούνταν μόνο με ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις ή διορθώσεις έως δύο το πολύ συνεδριάσεων, δεδομένου ότι το momentum από τις ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους δυόμισι μήνες, ανατροφοδοτούνταν διαρκώς.
Μέσα στον Αύγουστο λοιπόν το Χ.Α. συμπλήρωσε ήδη πέντε διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις κάτι που είχε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2018, με την αγορά να πέφτει έως τη ζώνη των 830 μονάδων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κρατώντας όμως αυτά τα επίπεδα, στοιχείο που κρίνεται ιδιαιτέρως θετικό.
Από την άλλη πλευρά, παρ'' ότι τόσο την Πέμπτη με υψηλό στις 850,31 μονάδες όσο και την Παρασκευή με υψηλό στις 852,21 μονάδες έγιναν προσπάθειες επανελέγχου της ευρύτερης περιοχής των 850 – 860 μονάδων, εντούτοις δεν υπήρξαν δυνάμεις για κάτι τέτοιο.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με διόρθωση 5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είχε ηγηθεί με έμφαση στο ράλι του πρώτου 7μήνου, είχε τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 10,99% το 5ήμερο.
Σ'' ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, παρ'' ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες αντίδρασης, εντούτοις η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία και η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, έφερε ανασφάλεια και νευρικότητα και στο Χ.Α. που με πολύ μικρό τζίρο, εύκολα «κρέμασε» χαμηλότερα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,27 μονάδες έχοντας απώλειες 0,77%, σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε από το υψηλό των 852,21 μονάδων (μισή ώρα μετά την έναρξη) έως το χαμηλό των 836,93 μονάδων λίγο μετά τις 14:40 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε σημαντικά και κατήλθε στα 35,53 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων τριάμισι μηνών, ενώ 3,67 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10,5% του συνόλου ήταν πακέτα σε ΟΤΕ και Eurobank. Πάντως, πλην της σημερινής συνεδρίασης, οι προηγούμενες συνεδριάσεις του Αυγούστου είχαν καλό τζίρο για τέτοια εποχή, καθώς κινήθηκε από 60 έως 87 εκατ. ευρώ.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.066,99 μονάδες με πτώση 0,83%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,35% με κλείσιμο στις 1.333,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 701,08 μονάδες με πτώση 1,44%.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,95%, η Eurobank -1,84%, Πειραιώς -1,23% και Εθνική -0,18%. Στα μη τραπεζικά blue chips, θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, Lamda Development, Titan, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, ενώ απώλειες άνω του 2,12% είχε η Μυτιληναίος και άνω του 1% οι ΟΤΕ, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap θετικά με άνοδο άνω του 2% ξεχώρισαν οι Intrakat και Profile, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι Κρι Κρι και Πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, πιέσεις άνω του 4% δέχτηκε η Intracom Holdings, άνω του 3% υποχώρησε η Intralot, ενώ άνω του 2% της αξίας τους έχασαν οι MIG, AVAX, Τεχνική Ολυμπιακή και Κέκροπας.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Ακρίτας, Επίλεκτος, Audiovisual, Moda Bagno, Unibios, Σελόντα, Byte Computer και Ίλυδα. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Yalco, Αλουμύλ, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Lavipharm, Trastor, ΕΥΑΘ, Ιντεάλ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Μουζάκης, Centric κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που έκλεισαν χαμηλότερα.