Γιατί ο γκουρού της τεχνολογίας είναι «ταύρος» για τον χρυσό
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί ο γκουρού της τεχνολογίας είναι «ταύρος» για τον χρυσό

Δικαιολογημένα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας εστιάζεται πάνω στις μετοχές της ψηφιακής τεχνολογίας και της Tεχνητής Nοημοσύνης. Ωστόσο, ακούγονται και πάλι φωνές που προτείνουν επένδυση σε χρυσό. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο Fred Hickey, εκδότης του επενδυτικού newsletter «The High-Tech Strategist», τους τελευταίους μήνες εκφράζει ενστάσεις σχετικά με τη διατηρησιμότητας του ανοδικού κύματος των τιμών των μετοχών ψηφιακής τεχνολογίας. Σημειώνει πως οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι εξωπραγματικές, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο ύφεσης και στην εφαρμογή της νομισματικής σύσφιξης.

Εκτιμά πως η Wall Street βρίσκεται ακόμα σε bear rally, υπενθυμίζοντας παρόμοιες συμπεριφορές των αγορών τόσο το 2000 με «το dotcom bubble», όσο και τη διετία 2007-20089 με τα rally των διψήφιων ποσοστών, που δεν είχαν μεταβάλλει την κυρίαρχη τάση.

Εστιάζει δε στο γεγονός πως τα κέρδη του δείκτη S&P 500 φέτος οφείλονται κατά βάση στις ανόδους συγκεκριμένων μετοχών της ψηφιακής τεχνολογίας και δίνει σαν παράδειγμα πως η Microsoft και η Apple, αποτελούν το 15% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500’s. Χρησιμοποιώντας μάλιστα αναφορές στους κανόνες τεχνικής ανάλυσης του κορυφαίου trader Bob Farrell, υπενθυμίζει ότι στις ισχυρές αγορές κινείται το σύνολο των μετοχών και όχι μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτές, ακόμα και αν είναι blue chips. Σύμφωνα με τον Bob Farrell, η άνοδος ενός μικρού και περιορισμένου  αριθμού μετοχών, δεν αποτελεί δείγμα υγείας των χρηματιστηρίων. 

H επιφυλακτικότητα του Fred Hickey, απέναντι στις μετοχές της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, με τον ίδιο να προτείνει στροφή στο χρυσό και στις μετοχές που έχουν σχέση με αυτόν. Εκτιμά λοιπόν πως μόλις αρχίσει να αδυνατίζει η αίσθηση του λεγόμενου FOMO (fear of missing out), δηλαδή ο φόβος των επενδυτών να χάσουν την ευκαιρία της ανόδου, τότε αναγκαστικά η επενδυτική κοινότητα θα στραφεί στη σιγουριά που προσφέρει ο χρυσός.

Ας δούμε όμως τα μηνύματα από την αγορά χρυσού.

Η αλήθεια είναι πως η τιμή του χρυσού έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 25% από τα χαμηλά Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2022 και οι τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης έχουν αυξηθεί κατά 60% -70%, αποδεικνύοντας πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης έχει αυξήσει μέσα στο Q1 του 2023 τα αποθέματα της σε χρυσό κατά 70 τόνους. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει προβεί σε αγορές χρυσού από τον περασμένο Νοέμβριο ύψους 144 τόνων, συμπληρώνοντας επτά μήνες συνεχών αγορών, με το σύνολο των αποθεμάτων της σε χρυσό να ανέρχεται στους 2.092 τόνους. 

Παρά τις συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αυξομειώνονται ανάλογα με τη περίοδο, τα αποθέματα σε χρυσό αναλογούν μόλις στο 15% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων τους. Αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 40% που είχε καταγραφεί μέσα στη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με έκθεση του Metal Focus, οι αγορές χρυσού από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, με εξαίρεση της Κίνας θα υποχωρήσουν μέσα στο 2023 κατά 9%.

Στο ισοζύγιο των συναλλαγών χρυσού θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να πωλήσει μέσα στο Μάιο του 2023, 4 τόνους χρυσού και 2,6 δισ. γιουάν, από το National Wealth Fund (NWF), για να καλυφθεί το τρέχον έλλειμμα ύψους $606 εκατ. Μια κίνηση που είχε ακολουθήσει την αντίστοιχη του περασμένου Ιανουαρίου, με τη πώληση 3,6 τόνων χρυσού και 2,3 δισ. γιουάν, για τη χρηματοδότηση και πάλι του ρωσικού ελλείμματος. Σήμερα το Ρωσικό NWF διαθέτει μεταξύ των άλλων στο χαρτοφυλάκιο του, 517 μετρικούς τόνους χρυσού και 285,7 δισ. γιουάν (αξίας $40,2 δισ.) 

Επομένως, διαπιστώνουμε πως η σύσταση του Fred Hickey προς τους επενδυτές να πωλήσουν τις μετοχές ψηφιακής τεχνολογίας που είναι ακριβές και να αγοράσουν χρυσό, δεν υποστηρίζεται πλήρως από τα τρέχοντα δεδομένα, πέραν των βασικών αρχών. Των βασικών αρχών που θεωρούν πως οι αποτιμήσεις των ψηφιακών κολοσσών είναι υψηλές και πως η ζήτηση για χρυσό στις δύσκολες περιόδους αυξάνεται. Οι θέσεις του ψηφιακού guru, φαντάζουν σήμερα contrarian. Δηλαδή πάνε κόντρα στο κλίμα. Μένει να αποδειχθεί αν πράγματι βιώνουμε μια ακόμα αναλαμπή μέσα σε ένα bear rally και αν μια έντονα ανοδική κίνηση των τιμών του χρυσού, βρίσκεται πράγματι «ante portas».