Πόσο πιθανή είναι μία νέα «φούσκα» στο χρηματιστήριο της Κίνας;

Πόσο πιθανή είναι μία νέα «φούσκα» στο χρηματιστήριο της Κίνας;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το χρηματιστήριο της Κίνας είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος ηττημένος από άποψη αποδόσεων, καθώς από τα υψηλά του Ιουνίου του προηγούμενου έτους, σημείωσε μία πτώση της τάξεως του 43%.

Στην προσπάθεια τους να στηρίξουν την αγορά τα θεσμικά όργανα του χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό και με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προέβησαν σε διάφορα μέτρα στήριξης του χρηματιστηρίου. Φυσικά, και τα μέτρα «έπεσαν» στο κενό καθώς όταν σε ένα χρηματιστήριο έχει δημιουργηθεί «φούσκα» ουδείς μπορεί να το στηρίξει, με τον πανικό να κυριεύει τους επενδυτές οι οποίοι πουλάνε σε οποιαδήποτε τιμή βρεθεί διαθέσιμη ζήτηση.

Από τα χαμηλά όμως που βρέθηκε το χρηματιστήριο της Σανγκάη στις αρχές του έτους, έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής (κλείσιμο 25/4) μία άνοδο της τάξεως του 11,69%.

Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης Shanghai Composite έπειτα από επτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, δεν κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα των 3,100 μονάδων, καθώς γρήγορα βρέθηκε ξανά κάτω από τις 3,000 μονάδες.


Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακή μία τέτοια άνοδος ή μήπως υπάρχουν πραγματικά αίτια που να την δικαιολογούν;

Η κρατική εταιρεία China Securities Finance Corporation η οποία ιδρύθηκε από το χρηματιστήριο της Σανγκάη, της Σένζεν και από το αποθετήριο αξιών και εκκαθάρισης με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 7.5 δισ. γουάν, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως σκέφτεται να μειώσει το επιτόκιο για δάνεια 182 ημερών, με το οποίο δανείζει τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες με την σειρά τους χρηματοδοτούν το margin για αγορά μετοχών, στο 3% από το 4.8%.

Φυσικά και μία τέτοια απόφαση λειτουργεί ευεργετικά για μία μετοχική αγορά, καθώς οι επενδυτές μειώνουν το κόστος δανεισμού τους για αγορά μετοχών κερδίζοντας (θεωρητικά) περισσότερο από το όποιο κέρδος καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν από την αγοραπωλησία μετοχών.

Το κατά πόσο υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του δανεισμού για αγορά μετοχών και της πορείας του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα, όπου όπως διακρίνουμε η συσχέτιση φθάνει σχεδόν στο 1.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει εκδώσει η China Securities Financial Corp, ο μεγαλύτερος δανεισμός για μετοχές πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, όπου έφθασε τα 649,39 εκατ. (100 RMB), ενώ τον Ιούνιο όπου πραγματοποιήθηκε και το ιστορικό υψηλό για το χρηματιστήριο της Σανγκάης μειώθηκε στα 324,82 εκατ. (100 RMB), όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

 

Να τονίσουμε πως ο δανεισμός αφορά μέλη του χρηματιστηρίου τα οποία με την σειρά τους δανείζουν τους πελάτες τους.

Από τον Αύγουστο του 2014, όπου και ξεκίνησε ουσιαστικά η άνοδος για το κινεζικό χρηματιστήριο, ο αριθμός των μελών τα οποία δανείζονταν για λόγους margin ανερχόταν στα 74, για να φθάσει στον Ιούνιο του 2015 στα 81. Παρά την σημαντική πτώση που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Κίνας, ο συγκεκριμένος αριθμός παραμένει υψηλός, στα 80, με το ποσό προς χρήση margin να ανέρχεται μόνο στα 26,29 εκατ. (RMB 100) τον προηγούμενο μήνα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, πιθανών και οι κινεζικές μετοχές βραχυπρόθεσμα να σημειώσουν ανάκαμψη, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την μείωση του επιτοκίου. Μεσοπρόθεσμα όμως, όπως είναι ευρέως γνωστό, κανένα χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει με μέτρα ενίσχυσης αυτού, εάν η πραγματική οικονομία δεν σημειώσει ρυθμούς ανάκαμψης.