Η δριμεία «επιστροφή» του κορονοϊού στην Ευρώπη αλλά και το διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο με μεγάλες τράπεζες να φέρονται ότι διευκόλυναν τη διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες, οδηγούν σε μεγάλη πτώση έως 3,30% τις ευρωπαϊκές αγορές, επηρεάζοντας και το ελληνικό χρηματιστήριο που καταποντίζεται με πτώση άνω του 3,50% έχοντας πέσει στις 634 μονάδες, υπό το φόβο νέου lockdown.
Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει εκ νέου το φάσμα επιμέρους τοπικών ή πιο γενικευμένων lockdown, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τράπεζες διεθνώς μετά την αποκάλυψη της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο καταποντίζεται καθώς αποτελεί μια απολύτως ρηχή και χωρίς στηρίξεις αγορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει κατέλθει στις 634 μονάδες με πτώση 3,71%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.514 μονάδες με πτώση 4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πέσει στις 306 μονάδες με πτώση άνω του 5%. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον Large Cap, είναι ότι περίπου οι μισές μετοχές υποχωρούν από 4% έως 7,43%! Πτώση 7,43% έχει η Viohalco, άνω του 5% χάνουν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Aegean Airlines, Motor Oil και Eurobank, ενώ πλέον του 4% υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Εθνική, ΕΧΑΕ, Fourlis και ΔΕΗ.
Στον Mid Cap ξεχωρίζει θετικά η Πλαστικά Θράκης που ενισχύεται κατά 10,15% έχοντας φτάσει στα 2,22 ευρώ που είναι νέα υψηλά διετίας, με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, με τα καθαρά κέρδη 6μήνου να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ!
Ήπια θετικά κινείται και η MIG, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται οι Autohellas, AVAX, Ικτίνος, Cenergy Holdings, Attica Bank, Intrakat, Intracom Holdings, Κρι Κρι κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, καθώς 82 μετοχές ενισχύονται έναντι 20 που υποχωρούν.
Η αγορά επηρεάζεται αρνητικά σήμερα και από τα νέα μέτρα του «μίνι» lockdown που από σήμερα εφαρμόζεται, όμως ο φόβος είναι για γενικευμένη νέα καραντίνα που θα δώσει ένα ακόμη χτύπημα στην ελληνική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – αναβαθμίζονται επί το δυσμενέστερο, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, του 2021, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.
Εντός αυτών των συνθηκών το τοπίο προεξόφλησης στο χρηματιστήριο δείχνει να θολώνει εκ νέου, μολονότι αρκετές επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας δείχνουν εξαιρετικά ανθεκτικές όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματά τους, ενώ υπάρχει και έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων.