Να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά επιχειρούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις σημερινές συναλλαγές τους, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά στον απόηχο της νέας έκρηξης που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, η οποία αντισταθμίζει το καλό κλίμα από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τη νέα «ανακούφιση» για την κινεζική Evergrande.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 484,56 μονάδες με άνοδο 0,15%, λαμβάνοντας ώθηση από τις εταιρείες των πρώτων υλών που ενισχύονται κατά 2% ενώ ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί κατά 1,3%.
Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,15% και βρίσκεται στις 16.090 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,25% και διαπραγματεύεται στις 7.063 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος κινείται στις 7.367 μονάδες με άνοδο 0,4%.
Μεγαλύτερες δυσκολίες εμφανίζουν οι αγοράς της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου με εναλλαγές προσήμου, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,25% και κινείται στις 9.120 μονάδες.
Η είδηση που κυριαρχεί στην επενδυτική επικαιρότητα ήταν η δημοσίευση χτες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος έδειξε ότι το κόστος διαβίωσης στη χώρα αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 6,2%, τον ταχύτερο που έχει καταγράψει τα τελευταία 31 χρόνια, υπερβαίνοντας σημαντικά τις ήδη αρνητικές προβλέψεις.
Συγκεκριμένα, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Dow Jones προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,6%.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την μάλλον τρελή αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ένα υψηλό 31 ετών δεν είναι κάτι που μπορεί να παραγνωριστεί», επισημαίνει ο αναλυτής της AJ Bell, Ντάνι Χιούσον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι οι αγορές πιστεύουν πως αυτή ήταν η κορύφωση του πληθωρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ειδικά τους εξωγενείς παράγοντες, ιδιαίτερα τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων».
Κατά τα άλλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο κινεζικός γίγαντας του real estate απέφυγε για τρίτη φορά τον περασμένο μήνα μια αθέτηση πληρωμών, καθώς πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι έλαβαν ληξιπρόθεσμες πληρωμές κουπονιών.
Οι πληρωμές έγιναν στο τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη, όπως είχε συμβεί και με δύο άλλες πληρωμές κουπονιών στο εξωτερικό, οι οποίες ήταν για τα τέλη Σεπτεμβρίου και για τις οποίες η περίοδος χάριτος έληξε στα τέλη του προηγουμένου μήνα.