Αποστάσεις ασφαλείας από το υπεραισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και γενναίας ρύθμισης του χρέους κρατά η χρηματιστηριακή αγορά μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα τεθούν οι βάσεις για την διευθέτηση των πληρωμών του χρέους και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι όροι της επιχειρούμενης διευθέτησης έχουν λίγο πολύ γίνει γνωστοί στην αγορά και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν «ενθουσιάσει» τους επενδυτές δεδομένου ότι η μικρή χρονικά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων 130 δισ. ευρώ του EFSF και η δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων, αποτελούν λύσεις που δεν λύνουν αλλά παρατείνουν το πρόβλημα στο μέλλον.
Με προεξοφλημένες σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις της Πέμπτης, η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει χαμηλότερα από το ορόσημο των 800 μονάδων και όσο δεν επιστρέφει πάνω από αυτό, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της ταλαιπωρίας της μεσοπρόθεσμα. Αναλυτές λένε πως μόνο μια «θετική έκπληξη» από το αυριανό Eurogroup σε ό,τι αφορά το εύρος διευθέτησης του χρέους θα μπορούσε να αλλάξει την υποτονική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς και να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να υποβαθμιστεί επιπλέον η επίδραση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εξαιτίας του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας.
Εν αναμονή των εξελίξεων ο Γενικός Δείκτης διατηρείται και σήμερα εγκλωβισμένος σε στενό εύρος διακύμανσης καταγράφοντας από το άνοιγμα μικρά κέρδη και με υψηλό ημέρας τις 774 μονάδες. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή που ξεχωρίζει θετικά είναι αυτή της ΔΕΗ (άνοδος έως και 5%) που συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση πάνω από τα 2 ευρώ αφότου κατέγραψε διψήφιες απώλειες τον τελευταίο μήνα.
Σε οριακά θετικό πρόσημο κινούνται οι μετοχές των τραπεζών με την Πειραιώς να καταγράφει άνοδο 2%, ενώ θετικό είναι το ισοζύγιο των μετοχών με άνοδο (47) έναντι εκείνων που υποχωρούν (26) σε μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών η αξία των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι.