Τράπεζες: Πού θα φτάσουν τα έσοδα από τόκους
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Πού θα φτάσουν τα έσοδα από τόκους

Την επόμενη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει την αυλαία των τραπεζικών ανακοινώσεων για το δ’ τρίμηνο του 2022. Η ανακοίνωση δεν θα είναι οδηγός μόνο για τις τάσεις που θα δείξουν και οι υπόλοιπες τράπεζες στο δ΄ τρίμηνο, αλλά και για την προβολή των βασικών γραμμών που θα δούμε για τα τρίμηνα που έρχονται το 2023. Δεδομένου ότι φέτος τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κινηθούν υψηλότερα, αυτό που θα δούμε θα είναι ένα καλός μπούσουλας για το επαναλαμβανόμενο εισόδημα των τραπεζών.

Με βάση την προβολή των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς φαίνεται ότι το δ’ τρίμηνο έχει κινηθεί ισχυρά αυξητικά στα έσοδα από τόκους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σε μέσα επίπεδα η αύξηση αναμένεται κοντά στο 19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 η αύξηση είναι 5,8%.

Πίσω από αυτούς τους ρυθμούς είναι φυσικά η ωρίμανση των αυξήσεων στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και η πιστωτική επέκταση που κινήθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022. Για να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 το τρίμηνο Euribor έχει αρνητική τιμή, ενώ στο ξεκίνημα του 2023 το επιτόκιο έχει φθάσει το 2,6% με τις εκτιμήσεις να θέλουν το βασικό επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 3% προς το τέλος της φετινής χρονιάς. Επομένως, και τα δάνεια έχουν αυξηθεί και το κόστος έχει ανέβει κατά 300 - 350 μονάδες βάσης. 

Κοιτώντας λίγο πιο μακριά οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν το 2023 αύξηση των βασικών εσόδων από τόκους κοντά στο 10% προσεγγίζοντας ίσως και τα 6 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας στα μεγέθη της παραγωγής του 2017. Ωστόσο, το 2023 χαρακτηρίζεται από καλύτερη ποιότητα ενεργητικού αφού όπως έχει δημοσιευθεί οι τόκοι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζονται πλέον αισθητά χαμηλότερα από το 10% του συνόλου.

Επιπλέον, σε αυτήν την εκτίμηση έχει υπολογιστεί η επίδραση των τόκων των ομολόγων για την κάλυψη των ελάχιστων κεφαλαιακών αναγκών (MREL) τα οποία έχουν σημαντικά υψηλό κουπόνι. Τα καλά νέα πάντως δεν σταματούν εδώ: Αν τελικώς η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να βελτιωθεί. Το κόστος των ομόλογων MREL αναμένεται να μειωθεί αισθητά ενώ θα αυξηθεί η στάθμιση των ελληνικών ομολόγων στις κατηγορίες χρηματοδότησης της ΕΚΤ. 

Περισσότερα θα μάθουμε στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων μέσα στο Μάρτιο. Μετά την Πειραιώς (24/2) ακολουθεί στις 9 Μαρτίου η Eurobank στις 14 Μαρτίου η Εθνική Τράπεζα και στις 15 Μαρτίου η Alpha Bank.