Πού θα φτάσει το ράλι του χρυσού
Shutterstock
Shutterstock

Πού θα φτάσει το ράλι του χρυσού

Η εκτίναξη των τιμών του χρυσού πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων την περασμένη Δευτέρα έδωσε το δικαίωμα στους λάτρεις του πολύτιμου μετάλλου να ονειρευτούν νέα ιστορικά υψηλά. Και δεν έχουν άδικο, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 2.014 δολάρια που έφτασε ο χρυσός στις αρχές της εβδομάδας, χρειάζεται άνοδο μικρότερη του 4% για να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Η αυξημένη αβεβαιότητα μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις και το σίριαλ της Credit Suisse, στέλνουν τους επενδυτές στο δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο. Όμως είναι η νομισματική πολιτική της Fed, αυτή που εντέλει θα κρίνει τη γενικότερη τάση. Εδώ και χρόνια ο χρυσός έχει αρνητική συσχέτιση με τις καθημερινές προσδοκίες για το που θα βρίσκονται τα επιτόκια της Fed τα επόμενα δύο χρόνια. Έως τον Αύγουστο του 2020, οι τιμές εκτινάχθηκαν περίπου 60% σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι αγορές ανέμεναν πολύ χαμηλά επιτόκια λόγω των συνθηκών. Στα τέλη του 2020 και το 2021, οι αγορές πίστεψαν ότι η Fed δεν θα ακολουθούσε την Ευρώπη και την Ιαπωνία στα αρνητικά επιτόκια και το ράλι του χρυσού τελείωσε.

Στη συνέχεια ήρθε το 2022 και η ταχύτερη και πιο συντονισμένη αύξηση επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες από το 1981 και οι τιμές του χρυσού υποχωρούσαν τους πρώτους εννέα μήνες. Προς το τέλος του έτους το κλίμα άλλαξε και τώρα που τα πράγματα δείχνουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν χαμηλότερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν αλλά και ότι θα αρχίσουν να μειώνονται ταχύτερα, ο χρυσός ανακάμπτει. Η DBRS Morningstar προβλέπει ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις το καλοκαίρι και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ίσως από το τέλος του 2023, εξέλιξη που ευνοεί τον χρυσό.

Το 2022 ήταν το έτος με τις περισσότερες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες τα τελευταία 55 χρόνια. Ήταν τέτοια η αγοραστική μανία των κεντρικών τραπεζών που η συνολική ζήτηση για χρυσό ανήλθε σε υψηλό 11 ετών σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Μέσα στο περασμένο έτος, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.136 τόνους χρυσού, από τους οποίους οι 862 αγοράστηκαν στο β’ εξάμηνο κυρίως από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Το 2021 οι αγορές περιορίστηκαν στους 450 τόνους.

Φέτος, η χρονιά ξεκίνησε με περίπου δέκα εβδομάδες εκροών, όμως η πρόσφατη τραπεζική κρίση ώθησε τις κεντρικές τράπεζες – αλλά και τους επενδυτές - να κοιτάξουν ξανά προς το κορυφαίο ασφαλές καταφύγιο. Η απότομη αύξηση της αβεβαιότητας και ο κίνδυνος τραπεζικού ντόμινο, ενίσχυσε σημαντικά την ανάγκη για ασφαλή assets και πυροδότησε ένα ράλι άνω του 10% έως τα 2.014 δολάρια.

Σήμερα, η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται κοντά στα 1.975 δολάρια, με την Fitch να προβλέπει ότι θα ξεπεράσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ιστορικό υψηλό των 2.075 δολαρίων (σύμφωνα με την Refinitiv, ενώ στα 2.089 είναι το ρεκόρ σύμφωνα με το Investing.com). Η αγοραστική μανία των κεντρικών τραπεζών, η τραπεζική κρίση των τελευταίων εβδομάδων και το γενικότερο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας εξαιτίας του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον χρυσό. Μάλιστα, η Fitch εκτιμά ότι ο χρυσός θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα υψηλά επιτόκια είναι σαν… κρυπτονίτης για τον χρυσό. Διότι όσο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους, το δολάριο, το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα μοιάζουν πιο ελκυστικά από τον χρυσό, παρά τον πληθωρισμό. Αυτό είναι και το δυσμενές σενάριο για την τιμή του χρυσού. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει στα ύψη και δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης και την ίδια ώρα η οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική, η Fed είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων με σημαντική καθυστέρηση, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον χρονικό ορίζοντα που προεξοφλεί σήμερα η αγορά (και γι’ αυτό κάνει ράλι ο χρυσός) κι έτσι η τιμή του χρυσού μπορεί να δεχθεί πλήγμα. 

Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τιμή του δολαρίου, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και φυσικά τις γεωπολιτικές και όποιες άλλες αναταράξεις που ενισχύουν την αβεβαιότητα και ευνοούν τα ασφαλή καταφύγια.