Η αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κίνα, εδράζεται σε 8 παράγοντες.
Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο παγκόσμιο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι πρωτοφανείς. Υπάρχουν επενδυτικοί προορισμοί που χάνουν τη λάμψη τους και την ασφάλεια τους. Υπάρχουν και μακροχρόνιες επενδυτικές ή επιχειρηματικές συνεργασίες, που είτε διακόπτονται, ξαφνικά είτε εισέρχονται σε καθεστώς εύθραυστης ισορροπίας.
Ένας τέτοιος επενδυτικός, επιχειρηματικός, εμπορικός και χρηματιστηριακός παίκτης, που βλέπει τα πάντα γύρω του να μεταβάλλονται και να αμφισβητούνται, είναι η Κίνα. Η πρόσφατη συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Νότιο Κορέα στον τομέα των ημιαγωγών, για τον αποκλεισμό της Κίνας από τις τεχνολογικές εξελίξεις των chips, είναι ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται.
Ένα νέο διαφορετικό δρόμο δείχνουν να ακολουθούν και οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κίνα. Προ ημερών ο Joerg Wuttke, πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ανέφερε ότι μετά από 40 χρόνια δραστηριοποίησης του στην κινεζική αγορά, είναι η πρώτη φορά που εντελώς ξαφνικά οι «επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση ιδεολογικά και όχι οικονομικά κριτήρια». Σημείωσε δε, πως οι ευρωπαϊκές άμεσες επενδύσεις στην Κίνα, έχουν υποχωρήσει κατά 11,8%.
Την ίδια στιγμή η Mattie Bekink του Economist Intelligence / Corporate Network, σε συνέντευξη της και πάλι στο CNBC, δήλωνε πως η διεθνής επενδυτική κοινότητα διατηρεί μια επιφυλακτική στάση, δηλαδή ένα «wait and see mode».
Αυτή η αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Κίνα, ακολουθώντας εν μέρει και τη συλλογιστική των ΗΠΑ, εδράζεται συνοπτικά στους ακόλουθους παράγοντες.
Στις αναμενόμενες καταλυτικές εξελίξεις σχετικά με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και την πολιτική παρέμβασης, στήριξης και διάσωσης της, από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης,
Στη συνέχιση της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων από covid, τη γνωστή σαν «zero-covid strategy», που δημιουργεί στρεβλώσεις τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση.
Στην αποκλιμάκωση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που υστερούν αισθητά από το πλάνα του Πεκίνου. Το κινεζικό ΑΕΠ κινείται με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 2,5%, έναντι προβλέψεων για 5,5%. Η μείωση αυτή εγκυμονεί κινδύνους αύξησης της ανεργίας.
Στον εμπορικό αποκλεισμό της Κίνας από συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών εισόδου αλλά και παραμονής Κινεζικών επιχειρήσεων στη Wall Street, ειδικά μετά τη σαφή αμφισβήτηση των ισολογισμών και λογιστικών καταστάσεων μεγάλων κινεζικών ομίλων στη Wall Street.
Στην επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μεγάλων κρατικών κινεζικών εταιρειών. Ειδικά μετά από την αναμενόμενη παραίτηση του Αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Liu He, που είναι ένθερμος οπαδός των μεταρρυθμίσεων.
Στην αναμονή των αποφάσεων που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου 2022. Αλλά και των εσωτερικών συσχετισμών μέσα στα κομματικά όργανα που θα εκλεγούν γύρω από τον Πρόεδρο Xi Jinping που αναμένεται να εκλεγεί με ευκολία για 3η συνεχή θητεία.
Και τέλος, η αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει υπ’ όψιν της τα ιδεολογικά και πολιτικά εμπόδια που σηκώνονται ανάμεσα στους δυο κόσμους. Τον κόσμο της Δύσης, της οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας από τη μια πλευρά και τον κόσμο των απολυταρχικών, ολιγαρχικών και θεοκρατικών κρατών που περιστοιχίζονται γύρω από το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά.