Αλλαγή δεδομένων προκαλεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά η επιβολή αυστηρής καραντίνας στην Αττική, με τους επενδυτές να επιχειρούν σήμερα μια πρώτη αποτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Τράπεζες, εμπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας υπέστησαν τις ισχυρότερες πιέσεις, χωρίς ωστόσο ο χαμηλός τζίρος να παραπέμπει σε συνθήκες ξεπουλήματος ανάλογου του περσινού Μαρτίου. Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη (-2,72% στις 756,88 μονάδες) με τις τράπεζες στο -5,27%.
Οι αποφάσεις για σκληρό 12ήμερο lockdown «τύπου Μαρτίου» έθεσαν εκ των πραγμάτων σε καραντίνα την ελληνική αγορά που αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία παραμένουν σε επαφή με τα υψηλά τους. Οι εκτιμήσεις για το επιπλέον κόστος που καλούνται να επωμιστούν επιχειρήσεις, τράπεζες, τα δημοσιονομικά της χώρας και συνολικά η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες - ως τίμημα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας και με προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης πριν το Πάσχα - αποτυπώθηκαν εν μέρει στις αποτιμήσεις των μετοχών που υπέστησαν ισχυρές απώλειες.
Παρότι ο τζίρος δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή και διαμορφώθηκε στα 53,8 εκατ. ευρώ, η πτώση ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη ελλείψει αγοραστών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις δημοπρασίες με συνολικές απώλειες 2,72% στις 756,88 μονάδες, ο FTSE Large Cap να πιεστεί 3,12% χαμηλότερα και ο τραπεζικός δείκτης να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση 5,27% χαμηλότερα στις 447,78 μονάδες.
Η απώλεια των 757 μονάδων διαμορφώνει προϋποθέσεις κίνησης προς χαμηλότερες τιμές, με τoυς long των τελευταίων ημερών να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς όμως η διάσπαση είναι οριακή χρήζει επιβεβαίωσης από αύριο.
Η διάχυση ήταν ευρύτατη, με 92 μετοχές να κλείνουν καθοδικές έναντι μόλις 18 ανοδικών, ενώ και από τις 25 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, διασώθηκε μία (ΛΑΜΔΑ +0,48%) και μία έκλεισε αμετάβλητη (Αεροπορία Αιγαίου).
Το κλείσιμο και η δημοπρασία ήταν επίσης άσχημα, με τον Γενικό Δείκτη και την πλειονότητα των μετοχών να βρίσκονται στο χαμηλό ημέρας.
Η εν λόγω συμπεριφορά οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι προφανής η διστακτικότητα για την επερχόμενη κατεύθυνση. Κατ’ αυτήν την οπτική, με λίγες ρευστοποιήσεις, κυρίως βραχυπρόθεσμες και με δεδομένη τη μεταβλητότητα των τραπεζών και την αντίστοιχη στάθμιση, παρουσιάζεται μια πτωτική εικόνα χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό αποδίδεται και στις φωνές που πληθαίνουν για τους πληθωριστικούς φόβους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Συγκεκριμένα, η συμπεριφορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (η καμπύλη επιτοκίων) τείνει να προεξοφλήσει αρνητική προσδοκία και να αναγκάσουν την ομοσπονδιακή τράπεζα να «συμψηφίσει» την επίδραση του πακέτου Μπάιντεν με αύξηση των επιτοκίων της (ή έστω δέσμευση για μελλοντική τέτοια).
Κάτι τέτοιο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις χρηματαγορές, αρχικά στην περιοχή και σε δεύτερο χρόνο στη δική μας. Προς το παρόν όμως, ένα τέτοιο σενάριο είναι απλά σενάριο και το μόνο που είναι απτό είναι οι μέτριοι όγκοι τις τελευταίες αρκετές συνεδριάσεις.
Ακόμα παραπάνω ούτε η εικόνα από τις διεθνείς αγορές συνεπικουρεί, διότι αφενός σήμερα καταγράφεται μια ελαφρά διόρθωση, αφετέρου αυτές βρίσκονται επιμόνως σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εδώ και πολλές εβδομάδες.
Οι προαναφερθέντες όγκοι πάντως δεν επιτρέπουν εξαγωγή συμπερασμάτων, κάτι που αυτομάτως μάς αναγκάζει να αλλάζουμε χρονικό ορίζοντα προσέγγισης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα. Έτσι, μεσοπρόθεσμα είμαστε ανοδικοί και η διόρθωση συνιστά ευκαιρία για τοποθέτηση.
Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης οφείλουμε να σεβαστούμε το εύρος του stop μας σε κάθε θέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τοποθέτηση δεν έχει αντιστροφή ή έστω ρευστοποίηση των αγοραστικών θέσεων.
Ένα ακόμα ζήτημα, παράλληλα με τον χρονικό ορίζοντα διακράτησης είναι η επιλογή του μέσου. Προφανώς μιλώντας για μετοχές, διότι αφενός τα ομόλογα δεν προτείνονται με τέτοιο καθεστώς επιτοκίων, αφετέρου διότι έως τώρα η αγορά μετοχών δείχνει να έχει δρόμο χάρη στη συνδυασμένη ανάλυση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, παρακολουθούμε πολλούς τίτλους με καλά εταιρικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία και καλή συμπεριφορά στις συναλλαγές.
Εξάλλου, μετοχές όπως Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, Σαράντης, Κρι-Κρι, Entersoft και Performance δείχνουν συμπαγή συμπεριφορά και δεν διορθώνουν τόσο εύκολα, σε ένα Χρηματιστήριο που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια επηρεάζεται από τον τραπεζικό δείκτη.
Η συγκυρία θέλει την υπομονή της, και πειθαρχία στο αρχικά ακολουθούμενο επενδυτικό σχέδιο του καθενός. Τα μάτια είναι σαφώς στραμμένα πλέον στις επόμενες συνεδριάσεις της FED και την οποιαδήποτε μνεία περί των προσδοκιών για πληθωρισμό.