Την ώρα που ο Τζερόμ Πάουελ, η Κριστίν Λαγκάρντ και πλήθος αναλυτών επενδυτικών οίκων επιμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παρωδικό φαινόμενο που θα… καταλαγιάσει το 2022, η αναπάντεχη έκρηξη των τιμών στο 5,4% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών παίζει το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο και οι τιμές των μετάλλων επηρεάζουν ολόκληρη τη βιομηχανία και κατ’ επέκταση τις τσέπες των καταναλωτών.
Οι τιμές των μετάλλων έχουν πάρει φωτιά φέτος, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει πολύ ταχύτερα από την προσφορά, εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες και του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Ο χαλκός ενισχύεται ήδη κατά 25% μέσα στο 2021, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος εκτινάσσονται κατά 40%, το αλουμίνιο σημειώνει κέρδη 28%, ενώ η άνοδος της τιμής εισαγωγής χάλυβα θερμής έλασης στις ΗΠΑ ξεπερνάει το 75% εξαιτίας των ελλείψεων.
Η Standard & Poor’s επισημαίνει την τρομακτική άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και προβλέπει ότι στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, αυτή της Κίνας, οι πωλήσεις plug-in ηλεκτρικών θα φτάσουν τα 2,2 εκατομμύρια φέτος και τα 5 εκατομμύρια το 2025. Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να δώσει ώθηση στα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών, την ώρα που η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ωφελήσει επίσης τους παραγωγούς χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος. Παράλληλα, οι εταιρείες εξόρυξης δέχονται πιέσεις από επενδυτές και κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να επιδείξουν περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
Η άνοδος του χαλκού οφείλεται, σύμφωνα με την Oxford Economics, κατά κύριο λόγο στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου άνοιξαν. Όμως, την ίδια ώρα, η προσφορά βασικών μετάλλων έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία στη Νότια Αμερική. Παρ’ όλα αυτά, η Oxford Economics στέλνει αισιόδοξο μήνυμα, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα με τα ορυχεία χαλκού θα αντιμετωπιστούν έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο κανόνας στην αγορά χαλκού είναι ότι για να προσαρμοστούν πλήρως οι εταιρείες εξόρυξης στις αυξημένες τιμές χρειάζονται περίπου 10 χρόνια. Βραχυπρόθεσμα, αρκετά ορυχεία βρίσκονται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης, επομένως πολλά θα εξαρτηθούν από τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει για να καλυφθεί η μελλοντική ανάπτυξη και να αντισταθμιστούν οι απώλειες των υφιστάμενων ορυχείων.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πορεία των τιμών του χάλυβα, με το μέταλλο να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό κάθε μήνα. Και σε αυτή την αγορά, ωστόσο, η Oxford Economics προβλέπει σταδιακή πτώση των τιμών από το δ’ τρίμηνο του 2021 και μετά, καθώς η παραγωγή χάλυβα σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Αντιθέτως, η Κίνα αναμένεται να μειώσει την παραγωγή, εμποδίζοντας την ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.
Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος κινούνται και αυτές ανοδικά ωθούμενες από την ισχυρή ζήτηση και την αυξανόμενη παραγωγή χάλυβα στην Κίνα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η προσφορά ήταν αδύναμη όμως στο β’ εξάμηνο του 2021 και παρά τον περιορισμό της παραγωγής στην Κίνα, οι συνθήκες στην πλευρά της προσφοράς εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν. Γι’ αυτό το λόγο η Oxford Economics προβλέπει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν το 2021.
Συνολικά, η εξόρυξη χαλκού θα βελτιωθεί προς το τέλος του έτους και η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, ενώ η παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα στην Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον πλανήτη, θα περιοριστεί καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά θα αυξηθεί εκτός Κίνας.
Η προσφορά σιδηρομεταλλεύματος θα ανακάμψει φέτος καθώς η βραζιλιάνικη Vale θα επαναλειτουργήσει ορυχεία που είχαν κλείσει. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών θα είναι η πτώση των τιμών του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος το 2022, ενώ πιο θολή είναι η εικόνα στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα.
Όμως τα πράγματα… μπερδεύονται πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την πρόθεση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση, μία εξέλιξη που αλλάζει ξανά τις συνθήκες στην αγορά μετάλλων. Και επειδή ζούμε σε μία εποχή που οι προβλέψεις τείνουν να χάσουν την αξία τους καθώς βιώνουμε το πιο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στη σύγχρονη ιστορία, όποιος προσπαθεί σήμερα να κάνει ακριβείς εκτιμήσεις για τις τιμές των μετάλλων ακόμη και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση να αναθεωρήσει πολλές φορές μέχρι να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες.