Προσπάθεια εξισορρόπησης πραγματοποιούν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη χτεσινή «βουτιά» 7% κι ενώ η παραγωγή αυξάνεται και η μειωμένη ζήτηση προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των WTI διαμορφώθηκαν στα 55,52 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 17 σεντς ή 0,3%.
Το Brent υποχώρησε κατά 9 σεντς στα 65,38 δολ. το βαρέλι.
Το αργό έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας του από τις αρχές του Οκτωβρίου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την κατάρρευση των τιμών το 2014.
«Τα futures του αργού υπέκυψαν στην ακραία πτωτική πίεση εν μέσω αδύναμων στοιχείων της αγοράς», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Λου αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.
Οι αγορές πετρελαίου πιέζονται από δύο πλευρές: από τη μία η αύξηση της προσφοράς και από την άλλη οι αυξανόμενες ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση, όπως παρατηρήθηκε στα οικονομικά στοιχεία της Ιαπωνίας και της Γερμανίας κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς επίσης και στις μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα.
Η μεταβλητότητα των τιμών πετρελαίου οφείλεται στη νευρικότητα ενόψει της συνάντησης των 14 κρατών-μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) τον επόμενο μήνα στη Βιέννη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC στο CNBC.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μας, είναι η φυσιολογική μεταβλητότητα που παρατηρείται πριν τις συνεδριάσεις μας. Όπως γνωρίζετε, συνεδριάζουμε στη Βιέννη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου…Και αυτή η περίοδος από τώρα έως τον Δεκέμβριο είναι μια περίοδος νευρικότητας για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε σήμερα ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο στο CNBC. Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ, του οποίου ντε φάκτο επικεφαλής είναι η Σαουδική Αραβία, παραμένει επικεντρωμένος στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στους βασικούς μας στόχους, τους οποίους έχουμε αποσαφηνίσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο που μπορείτε να φανταστείτε», δήλωσε.