Την πορεία πτώσης – διόρθωσης των διεθνών δεικτών ακολουθεί και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, καθώς οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι οδηγώντας τις τράπεζες σε απώλειες έως 2,44%, ενώ αρνητικά κινείται και η πλειονότητα των υπολοίπων μετοχών του FTSE 25.
Η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τα γνωστά συμπτώματα κόπωσης και αλλά και αδυναμίας να ελκύσει νέα κεφάλαια, οπότε ανακυκλώνονται τα ίδια, ενώ λόγω απουσίας ισχυρών θετικών καταλυτών, αρκετοί κωδικοί προβαίνουν σε κατοχύρωση των έτσι κι αλλιώς ισχυρών κερδών του 2019.
Η αγορά περιμένει τους νέους καταλύτες και τα νέα «στοιχήματα» προεξόφλησης, που θα ελκύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια στο σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, το… project του Ηρακλή στις τράπεζες – που ήταν η αφορμή για το ανοδικό ξέσπασμα του φθινοπώρου στον κλάδο - αργεί φέρνοντας εύλογη αμηχανία σε αρκετούς επενδυτές, που προτιμούν να κρατούν αμυντική και συντηρητική στάση, έως ότου ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση.
Ο Γενικός Δείκτης αφενός έχει δείξει δύο φορές το τελευταίο 20ήμερο ότι κρατάει τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, αφετέρου πιστοποιεί ότι δυνάμεις «απόδρασης» από τις 920 μονάδες δεν υπάρχουν, κυρίως λόγω απουσίας «φρέσκων» κεφαλαίων.
Έτσι, παρ’ ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 36% φέτος, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει «κολλημένο» στην περιοχή των 900 με 920 μονάδων, επίπεδα που έκλεισε άλλωστε και την περασμένη χρονιά.
Πέραν της υστέρησης των τραπεζών, υπάρχει και ο κορεσμός των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει σημαντικότατες αποδόσεις. Όμως, ο αδύναμος κρίκος του 2020 έως τώρα είναι ο τραπεζικός κλάδος που υποχωρεί πλέον του 10%, ενώ σήμερα πιέζεται περαιτέρω.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει τις 800 μονάδες, με την Πειραιώς στο -2,30%, την Alpha Bank στο -1,54%, τη Eurobank -1,34% και την Εθνική -1,29%. Στο χώρο των blue chips, πτώση άνω του 1% έχουν μετοχές όπως Jumbo (αρκετοί ρευστοποιούν τα σημαντικά κέρδη καθώς προ εβδομάδων βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά), ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 907 μονάδες με απώλειες 0,65%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Πτωτική είναι η εικόνα και του Mid Cap αλλά με εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 25 μετοχές ενισχύονται έναντι 63 που υποχωρούν.