Με δύο μέρες διαφορά και μετά το quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές, αποφάσισαν οι αγορές να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αλλαγή φρασεολογίας της Fed.
Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από τις προσδοκίες των Κεντρικών Τραπεζών και έτσι η πλειοψηφία των μελών της Fed εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Ιουνίου υπέρ του σεναρίου για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση επιτοκίων από το 2024 και μετά.
Οι αγορές λοιπόν αν και με καθυστέρηση, άρχισαν να «ζυγίζουν» κατά πόσο οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν εκ νέου, με αποτέλεσμα στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed η ημερομηνία αύξησης επιτοκίων να έρθει ακόμα πιο κοντά.
Ήδη άλλωστε την Παρασκευή ο πρόεδρος της St. Louis Federal, Jim Bullard, μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια της ακόμα και από τα τέλη του 2022.
Στον προβληματισμό περί της αναγκαιότητας ή όχι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στον βαθμό που διενεργείται σήμερα, μετά τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, δώσαμε απάντηση την Πέμπτη. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Το θέμα είναι όμως ποια θα είναι η απάντηση των αγορών. Με ανιούσα τάση στην οικονομική ανάπτυξη και στις πληθωριστικές προσδοκίες, η στιγμή της «συμμόρφωσης» των Κεντρικών Τραπεζών μήπως πράγματι αποδειχθεί πολύ πιο κοντινή από το 2023;
Και τι σημαίνει συμμόρφωση; Μείωση της ρευστότητας που διοχετεύεται στην οικονομία, αρχικά με τη μείωση του ποσού των αγορών ενεργητικού και λίγο αργότερα με την αύξηση των επιτοκίων.
Αν και μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών για να υλοποιηθεί, θα είναι ισχυρό πλήγμα για
-Τις επιχειρήσεις με πιστοληπτική ικανότητα εκτός επενδυτικής βαθμίδας, ενώ την ίδια στιγμή θα σηματοδοτήσει την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για όλες.
-Πολλά κράτη που μέχρι και σήμερα καταφέρνουν να δανείζονται με αρκετά χαμηλά επιτόκια, χάρη στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων.
-Τις αγορές με την ευρύτερη έννοια.
Πολλές εταιρείες διαπραγματεύονται 20 και 30 φορές - ή και παραπάνω - τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022. Με ολοένα και αυξανόμενο όμως το κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών, τις πολυεθνικές να βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή του φορολογικού συντελεστή και τα επιτόκια να είναι θέμα χρόνου να ανέβουν - άρα θα αυξηθεί και το χρηματοδοτικό κόστος - έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η τελική γραμμή αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών σε ένα με δύο τρίμηνα να είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Βλέπετε ταυτόχρονα έχουμε και την εξής συνθήκη: Καθώς είναι νωρίς να θεωρήσουμε δεδομένο ότι από το 2021 και μετά θα αφήσουμε οριστικά την πανδημία πίσω μας, εκ των πραγμάτων οι θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν ένα λελογισμένο επίπεδο.
Καθώς λοιπόν όπως διεξοδικά έχουμε αναλύσει ο χάρτης των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια αρχίζει ήδη να «συρρικνώνεται» και οι αποδόσεις έστω αμυδρά αρχίζουν να ανεβαίνουν, είναι λογικό από ένα σημείο και μετά η ζυγαριά της ανάληψης του ρίσκου να αρχίσει να γέρνει για ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού κόσμου προς τις πιο ασφαλείς επιλογές, που επιτέλους θα αποδίδουν και κάτι.
Η τεχνική προσέγγιση του σημείου αλλαγής της επενδυτικής ψυχολογίας
Μια από τις βασικές αρχές της στήλης είναι ότι η απόπειρα να προβλέψεις την αμέσως επόμενη κίνηση της αγοράς και να «βγεις» μπροστά, προϋποθέτει αρκετές δόσεις τύχης.
Μπορείς όμως να είσαι ακριβώς πίσω από την αγορά - ένα βήμα άντε δύο - όταν γνωρίζεις τις εστίες κινδύνων και παρακολουθείς την εξέλιξη τους συναρτήσει με την κίνηση της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις τα αντανακλαστικά εκείνα που θα σου επιτρέψουν να εντοπίσεις την αλλαγή της τάσης και «συμμορφωθείς» έγκαιρα.
Ποιο είναι λοιπόν τα τεχνικά σημεία η καθοδική διάσπαση των οποίων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του momentum και τη στάση των επενδυτών απέναντι στους υποκείμενους κινδύνους;
Για τη μητέρα των αγορών, S&P500, το επίπεδο το οποίο θα σημάνει το συναγερμό αρχικά στους traders είναι η απώλεια της ζώνης των 4140-4176 μονάδων, με επόμενες στηρίξεις στις 4070 και 3950 μονάδες, τυχόν απώλεια των οποίων θα διευρύνει τα επενδυτικά προφίλ που θα αρχίσουν να στρεσάρονται.
Για τον γερμανικό δείκτη DAX τα αντίστοιχα σημεία είναι η ζώνη των 15250-15300 μονάδων, οι 14900 μονάδες, ενώ η καθοδική διάσπαση των 14575 μονάδων θα έχει τα χαρακτηριστικά «απασφάλισης».
Στα του «οίκου μας», καίρια θα είναι η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη πέριξ των 860 μονάδων, με πρώτη σημαντική στήριξη στις 898 μονάδες.
Για να δούμε, αυτή τη φορά η κοιλιά των αγορών θα αποδειχθεί κάτι παραπάνω από μια απλή τεχνική ανάσα;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.