Το σημείο κλειδί για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές πριν από την επιλογή των επί μέρους μετοχών, είναι η επιλογή των χωρών στις οποίες επενδύουν. Με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να προβληματίζουν σε Ευρώπη και Αμερική, οι αναλυτές αναζητούν ευκαιρίες και αλλού.
Και το «αλλού», είναι η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες αγορές. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που εμφανίζουν ανησυχίες σχετικά με την πορεία των ΑΕΠ τους, η Κίνα δείχνει πως θα κρατήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της.
Όμως σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις των σημαντικότερων επενδυτικών οίκων, οι εκτιμήσεις για το κινεζικό ΑΕΠ εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με τη αρχή του έτους. Έτσι η Goldman Sachs εκτιμά μείωση από το 6,0% στο 5,4%, η JPMorgan από 5,9% στο 5,5%, η Bank of America από 6,3% στο 5,7%, η UBS από 5,7% στο 5,2% και η Nomura από 5,5% στο 5,1%.
Θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά όχι η αναμενόμενη. Με την ανεργία των νέων στο 20,8%, την ανεργία στις πόλεις στο 5,2%, τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους (12,7% έναντι 13,6%), τη μείωση των εξαγωγών κατά 7,5%, τη μείωση των εισαγωγών κατά 4,5% και τη συνεχιζόμενη κρίση στο χώρο του real estate, το Πεκίνο ενεργοποιεί τα επιτόκια σαν εργαλείο ανάπτυξης. Έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης της και οι εμπορικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια ταμιευτηρίου.
Με τις μέσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας να βρίσκονται στο +5,4%, οι αναλυτές εστιάζουν τόσο στην Ινδία που αναμένεται να βρίσκεται στο +6% και στην Ινδονησία που βρίσκεται στο +4,7%. Οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ για τις συγκεκριμένες ασιατικές χώρες, είναι αισθητά υψηλότεροι από το +1,4% που αναμένεται να είναι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.
Αν στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίσουμε και τις προβλέψεις του 2024 που για την Ινδία είναι το +7% και για την Ινδονησία το 5,1%, αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο, τα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται προς τις Ασιατικές αγορές, στρέφοντας την πλάτη στις ΗΠΑ που κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης +1,6% για το 2023 και +1,0% για το 2024 και στην ΕΕ που εμφανίζει ανάπτυξη της τάξης του 0,9% για το 2023 και 1,5% για το 2024.
Η κατανάλωση παραμένει ισχυρή τόσο στην Ινδία όσο και στην Ινδονησία με τον πληθωρισμό να μην έχει πλήξει τις οικονομίες τους, όπως έχει συμβεί στη Δύση. Η εκτίμηση των κεντρικών τραπεζών, είναι πως ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφώσει.
Στη Νότιο Κορέα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο +4,2% και τα επιτόκια στο 3,50%. Στην Αυστραλία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο +7,8% και τα επιτόκια στο 3,60%. Στην Ινδία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο +5,7% και τα επιτόκια στο 6,50%. Στην Ινδονησία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο +4,9% και τα επιτόκια στο 5,75%.
Πέρα από μακροοικονομικά δεδομένα, οι εκθέσεις των χρηματιστηριακών οίκων εστιάζουν και στη σειρά των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών και του εξορθολογισμού των οικονομιών της Ινδίας και της Ινδονησίας. Ειδικά στην Ινδονησία τα ελλείμματα είναι μικρότερα του 3% και η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 40%. Με δυο λόγια οι αναλυτές περιγράφουν πως στη Νοτιοανατολική Ασία δημιουργείται ένα περιβάλλον που επιτρέπει στην οικονομία «να δουλεύει», να παράγει και να δημιουργεί πλούτο.
Τα ακόλουθα 8 ETFs που επενδύουν στις ασιατικές αγορές, από τα οποία τα 3 συμπεριλαμβάνουν την Κίνα, τα 4 είναι χωρίς την Κίνα και το 1 επενδύει μόνο στην Ταϊβάν,εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους.
- ProShares MSCI Emerging Markets Dividend Growers ETF (EMDV): + 20,20%
- Global X MSCI China Communication Services ETF (CHIC): +19,73%
- Kraneshares CICC China 5G & Semiconductor Index ETF (KFVG): +15,45%
- Columbia EM Core ex-China ETF (XCEM): +15,24%
- SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF (GMF): +14,98%
- Kraneshares SSE Star Market 50 Index ETF (KSTR): +13,50%
- KraneShares MSCI Emerging Markets ex China Index ETF (KEMX): +13,34%
- Franklin FTSE Taiwan ETF (FLTW): +13,45%